[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
鍾意Padded應該可以睇下DB
不是膠
其實追完D舊post正有此意,只不過想拎下大家endorsement,新手入去係咪都算易溝通同肯比意見?之前2揀1去左BT整體感覺普通。
都係個句
DB唔少客都好瘦
Dainite 底唔會放幾年就碎既
放心
最少我對TrIckers 擺左幾年都無話甩底

膠底會甩會碎好多時都係用膠水痴個底而膠水老化咁咪會出現

goodwear 結構無咁化學既
問開繼續問下,係網上睇中條CJ belt好鍾意,最細32我得28一定長,想請教大家會打窿定剪短?雖然我都唔清楚係咪真係有得剪,要搞會自己黎定拎出去比錢搵人整?
我知呢句我睇左好多次,入腦咖啦
真心覺得你地研究得好勁,我完全新手,但又話goodyear 點解個底係Dainite?唔係好明
人地兩隻都底都有賣 個網10對有7 8對都係皮底 你cap對膠底上黎 點傾呀ching
係咪話瘦撚可以試埋P記

皮底
噢,咁我買了膠底,即不是goodyear
膠底都可以喺Goodyear
Meermin粗著野 你都唔會換底掛
如果拎去做掌鐵 個價=1/3對鞋了
即係goodyear 再痴Dainite上去?
新仔係咁上下
其實話間間都有自己house cut,入到去會唔會有冇辨睇既呢?
如果好似Suitsupply咁,幾個唔同style擺曬係度比你睇,揀啱款再跟自己心水改details咁都幾方便,還掂魚蛋都話香港真正bespoke一隻手數得曬,所謂bespoke實際上都係mtm。
雖然我都打左鞋鐵
你張圖個底有縫線
自己留意下細節好無?

同埋google 下唔同既construction係點樣既
如果唔係你跟住肯定仲會有無數問題
我D鞋係自己前後掌上膠碼
一樣唔鍾意鞋鐵行路有聲
二來膠碼自己搞都唔難
明白了,感謝
我次次做左鐵之後拎鞋
個店員都會好自豪話 你睇下做到幾貼
好有藝術感咁所以我估鐵應該幾難做

膠就唔知 不過我通常穿底先打掌
鐵就一時時
膠底才會。唔著放耐就會,新舊也會。
那個係牛肉粥講架嘛
Dainite基本上係橡膠而不是塑膠,好少會舊到碎的。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞