[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
蛋爺你人面廣點同?
關於西褲整cuff有個問題
聽過講cuff主要作用係令條褲drape得好d,但如果條褲係軟身既cotton之類,其實係咪有無cuff都幫助不大
我冬天著得好高興
軟身更加應該要有啦,如果唔係咪好飄囉 cuff主要係令個褲腳重啲,咁條褲咪墜得靚啲囉,如果本身塊野輕飄飄而你又想佢墜得好啲,就更應該做cuff啦
新手交學費入坑

幾好,雖然Rain Last Wholecut硬係怪怪地咁
其實rtw既wholecut我數黎數去都係只有G&G果對Sinatra 同日本仔Floriwonne 我覺得靚,其他牌子都真係無果種靚既感覺⋯⋯

講怪Alden Plaza Shell Wholecut數一數二

小弟第一次買咩都唔識,叫做刨過幾個posts咁
見到個款都算幾啱心水就買左了
唔會,好選擇,吸收得好快
我都有對
請問香港邊度有得買 趕住著
買鞋如果趕住著通常冇好下場
就算你真係搵到對fit既
都要時間去break in
Wholecut本身太齋,要個last本身起伏、變化夠大先會靚,偏偏呢樣野同成鞋last衝突最大⋯⋯last變化太大就好難做到人人岩著

所以bespoke多人做wholecut諗諗下其實都幾合理
香港無得買只可以上網。都係果句啦,要平又要質素可以,就只能花時間;要靚又要快就一定貴(有時貴都未必做到最靚);要快又要平咁你就只能買垃圾
咁啦,畀多三五百利是錢買Berwick啦
有係靓又快的㗎咩?
我唔係要平呀 要快咋 趕住屋企人結婚著
等睇上腳圖
有,勁貴姐。bespoke一對鞋爆衝式乜都唔做淨搞你對野,聽過John Lobb paris試過一個月搞起一對野。度完腳極速出trial shoes,幾日搞晒所有野,勉強lasting啲皮on last都有個零禮拜,個中東佬度完假臨走就拎鞋

不過條友中東佬黎,唔肯就用錢撻到你肯
Btw 全手造一對鞋如唔計整last、fitting同排隊時間,lasting會係一兩禮拜,有時甚至一兩個月,皮響last試既時間愈耐就愈好,對鞋個型就定得愈穩定,之後縫對鞋其實快起上黎幾日就搞掂。
其實呢⋯⋯兩千蚊筆直就係好平既,就算唔計bespoke 只計成鞋都係平。品質好啲既成鞋其實都要三四千起標⋯⋯
LH唔係兩千尾喇咩依家?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞