[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
PremiumGrade先兩千尾
好,聽日up
新手唔知價嘛 上次有巴打話suitsupply又貴又唔好先上黎問下咩brand好
如果你趕就去LH望下啦,你預要爆你筆直幾舊水咁。多口講句,其實皮鞋兩三千都頂多只能算入門,貴起上黎幾萬其實都唔少見⋯⋯
冇cuff等於柒,講完
如果只是講樣,Berluti對Alessandro 都ok靚的。
除左formal wear之外的確要加

想買對類近咁既皮鞋 有冇巴打可以推薦下 冇咩買過皮鞋
呢對可能要過隔籬牛仔,workboots post問
J.Fitzpatrick有
唔該巴打 我去問下
我覺得個cuff其實幾有效可以維持個褲腳形狀
著耐左都唔會變喇叭褲
Hollywood pants/Gurkha pants都要加?
Wolverine 1000
gurkha唔知hollywood都係加左好d

正確
真係淨睇褲腳已經知你有冇料到
我嫌佢有啲長
請問如果小弟整chino 係咪都應該加
唔識嘢 有怪莫怪
Danner都好似有
Danner有,Overlander有售,係貴
好多冇cuff柒頭負皮,冇眼睇
簡單問句:想唔想柒?
唔想就加,就係咁簡單

雖然我絕大多數都做有cuff,但無cuff褲都唔等於唔好睇的

同埋Chinos本身係默認無cuffs,雖然落cuffs無問題但時不時都會睇到啲人拗chino到底應唔應該落cuffs,覺得chino落左cuffs好怪既亦大有人在,樓上呀大王(路克天行者)玩左西裝咁多年,佢扮新仔假膠玩下你喳

利申:當年第一次入Crocos trunk show就係大王lead住小弟
Chino有其歷史背景和原因,雖然turn up無問題,但大部份人都認為無turn up先叫「正宗」,乜都唔識的人衝出來亂o翕的那些先至係真seven
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞