[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
咁我又唔會覺得呢個group 嘅bespoke 唔會係突出喎
我覺得會係整齊,企理, 莊重ge feel
如果你嘅對口仲要認得出你件衫係bespoke 仲應該會加分tim
其實啱身係唔會太突出 著得正常印象反而可能會比較好
已經入左AC坑 真係有d肉赤
House fabric佢話最平1.4-1.8 但佢show比我睇house fabric本野個d大部份都係近1.7-1.8 如果thomas mason就加多少少1.9-2 CMT就1.2一件 拎左上次係dhkt巴度買個d carlo riva去整 thomas mason我諗自己去剪再拎去CMT應該會平d?
TM 普通布差不多 你用DJA 或貴布就平d
下,送個花都無左成千啦,食多個晚飯就已經一件AC,食好啲分分鐘人頭都無左件AC
又無大大個Logo出面又有件褸,鬼睇到咩,香港啲老闆普遍無咁眼利,夠眼利既一般都唔會屌你
死火,我真係未試過⋯
仲諗緊點解個樣咁唔rtw,原來係stephane jimenez既blind welted,失覺晒 不過就算係bespoke ,oxfords 前面180度都係有延條順眼好多。個人意見。
唔好屈我,我好窮
唔係有錢仔,係有錢佬,有分別的
大家都是有錢,不用分得那麼細
恭喜巴打入坑
其實巴打d布係邊訂 得閒帶埋細佬搵食
Wholecut 基本上對個last 要求好高,因爲好少其它既element 影響觀感

Btw 個對係handwelted blind welt 唔係Blake
Stephane Jimenez 作品
我就反而覺得冇延條係呢對鞋上邊好clean好sublime ,相信落order個位都可能係咁諗
我就覺得反而係鞋面鞋底唔balance,一方面做blind welted鞋底無辦法厚,鞋前面會矮左一截,之後鞋爭又會跟番落少兩層,整體黎講足弓離地面既距離低左,同時前面180度又無左延條睇落窄左,鞋底各部分既對比就出唔到黎,成對鞋既線條比例上都會無咁好睇。

用番同一對鞋既上腳相去睇,就算唔睇佢個三角頭,比例上亦有種不協調感

畢竟始終blind welted全鞋一般都係用響室內鞋上面(pumps、opera shoes之類),用響室外鞋上面比較少見,尤其是傳統上踭比較高既oxfords(一般係3-3.2cm),一下子矮左又窄左真係有啲唔慣
利申:上面統屬個人主觀主見,無任何眨低Stephane Jimanez呢位大師既意思,佢同Pierre Corthay兩位名匠都係Les Compagnons du Devoir出黎,背景好似,風格上有時都會撞撞地。兩位固然係鞋界巨匠,但相對起呢兩位既風格,我自己會更欣賞Dimitri同Anthony Delos,下年都諗住去巴黎Berluti約Delos做一對。

當然,如果有得揀,我更加prefer 倫敦John Lobb味既野,例如下面呢種比例:

做既匠人係Nicholas Templeman

又或者係Forster and Son果種樣
拿玻里一間細舖,本身話唔寄香港,後尾傾傾下又肯寄
意大利好多鋪都要求你要有公司資料俾BR先肯賣,應該係稅務上既原因;而且好多傳統鋪管事既人英文比較差,又唔接mail order/phone order,唔收credit card同tt只能現兜兜

偏偏平靚正野就好多時都要去呢啲細鋪先有 米蘭買canvass間野又係咁
我自己會更欣賞Dimitri同Anthony Delos,下年都諗住去巴黎Berluti約Delos做一對。

當然,如果有得揀,我更加prefer 倫敦John Lobb味既野,例如下面呢種比例:

做既匠人係Nicholas Templeman

唔係唔可以指名Delos造咩?
我喜歡Delos的風格好優雅
識人另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞