[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
大家都唔明第一頁係咩意思⋯⋯「幫你唔到姐」係話低過三千既果批⋯⋯

無用開幫你唔到
正常用Pedag/Columbus幾好
Orthopedic用請搵醫生
請問有冇方法分辨 fused/ half/ full canvass.

工種自己都有,但唔識點分half同fused。
三種西裝自己都有,但唔識分half同fused
Pinch Test
Half canvas塊毛係點幫助件外套?
我件ss係就咁夾入去 冇用線固定
咁咪冇乜力去支撐個結構?
其實係多舊魚,懶係多塊canvass值錢啲咁
Half如果有padded,即係有挑襟的話就有意思,無就只是找個藉口收多你一千幾百
最緊要夠吸汗
有挑襟係點解?
唔記得留名tim
一個CD ROOM 幾年的小小分享

其實小弟都唔記得左、自己係舊登定香討開始追呢個POST,斷斷續續都睇左幾年。今年新年後覺得做左CD ROOM咁耐,係時候要分享下自己吸左咁耐既經驗,所以有左以下呢個小小分享

以下文長、無興趣巴打可以直連睇圖

小弟第一套訂造西裝,就係幫襯市面上既所謂Tailor,大約3-4年前既事啦!$4xxx一套,無Fitting 揀好布度好身、比錢、拎衫,成件事就完成,當初覺得尚算ok、話晒都叫訂造,都開心著左一排。(過左一排後發現其實呢套野相當唔掂後,已經完全無著。主要原因condom fit & 果間野其實都幾Hea,交比國內造完,連人地個Logo都無整走、就直接交貨比我。)如果有巴打有興趣我睇下補唔補到圖,結論係$4000左右真係suit supply 無死

關於第二套既西裝,我做左人生上一個非常錯既決定!到而家依然好後悔。

是咁的,當時預備結婚打算都再造多套結婚著同之後可返工既西裝時候、果時心目中有兩間心水,分別係亞民&LXXE,結果一次同太太行完婚紗街後揀左LXXE....

店舖位哥哥仔推薦隻布料同款式比我,之後度身、比錢,等Fitting,價錢$6xxx 。收貨後非常滿意,結婚當日相當有自信,著足大半日,親朋戚友都大讚!婚後都改左返工款、開心著左一段時間....

當時有一日無意係Mobile01 睇到牛巴既Post,之後發現當初造第二套既時候真係太過草率地決定....

睇到牛巴既Post後,又睇下香討定唔知舊登、結果無啦啦個人就上左啡色屋渡(至今都唔知點解會上左去)

第三套既西裝,我開始識多左少少野,但真係得少少,我要求比fresco我揀(相信好多巴打都明點解我會揀fresco )同埋我今次決定唔要condom fit !

流程有D似Lxxe、但就多左好多選擇、例如領口要幾寬、褲做幾長(即no half break )
褲要唔要做皮帶扣、做唔做cuff?甚至連我平常習慣放筆甚至暗袋既位置都有得選擇,當時我覺得自己終於都搵到一間岩心水既tailor,而我第三套西裝決定做3pieces,最後埋單$1xxxx

今次fitting 有少少唔同,今次全程師傅都有影相參考,師傅話有時都要用相片參考下某d部位既體型、單單用手寫既尺寸可能唔係好夠。收貨後非常滿意,到而家都有著緊,有時朋友見到都會問下係邊間做,都介紹左幾個朋友用啡色屋、至今果幾個朋友都及小弟都仲有用緊。

友,又搬左一次屋,大概1年幾完全無再接觸西裝方面既野。

直到今年1月無野做小朋友又訓左,我又發現左連登既Post、於是又唔小心入左一堆野....
續上post

Meermin

網上訂返黎、4日時間西班牙到香港,價錢抵買。但買大左好多、不過加鞋墊都仲著到

Berwick 1707
買錯size後,去LH試試Size、唔小心又入左....

新年想買件外套著著、入手G9 ( 經典外套,多謝之前巴打推薦)

追追下post見到 one piece collar 好似唔錯、都整左件試試,現實是殘酷的....

多謝各位巴打既教導、傷眼勿怪

Ps:黎緊打算去陳記做tweed jackets ,有巴打知道現正價位嗎?
姐係塊樸有用線去固定
好似一萬多啲,好似係
難得有巴打開心share 心得
唔好意思....原來中間食左一段.......

第四套西裝大概係第三套半年後再上啡色屋做、布料依然係選擇Fresco、不過領口同有d位唔同第三套,其實分別都不算太大。但今次去到好似師傅轉左,收貨後發現成品有少少唔同、不過唔知究竟係自己揀既款有唔同、定師傅唔同左,感覺同第三套比係差少少,不過成品依舊非常滿意。

之後屋企有左小朋友,又搬左一次屋,大概1年幾完全無再接觸西裝方面既野...
Thx 牛巴
支持分享
平價1300內整條羊整條羊毛褲有冇推薦?
減緊肥唔想做太貴
唔係真係有急需就唔好造住啦,1300都係錢,減完肥無得著就浪費咗
減肥呢個過程好漫長架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞