[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
3月中佢有trunk show
我都諗住去試size
對chapel monk都幾似咁
我個前腳掌比較闊,如果上網買鞋好驚唔岩size,請問香港有冇咩高質皮鞋店?budget 四千以下
Meermin 做工同用料千零蚊算係咁
不過唔好用完美主義眼光去驗屍咁驗對鞋
Tassels、LH望下
想買對啡色皮鞋番工著 之前係suitsuppy睇岩左對 但好貴 要成2800蚊 想問下邊度有平小小 around 1000-2000蚊到
Suitsupply 某啲accessories 唔抵 皮鞋就係其中一個例子 佢2800都唔係goodyear welted買allen edmond好過
如果想係香港試現貨 邊度有得買?
Or有冇其他brand係香港有得買?

想問下腳褲入面呢塊野嘅作用係咩?
成日覺得佢卡住對鞋後踭
基本上主要防止對鞋踢/磨爛個褲腳,另外就喺咁𠵱等個褲腳贅少少。
卡住通常係個褲腳太窄咋嘛?
我都諗係呢個問題
但係已經成8吋幾寬 對鞋Facing都蓋住左一半
如果去改短 由full break改成no break會唔會好d
改短D當然會好D
你著boot多?
想問下巴打們有無深啡/黑色 性價比高嘅皮鞋介紹 自己唔鍾意個鞋底好厚好高個種 鞋頭唔Prefer太尖 我知我麻撚煩 唔好屌
最近買左clarks 膠底皮鞋 其實係唔係都唔需要打掌之類 定係痴防滑膠

同埋鞋撐邊到有得買
你係要「性價比」定係要「平」先?So far我覺得CJ handgrade性價比應該係一萬樓下最好。
睇底本身就係膠,點痴防滑? 鞋撐睇你咩要求,無特別要求的話淘寶/無印都有
都多
不過呢個情況係著鞋嘅情況 行路會感覺佢卡到後踭
想問armoury自家brand嗰d鞋質素如何 唔記得邊間廠代工
Cheaney
對suede split toe好似唔錯
鞋面好似好長咁🤔
我對佢地對cap toe有興趣
CJ價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞