[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
其實腳背好緊要,last唔岩自己真係唔好勉強
咁唔得了 要大 冇位郁會好痛苦
咁樣你連抽個shoe horn出黎都應該幾難

鳩估 應該要睇heel width同埋個Curvature
姐係你feel到個heel係被包住,而不是開口岩但heel cup位吉左,靠睇係無用要靠感覺,你格硬推前隻腳睇都唔會睇到。

不過絕大部分rtw heel位都唔會perfect fit,因為不敢做太細,而亞洲人普遍都係ankle大腳踭小,因此成日有heel cup 有吉位但鞋口唔夠大刮腳既情況
嗰個位唔係好forgiving咩?
Break in又會sink 兩邊facing 都會stretch
如果冇壓到舊骨痛的話
想ride on Cullen ching 個reply問下,其實對鞋一般邊d位會stretch得多?
核突呀嘛!新鞋V字頂最靚係8mm上下,break in左就會變3-5mm左右。新鞋就合晒著耐左兩片就疊埋,新鞋有超過1.5-2cm就無論你點break in都核突。

買成鞋揀牌子唔止係睇用料同做工,個楦岩唔岩自己都好緊要,腳背高就應該試vass U last呢類腳背高既last(只是舉例),腳背低就應該掉轉試下CJ337之類。

腳背唔岩就算俾你勉勉強強著到都唔好睇啦,咩用料咩做工都晒氣
想問一般大半個size對instep 幫助大唔大?
呢對係我其中一對fit得幾好既bespoke,純粹用黎圖解下點響oxfords上係good fit。

摺打橫、平行不起角;開口位同heel cup要包實腳後半;綁帶位開V around 8mm;你會feel到對鞋你貼住,但唔會有壓力壓住你對腳

對鞋好靚
btw,想問相入面對襪係邊度買?同埋有咩brand推介?
咪試下換大半個碼囉,無壞。一般成鞋黎講,踭高同鞋長會有個標準比例,姐係好似26cm內長的鞋,heel cup底到頂既高度就應該是長度的22.5%,姐係5.85cm。

不過腳背、heel cup既大細就無慣例,一般都係鞋廠自由發揮。而一般鞋廠出唔同last都只會改前面而唔會郁heel cup(最多加個細heel cup last for loafers),至於腳背高度,一般中價以上既廠先會有唔同腳背高唔同last,除非訂貨既鋪有要求,否則你唔好預入門牌子會有腳背高度俾你揀。

所以去到鞋鋪,度咩腳圍都係晒氣,只要度長寬就得,入門鞋黎講,試鞋唔夠闊都仲可以問下有無唔同width提供,鞋踭或腳背唔岩其實差不多已經可以換鋪走人揀第個牌子。
呢對好似係memento mori,不過其實dress socks大把好牌子,好多地方都有賣,錢多可以去the armoury,嫌麻煩又唔想太貴就可以mr. Porter同YOOX。

其實平平地馬莎啲襪都唔差,認真。
U記勁磨對鞋
著到燥燥地
我最後轉左著Puma有彈力個陣 舒服好多
谷起其實唔正常⋯⋯

俾我兩對brogues既oxfords你參考下,如果果度谷起,行耐左腳摺果個位會痛到飛起外加起水泡
U記啲襪咁厚 不了
我見有d鞋就咁display都有谷起 仲以為正常
Display谷起多數因爲鞋撐太大格硬塞
牛肉汁以定製的要求套落RTW度真的好難攪,對RTWjl都也有點不公平。呢個都係著過訂製鞋的人好多都返唔到轉頭的原因。
RTW中,楦型size最多選擇(不是講款)好似係AE。
其實JL,Vass,G&G同Alden啲last為我都各有不同的問題,只是嚴重程度的差別。
買RTW就要接受現實。
Review 我就唔識寫 我第一套陳記 個cut 都係偏向方。下一套睇下可唔可以改圓返d
所以我都講明係最理想狀態 btw 其實我對啲GG幾岩腳
俾張相望下
比牛肉粥洗得腦多都開始想bespoke鞋衫個cut唔啱身型最多買大d唔好睇 鞋last唔啱真係好痛苦 買大甩踭 買細夾腳夾到仆街
試多幾個牌子lu
So far我覺得日本仔牌子嘅鞋比較fit
咁又唔洗一下子上bespoke既,我既意思只係叫大家多啲試下唔同last,搵個岩自己既先買,唔好純粹因爲平或款靚就買啲唔岩自己既野

我都有啲rtw著得幾開心,上圖CJ
咁紅嘅
Bespoke個過程同溝通,比你試鞋更麻煩,要認清自己要乜,隻腳有咩特別位,就算整完都可以出問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞