[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
冇計 我的是鴨腳 扁無可扁
其實有無諗過加arch pad?
其實好少可以一次過就好靚,我果啲好多都fit好幾次,我肩胛位最難搞。我自己比較唔等衫著,通常俾完訂(意大利佬我多數俾25%、日本人多數俾一半),就任佢地舞,總之沒滿意就唔俾錢,為收錢佢地就會做到你滿意
有 試過但加完in step 又高得滯
多謝牛巴回應
有時候我剩係覺得怪怪地, 唔知點溝通,如果同裁縫講怪怪 又唔夠具體 , 試多幾次 自己會覺得唔好意思 , 好似阻人搵食咁
比如下面張圖 , 可唔可以分享下 如果係牛巴你, 會點同裁縫講?
今日去左拎條褲 終於明咩叫中伏
願聞其詳
唔講細節同fit,淨個比例都怪啦
即係做到咁樣, 係唔係同裁縫傾既意義都不大?
姐係你揀間鋪之前你都會睇下佢地平時俾客既野係點、house style係點啦,佢地裁野條公式同比例唔岩你的話,就算做出黎perfect fit,咪又係好多香港裁縫鋪個常見問題

「無毛病,但唔好睇」
師兄,對meermin 買大咗幾多?加鞋墊會唔會甩踭?
厚襪唔好?
呢個同腳扁無關係,係鞋口大咗,RTW無得攪
有時候扁腳都會導致爆口的
咁成鞋就當然啦,隻腳塌咗,多咗虛位,就會出現。
我只是說扁平足唔一定會爆口的,如果鞋口細番,就唔會有這情況。
實著大左應該有1個碼、加鞋墊都可以,唔會甩多淨,不過搵鞋墊都用左唔小時間
都會的,隻腳塌左,足弓位無拱起,啲肉塌左落去,啲肉壓住左原本內側既皮,rtw無延長stiffener ,兩邊唔夠力就會鞋爆口。經常見呢種情況,就算鞋口細番都無補於事。
個口細咗,因為無咁「虛」皮,無皮/位比佢爆,所以一定會好啲的。
不過RTW,講乜都每用啦,他們不會做細個鞋口,細得滯頂住會痛,咪仲少人買。
無我size
如果要去到你講咁細,好多時扁平足既人放隻腳入去去到一半就會卡住左入唔到,而且就算口唔爆,無延長stiffener 同arch support,內側都會突在一大舊出黎,一樣核突。

不過rtw講乜都無用呢樣真,扁平足(輕微至中等程度)都著得好睇既,so far我都只有見過saint crispin同Stefano Bemer。偏偏前者啲皮垃,後者啲硬線條又唔係人人鐘意
唔太嚴重扁平足,加塊硬膠托(足科診所有售)托高個足弓,基本上都已好好多。
足科鞋墊通常需要多D虛位才放得入。
然後腳背位又要就了
個硬托好D,易D就,因為它只是托高番足弓,無乜佔用空位。定做的,因為高咗,成鞋後踭好容易甩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞