[說好寒冬] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (23)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
唉!識人果然好過識字
嗱 學無先後 達者為先 前浪死在沙灘上
咁我在沙灘上好耐啦
想請教咁多位 點睇h and s隻portofino ii - 60% merino wools and 40% polyster?
我就麻麻地有人造纖維既野。雖然容易打理、有彈性、容易裁容易做;但我認為一塊好既布唔止係咁,親膚性、調節體溫(不依賴織法)、透氣性始終都係羊毛好好多。

不過當然,我自己亦對石化產品有偏見,呢樣無計。
Thx 牛巴 想再請教下 呢d mix 左polyster 的料 雖然人造野 摸落去鞋d 睇落冇咁光滑 但其實係咪仲襟著左
其實一般黎講滑唔滑、襟唔襟同係唔係人造纖維關係不大;而且保留過百年既羊毛製衫其實唔少⋯⋯
最近買左對鞋(諗緊使唔使size up 0.5碼),睇咗Simon Crompton兩篇文,想請教皮鞋sizing問題:

Some background info:
- Berwick penny loafer 著size 5, 買過其他brand size 39,依家買左對size 5 TLB full brogue Oxford
- 之前LH size 5 冇碼,得返對size 5.5,LH就同我講size 5.5 啱

1. 買鞋rtw鞋最好係heel個位snug fut,但係前面有空位,想問點為之有空位?如果腳趾尾掂到鞋外側,但係冇受壓,算係fit定係太細?

2. Simon篇文話 皮會stretch,但係full brogue會stretch少d, 想問鞋通常會係邊個部位stretch?

3. 依家著對新鞋嘅時候會有空氣擠出嚟嘅「吱」一聲,係咪一個啱size/太窄嘅indicator?

4. 依家對新鞋個v位開口會唔會開得太大?

Reference:
https://www.permanentstyle.com/2015/05/how-shoes-should-fit.html
https://www.permanentstyle.com/2009/05/remember-leather-stretches.html
不如你屈一屈腳,有摺痕睇會睇多好多野
屈咗仲退唔退得㗎?
有D淆底
簡單一句,你著咗覺唔覺得緊?
貼但係冇不適,不過依個位望落好似有少少谷起咗?
咁你有無試5.5?
我個人唔鍾意太fit size
因為試果時fit, 到著果時著左幾個鐘有機會腳板會脹搞到頂趾

利申 試過
就咁望係似細左既,但你唔屈我地好難靠張圖判斷細左幾多同埋邊啲位逼
係LH試過,感覺都啱size,唔會太鬆,不過冇仔細觀察

另外一個(好柒嘅)角度(size 5):

嗰個位疊左成4-5塊皮 谷起都正常
你試下輕輕推前隻腳 如果有1-2mm空間 長度就ok
闊度你覺得腳指冇銀住其實問題不大
V字我覺得都算大 不過冇理由就嗰個位揀鞋
你腳指尾係咪凸左出黎
著loafer
著耐左腳會痛,係咪買太細?
唔著襪右腳會甩爭(原因懷疑係有輕微扁平足!?),左腳perfect fit
你意思係話係綁住鞋帶嘅情況下睇吓 腳趾前面 同 鞋 之間有冇1-2 cm 空間?
係腳踭同鞋踭
應該冇,依個翻返去PS篇文章引伸出嚟嘅問題:何謂係heel到snug fit?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞