『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
嘻嘻
中華民國有條法律叫《香港澳門關係條例》,將香港/澳門同中國分開對待:

第一條 (立法目的及適用範圍)
  本條例未規定者,適用其他有關法令之規定。但《臺灣地區與大陸地區人民關係條例》,除本條例有明文規定者外,不適用之。

第四條 (香港居民、澳門居民之定義)
  本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。
  本條例所稱澳門居民,指具有澳門永久居留資格,且未持有澳門護照以外之旅行證照或雖持有葡萄牙護照但係於葡萄牙結束治理前於澳門取得者。

換言之只要你淨係得BNO/廁板,佢就當你係香港居民,所以應該唔會搞鳩BNO嘅
當鬼佬唔認廁板
臺灣就會攪呢條《香港澳門關係條例》
岩岩用BNO去完名古屋,過入境時好正常,但過海關時個海關見到我本BNO之後就開始問問題
=海關 =我
:Er.....你今晚會住邊
:名古屋站
:咁你班機係邊到黎
:香港
:咁你住邊?
:今晚?名古屋站呀
:唔係,係你住邊
:我國家?香港
:Errrrrrrrrrr............(一面疑問),咁你轉身比我睇睇你個袋
身已轉
:ok啦,你可以走啦(依然一面疑問)
之後我轉身望佢,佢依然一面疑問 BNO係名古屋都唔會咁小見掛,話晒都算大機場
一年去幾轉日本都未試過問得咁搞笑wo
其實佢重組句子緊自己啲英文咋嘛?
第一次用BNO入境,之前都未試過咁比人問,我都覺得好好笑
應該唔係,佢D英文講得幾順暢
係17年尾拎BNO去名古屋都無事,可能你撞正個新人移民官

呢位同學,住係邊呀
今日寄到英國喇
新年希望係成功續到BNO
大家有冇用passport wallet
港澳去台灣優待黎架

支那Check得好嚴 同埋佢地張簽證有民國旗
佢應該覺得點解香港人有BNO 唔係CNO
以前紙本入台證都有㗎
中華民國 臺灣地區 + 青天白日滿地紅
而家得支那有
冇人有介紹?
學定幾句日文答佢,佢可能仲出奇
勉強する
希望有日可以全日文溝通
勉強している 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞