『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
有一年嘅半年報告書直情哂馬話有370萬英國護照持有人住係香港。

There are also approximately 3.7 million British passport holders in Hong Kong.

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/500119/Six_Monthly_Report_on_Hong_Kong_-_1_July_to_31_December_2015.pdf
一路都同HMPO follow up緊,之後會嘈佢
其實英政府最好逐步將BNO變成有居留權 + 工作權
或者直接將持有大學學位 / 有一定資產 / 特定工種嘅BNO Holder 變成 BC
抽走香港人才同資金 玩殘你港府
無續BNO 20年就取消資格
其實為既唔係多唔多一本護照
而係依家要冒住無哂公民身份既風險而退籍
真係有d玩唔起
己加入template
👍🏻 好!有膽量! 但有無諗過某日被HMPO通知收返護照? 係咪非英國不住? 歐盟國家唔考慮?
官方
唔會,退晒都仲有BNO
取消中國籍都有BNO出國+HKID永久居留
咁又唔得,個身份係講到明終身有效。
不過佢地可以照續既姐,續護照既錢加到5000蚊
Lmmmmm 高汁post
再加千字文解釋長期唔續原因,再加面談已經無乜人願做
政治話呢一刻話終身 唔等於以後都係
其實BNO唔洗問中共 英國議會/內政部想轉就轉
唔轉根本係啲議員唔想
冇話唔俾果班人續,只不過會貴d 同煩d 咁解姐,照賺你果筆錢姐
係唔想BNO有英國居留權
因為一有就會湧就湧幾百萬人去
影響到當地居民公民

但講真BNO得番15萬人
批啲人去個鼠返工/買樓
咁仲多啲收入喇
香港島同九龍半島夠話永久割讓啦
但係BNO 終身有效, 15萬係持有效bno人數姐, 如果bno可以換bc, 實大把人無續都去續
Bno 唔係公民身份 只係一個國籍
身份証只係一個居留權 亦唔係國籍
當然中國籍對我黎講有等於無 弊大於利
但依家係退出中國籍就等於all in or nothing
同埋我想直接踩去金鐘幫我小朋友登記出世
唔知會唔會出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞