『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
38 Like 2 Dislike
岩岩dispatched!!

Update下先
1月26號經香港郵政寄出
2月1號HMPO收到
2月11號dispatched

交左皇冠頭出世紙副本(彩色)
Bno正本
銀行住址證明
兩張相(白底)
身分證副本(彩色)

同你同日寄&HMPO接收,仲未dispatch

最好問下hmpo
你地張身分證相會唔會搵啲幫手執埋相嘅影樓影
定係普通曬相鋪影算
想靚仔啲
本特衰好撚7

普通就得

本身靚仔
你地張身分證相會唔會搵啲幫手執埋相嘅影樓影
定係普通曬相鋪影算
想靚仔啲
本特衰好撚7

有閒錢咪搵間PRO D 既影樓影.....話哂用成十年

Update下先
2月1號HMPO收到

Bno正本
銀行住址證明
兩張相(白底)
身分證副本(彩色)

2004年過期 副簽留空

Update:岩岩dhl status話件件0938 uk time 到左heathrow
想問下print 咗出嚟個個application summary發現有嘢填錯/想改
係咪寫封信簽個名 連埋一齊寄過去就得
定係個份summary 到人手改咗佢再簽個名都得

Update下先
2月1號HMPO收到

Bno正本
銀行住址證明
兩張相(白底)
身分證副本(彩色)

2004年過期 副簽留空

Update:岩岩dhl status話件件0938 uk time 到左heathrow

14號收件

好似得BC有
https://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/short/novisa.html

咁真係唔知日本點計 都係見wiki咁講 有冇巴打試過extend
而家HMPO收到之後咁快手dispatch既
我都係啱啱收到DHL SMS 14號派件

Update下先
2月1號HMPO收到

Bno正本
銀行住址證明
兩張相(白底)
身分證副本(彩色)

最好問下hmpo

佢咁答我
Your passport application is currently going through the examination process.

最好問下hmpo

佢咁答我
Your passport application is currently going through the examination process.

咁唯有等啦,起碼佢有覆你
我早幾日send email問佢幾時搞掂 到今日都無覆我添

但係照dispatch左就無理佢
最好問下hmpo

佢咁答我

一貫官腔回覆
突然覺得本bno d 內頁太靚
唔捨得係上面 cup 印

都係用本特區算

都係用本特區算

做乜鳩

都係用本特區算

做乜鳩

人如其名

都係用本特區算

而家HMPO收到之後咁快手dispatch既

今日我都補寄埋副簽 如果唔得 真係無計鳥
見到樓上D巴打 過到 真係幾無奈
人地規矩係咁 無計 希望今次過到

好似得BC有
https://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/short/novisa.html

咁真係唔知日本點計 都係見wiki咁講 有冇巴打試過extend

BNO應該都得

Source: TimaticWeb
Visa required, except for Passengers with a British passport with nationality British National (Overseas) for a maximum stay of 90 days.(SEE NOTE 43091)

NOTE 43091: Extension of stay possible.
最好問下hmpo

佢咁答我

我一次過遞交2個申請,另一個回覆又唔同

Thank you for your enquiry regarding the status of your application for your BNO passport.

I have passed your email on to the Passport Office for a reply.

They will contact you within three working days.

希望快啲有消息啦
上星期五dispatched
啱啱收到兩封dhl email
一封Destination係上水 一封去我住既地區
我唔係住上水會唔會搞錯左

打電話問 DHL 啦

出生地上水SHUENGSHUI??

出生地上水SHUENGSHUI??

唔係 我都係寫香港 好彩係supporting document 去上水 等佢黎到先打去屌佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞