『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
果啲DOC同埋啲post一開頭就話要當第一次申請

咁我都填yes了
感激
我會當2樣野睇
1) 有無實際拎過bno
2) 佢歸類你既application type
2者無衝突, 可能易明d
其實大大概都睇過幾個薪火post
就咁睇覺得所需文件有啲多
主要係因為見到有人話要埋老豆老母既出世紙正本
呢D野可以問GOV拎COPY既

不過要比錢
其實個申請方法係咪變咗?
因爲而家一開始要填舊Passport嘅Issue Date同Issuing Authority
咁HMPO應該知乜事
其實佢都冇講明03前後乜乜乜
噉單純地
如果有申請過BNO,而又唔係因為父母本BNO到有子女個名啲原因
一律都係yes

係咪噉理解?
同埋normal renew 好似唔洗,唯有怪自己蠢

留名跟進
姐係揀others果班就難d?
部printer 比我阿哥堆野封住左
聽日唔響度先繼續
入完資料save n exit左先
所以上面位絲打應該係揀Yes
Quote from the doc:
英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,必須以首次申請英國護照方式申請。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請。

上面個頁應該用嚟分呢樣嘢
啱啱試咗,如果Issue Date唔係填1993-2004,佢係唔會問我本護照係咪由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO發出

睇嚟HMPO有做嘢
啱啱試咗,如果Issue Date唔係填1993-2004,佢係唔會問我本護照係咪由UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO發出

睇嚟HMPO有做嘢
收返
click 錯
份 doc 係咪應該要改? 我仲以為之前已經改咗

> 英國海外續領者,護照簽發年份必須為2004年或以後,如你的紅色封面英國護照為2003年或之前簽發,即使你並非首次申請,系統亦會將申請歸類為「首次申請英國護照」。除非你的英國護照嘅簽發部門為UKPA/ UKPS/ IPS/ HMPO而該護照的簽發年份為1994年或以後,如你的紅色封面英國護照為1993年或之前簽發,亦都必須以首次申請英國護照方式申請。
同埋下面講「舊版藍色封面英國護照」嗰段都可 del 埋
同埋護照頁數變咗34/50
但加咗價
https://www.gov.uk/passport-fees
有興趣 想G
原來依家要自己UPLOAD相
相唔係寄過去咩?定又改左
改咗咁多嘢?
有咗年幾兩年吧? 本土先用得
原來唔係囉。

開頭第一次以為自己咁錯掣唔知飛咗去邊。 原來第一條問題「國家」申請會有唔同做法。
頭幾次試咗歐盟國家申請,全部都可以UPLOAD相或用CODE
之後幾次試咗日、韓、台、星、馬、文萊,全部跟歐盟一樣
最後試咗瓷、暹、越、香港、馬交,呢堆全部只可以交照片。

聞到陣陣𤓓味...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞