『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
政治講宣傳
英國都放軟手腳,一心係用嚟拉攏支那
有時唔可以太自責
其實你做任何嘢係唔洗動用中國籍身份
正如啲講bno冇用嘅人嘅理論
依個國籍身份係無用,只係旅遊證件
公民權喺晒永久居民身份到
好似唔係咁 現有權利及福利係因為你係中國公民先有
例如你係外國籍 而且有香港身份証係唔可以投票及申請福利
係跟居民身份
有好多由以前住落嘅外籍港人係無辦法申請到中國籍,而且依啲法例係英國年代留落嚟
都係以「香港居民」嚟分,唔用國籍嚟分
綜援:https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_comprehens/

選舉權:https://www.legco.gov.hk/yr08-09/chinese/panels/ca/papers/ca0420cb2-1311-4-c.pdf
一國兩制不變下 中國籍只係俾你有回鄉證、特區護照同埋離港幾耐都唔會喪失永久居民身份

所以其實BNO同中國(香港)個國籍都係一樣處於「半無國籍」嘅狀態
講漏咗 中國籍仲會俾你參選特首同出任政府要職嘅權利 不過咁就要棄曬所有外籍 包括英籍
所以先係CNO
港英政府已經出盡奶力
幫你班free ride 港燦爭取到「居英權計劃」
英國脫歐啲市民咪又係冇骨氣
事實係市民「冇出力反抗」根本係過度怪責
英國唔守香港係時勢嘅問題
當年美英要聯中抗蘇,對支那改革開放有憧憬
「回歸」係事在必行,如果你講話「為無道義」嘅人出軍係唔合理,反而我覺得係佢地用幾年時間同支那搞好關係,因為喺北京發生件噉啲事,佢地覺得無謂白費同支那搞嘅關係都無可厚非,只可以講時勢所逼
如果怪香港人唔反抗,其實好強人所難,任何政治運動都要靠宣傳、帶動先得,唔係睇歷史書話「邊個都有反抗啦!」就可以總結到。當時產業北移,一句唔埋得罪支那,當時香港真係會仆街,同東歐嗰啲本國經濟差同本國生產根本冇得比。政府方同企業家無心去抗支,已經少好多力量,再者個政府唔係唔健全唔似東歐反俄勢力,冇近因畀市民做民意反抗
合法方式脫離中共統治

移民
準備寄bno,但我本bb樣bno使唔使簽返個名入去?

我爸爸媽媽嗰本就有簽
本bno個人資料果頁有寫

會。仔女係英國以外地方出世,可否繼承英國國籍要睇父母國籍是否by descent,一查可能露底
咁如果我send email返去hmpo問清楚到底咩事
我本野係咪真係無問題之後再去 登記會唔會好d
你要做老實人我唔會阻止你。

幫小朋友登記出世,即係幫小朋友取得英國公民身份,HMPO一定CHECK父親嘅英籍係世系定非世系所得。咁你即係玩自爆。咁同你問HMPO其實無乜分別。 若果你預咗最後乜都無,接受自己得返一本BNO就OK囉。

其實我又唔係好明,你得一想二,有其他更穩陣嘅選擇,但偏偏又只係想留英國。你唔會考慮其他國家?
幾多年前嘅事?
屌你老母講撚咗咁耐你依家先明?
神撚早叫你問咗HMPO先啦屌
2-3年前囉
你有叫我去問hmpo咩
咁唯有祝你好運
九成錯
香港人嘅中國籍只係畀咗:
1. 攞cno 嘅權利
2. 申請回鄉證嘅資格(只係資格)
3. 離港超過三年唔會畀人取消永久居民身份
4. 做高官/立法會議員嘅資格

其他攞公屋 綜援 公立醫院居民收費 投票權 全部都係跟永久居民身份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞