『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
續BC passport要出neutralisation張証明個喎
呀, 我上次係喺香港英國領事館度續嘅, 嗰陣佢都有問我攞naturalisation certificate出嚟,不過唔知依家係點
唔通你係真BC?
我諗住如果renew 就返英國搞
你覺得返英國搞就唔駛比呢D野?
我覺得咁嚴重嘅嘢真係唔好講大話囉 假設你用咗本嘢去外國住 跟住比人拆穿 佢唔幫你更新嘅話你要即刻放低晒所有嘢返香港 咪仲on9

睇吓呢啲發錯英國護照嘅case 假設你喺度住耐咗 成家立室 跟住仔女連國籍都比人取消埋就變無國籍人士 好似最後一個case咁
https://www.immigrationboards.com/british-citizenship/british-passport-issued-by-mistake-t241284.html

https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jun/29/uk-citizenship-children-eastern-european-migrants-error

https://tribunalsdecisions.service.gov.uk/utiac/37670

https://news.sky.com/story/british-born-boy-stranded-in-belgium-after-passport-revoked-11491275
所以話呢,hmpo做野真係好俹簁
再次提醒收到新bno既各位,真係真係要check清楚
新功能幾好,方便追post
現在這麼好,什麼都唔洗做就自動 upgrade 上 BC

HMPO
其實依個問題嚴重過平唔平權
依家佢地嘅俹簁係隨時令到人地中法律陷阱
仲要出現機會唔少
我都覺,但大英帝國當年搞到全世界咁多人都有英國籍,仲要分咁多種
日日處理咁多個雙重國籍嘅人嘅申請,搞錯都可以理解嘅

我覺得如果事主真係攞本比錯嘅passport去英國住,都唔係唔得
如果喺英國住夠成本passport嘅期限, 去續先至比人發現,可能就會好似第一個case咁比人要求去考入籍試(喺歐洲住嘅話就無了,比人發現一定要返香港)
但萬一查到真係好多問題仲要上法庭拗……諗諗吓都係不了
諗都唔洗諗
萬一比人發現你會變成無國籍人士
麻煩啲啫
技術上佢個英國籍點都會喺到
佢去邊個國家都可以declare自己係英國籍,應該冇問題
只係公民權嘅問題啫
香港個永久居民權都夠用
依樣照常都唔會冇咗(如果你成功退到支籍,證明佢update到你嘅國籍資料)
咁又係
咁理論上佢依家的確係可以放棄中國籍嘅,不過後續嘢真係話唔埋
唔知可唔可以用本BC嚟放棄中國籍→比人發現,變返做BNO→因為喪失咗中國籍而自動變成BC?
最尾嗰句難啲
一嚟法例唔畀
二嚟好多手續會經公務員手
國際法都係比返BC你姐
麻煩啲啫
技術上佢個英國籍點都會喺到
佢去邊個國家都可以declare自己係英國籍,應該冇問題
只係公民權嘅問題啫
香港個永久居民權都夠用
依樣照常都唔會冇咗(如果你成功退到支籍,證明佢update到你嘅國籍資料)
咁又係
咁理論上佢依家的確係可以放棄中國籍嘅,不過後續嘢真係話唔埋
唔知可唔可以用本BC嚟放棄中國籍→比人發現,變返做BNO→因為喪失咗中國籍而自動變成BC?
最尾嗰句難啲
一嚟法例唔畀
二嚟好多手續會經公務員手
國際法都係比返BNO你姐
中國方面對居英權計劃表示不滿,亦對居英權計劃不予承認[4],華裔持有人一般仍被視為中國公民。由於中方規定在主權移交後的特區政府

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B1%85%E8%8B%B1%E6%AC%8A%E8%A8%88%E5%8A%83

你用BC去退中國籍入境應該會問你個BC係點黎而你係解釋唔到
香港棄中國籍要證明個BC唔係經BNSS取得 咁咪要經Home office出證明 一經Home office....
偷雞就唔好攪咁多野啦

一陣比人查到呀
全世界最難退係支那籍
唔係咁易嘅葉師傅
一啲都唔難退,係恢復國籍難。

果位仁兄有無用ANDROID機試過讀RFID,裡面係咪真係寫住BC先? 唔好空歡喜一場,資料頁寫BC,一SCAN護照片CHIP寫BNO就唔好啦。

其實有無必要咁急去國籍變更? 你咁夠膽去申請國籍變更,都唔攞住本BC係3月底前去歐盟登記居留?
冤枉嚟,瘟疫去

大把連燈仔流晒口水,福星到都唔好好把握。 嘥料。
9upper?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞