『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
方法我就講咗,做唔做,風險大唔大,自己可唔可以承受就閣下自理。

後生嘅拎得起放得低,想出去闖闖定繼續日日對住八百萬人西口西面,自己諗。反正是好是壞都係自己嘅選擇。
2018年1月1日至2018年12月31日為止

續領護照數字係:19,596

上年續領數字為 19,741 ,下跌0.74%。

截至2018年12月31日為止

持有有效護照有數為:169,653

上年有效護照數字為 158,107, 上升6.81%

先唔講實際上可唔可行 我覺得佢以唔見得光嘅方式得到本passport 去外國住要日日提心吊膽驚比人發現 如果有埋家庭就更唔洗講……比人拆散埋

不過我個人認為佢去英國攞NI嗰陣就好大機會即刻比人發現

總之自己諗啦
總數都係得17萬人。

17/340 x 100% = 5%

英國內政部應該認真考慮呢5%嘅國民嘅公民權。
就十七萬
所以之前未Brexit會叫人去歐盟住
之後入籍
當然依家就共享BNO榮耀
要update數字啦
歐盟某啲政府都提醒英國公民趕緊3月29日前登記居留。

有咩易得過截止日期前走去入張表、簽個名做登記。
依家咪好似上個世紀果陣,班CI排住隊趕尾班車入英籍一樣。你攞咗可以唔用,但呢一刻唔登記居留,蘇舟過後無艇搭。 就好似永世都有班人後悔果陣無申請BNO一樣。

攞住本BC又唔敢用嚟去英國、又唔登記歐盟居留,但又夠膽去做國籍變更,其實係咩邏輯
我本bc係我係英國個時出比我
當時拎再之後我就用黎登記哂d野
例如NI NHS Driving license 之類
完全無問題
另外我試過用passport reader睇過本野
當係寫明Bc 而唔係有錯體既bno
我唔係唔敢去英國 而係岩岩返
未plan好幾時返去姐
依個問題我都會 不過好似有另外既解決方法 好似係出示一d你係英國近半年或1年既income 去証明你係長期居英
利申:好似係
如果無國籍bno 唔係有權申請返bc咩
中國籍又退左 又比返本bno我
咪姐係叫我申請 入籍
《2002年國籍、入境及庇護法案》(Nationality, Immigration and Asylum Act 2002)賦予英國海外公民、英籍人士或受英國保護人士取得英國公民身份的權利,只要他們沒有其他國籍或沒有在2002年7月4日以後放棄或因行動或無所行動而喪失任何國籍或公民身份。原先這些人在任何國家都沒有居留權,實際上成了無國籍人士。儘管英國內政部的高級官員強烈反對[6],時任內政大臣白文傑(David Blunkett)還是在2002年7月3日表示這方案將「改正一個歷史性的錯誤」,讓上萬名曾為亞洲地區的前英國殖民地政府工作的無國籍人士取回英國公民身份。[7]
wiki睇到既 唔知岩唔岩
如果岩既話就真係唔洗退出中國籍
多1萬算係咁
想問多樣樣
當年三百萬人呢個數字係官方數字定係估算?
From BN(HK)A 1997
好人好事
HMPO寄錯咗老婆張出世紙,有人寄返過嚟

連登仔黎?
唔知,係嘅話出聲
個人覺得呢單嘢要同HMPO投訴,淨係我哋呢度都至少兩單
官方數字,某幾份半年報告書有提過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞