『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
38 Like 2 Dislike
等下啦 我please contact us咗好耐
寄多次副簽 到收埋本野都仲係please contact us

有dhl姐係整完本passport寄緊去你到啦
個status都係算鳩數啦
想問幾樣野
1)如果dhl寄黎個陣咁岩唔喺香港可以點搞 我無屋企人可以幫我
2)係咪搵bno holder countersign最好
3)係咪要提供老豆老母文件 我家變撚提供唔到呢啲野

等下啦 我please contact us咗好耐
寄多次副簽 到收埋本野都仲係please contact us

有dhl姐係整完本passport寄緊去你到啦
個status都係算鳩數啦

[member]希望啦[/member]
幾年前用特區去馬來西亞
今次用bno係新山入境
Google D舊post又話馬來西亞只可用死一本
又話係係新山用bno入馬來西亞會比大粒野問又盛
有無其他巴絲可以分享最近既情況
Thx

除咗台灣應該冇國家坐台會知你用兩本護照出入
台灣知係因為入台證用hkid
就算落指紋都係純粹save落record
出事先搵黎對

十年前用特區去過台灣
上次去馬祖
我入境玩嘢 攞bno填外國人入國form
個io真係問我係咪用免簽入
我話係
不過一scan佢話我print過入台證 睇咗下bno封面 問我有冇帶入台紙 我話有 佢話下次用入台證入唔洗填外國人form
佢初初應該以為我係bc

> 除咗台灣應該冇國家坐台會知你用兩本護照出入

唔好咁講,淨係對 DOB 加名已經夠 match 到唔少人,可能好多電腦一 scan 就已經 show 晒出嚟
港式英文 (羅馬字拼音) 名得香港人同某啲海外華人有 (其他拼音方法唔同)
當然廣東話名十幾隻字都可以用同一個拼音,重覆嘅機會都好大,好彩嘅會有人同你同名撞出生日期
不過有相嘅話一樣分到
想問幾樣野
1)如果dhl寄黎個陣咁岩唔喺香港可以點搞 我無屋企人可以幫我

出生證明同結婚證明可以比錢去婚姻登記處/生死註冊處攞副本
幾年前用特區去馬來西亞
今次用bno係新山入境
Thx

出事先搵黎對

十年前用特區去過台灣
上次去馬祖
我話係
不過一scan佢話我print過入台證 睇咗下bno封面 問我有冇帶入台紙 我話有 佢話下次用入台證入唔洗填外國人form
佢初初應該以為我係bc

> 除咗台灣應該冇國家坐台會知你用兩本護照出入

唔好咁講,淨係對 DOB 加名已經夠 match 到唔少人,可能好多電腦一 scan 就已經 show 晒出嚟
港式英文 (羅馬字拼音) 名得香港人同某啲海外華人有 (其他拼音方法唔同)
當然廣東話名十幾隻字都可以用同一個拼音,重覆嘅機會都好大,好彩嘅會有人同你同名撞出生日期
不過有相嘅話一樣分到

技術上肯定check到
但冇可疑佢唔會去match
我用過身分證 bno去澳門
有次我叫我frd係佢哋電腦後面睇下
個system show我國籍係GBR
個io check我出入境紀錄 全部都係我用bno出入果啲record
另外馬來西亞出入境唔係好嚴
試過4個月內出入境20幾次(不過我有新加坡學生visa)得一次俾佢問我黎咁多次做乜
所以樓上巴打可以放心去馬來西亞
想問幾樣野

如果我俾人改過名又點搞
想問幾樣野

如果我俾人改過名又點搞

如果唔見咗改名契,又唔記得係邊間律師樓到改,要去人事證記處攞返張證記事項證明書,證明我幾時改名同埋原名係乜改做而家個名,費用$385,由申請日計五星期後有得攞。

果張係會列明你幾時攞出世紙、兒童身分證,成人生身證,甚至乎幾時結婚同咩人結都會列晒出黎,當然仲會列明幾時改名,原名係乜嘢新名係乜嘢。同埋依張紙係由政府發出,所以係一份正式嘅身份證明文件。
幾年前用特區去馬來西亞
今次用bno係新山入境
Thx

去過幾次新山都沒有俾人問,反而係新山返果陣新加坡io問我點解有英國passport

上次去新山佢問我個名點讀
唔知係八掛定點

如果我俾人改過名又點搞

如果唔見咗改名契,又唔記得係邊間律師樓到改,要去人事證記處攞返張證記事項證明書,證明我幾時改名同埋原名係乜改做而家個名,費用$385,由申請日計五星期後有得攞。

果張係會列明你幾時攞出世紙、兒童身分證,成人生身證,甚至乎幾時結婚同咩人結都會列晒出黎,當然仲會列明幾時改名,原名係乜嘢新名係乜嘢。同埋依張紙係由政府發出,所以係一份正式嘅身份證明文件。

多謝巴打
如果我俾人改過名又點搞

多謝巴打

開新POST咩名
好奇一問
究竟新申請嘅BNO係咩色嘅封面
網上講2019年脫歐後會轉藍色
但依家仲未脫到 依家申請會唔會仲係紅色
好奇一問

酒紅
好奇一問

酒紅

紅色簿皮應該仲有大量存貨
好奇一問

酒紅

no簿皮
好奇一問
酒紅
bno簿皮
幾年前用特區去馬來西亞
今次用bno係新山入境
Thx

出事先搵黎對

十年前用特區去過台灣
上次去馬祖
我話係
佢初初應該以為我係bc

係幾好玩,不過玩到台灣IO揼錯印落你本BNO後再打返交叉你就玩埋你自己
幾年前用特區去馬來西亞
今次用bno係新山入境
Thx

出事先搵黎對

十年前用特區去過台灣
上次去馬祖
我話係
佢初初應該以為我係bc

係幾好玩,不過玩到台灣IO揼錯印落你本BNO後再打返交叉你就玩埋你自己

會吸void印 冇影響
我試過係東馬陸路關口去印尼
過馬來西亞關一路俾印尼人跟我
佢地可以自出自入邊界
出咗馬來西亞話印尼stamp要收400rm
我即刻返大馬關口
個io係吸void印
唔係入境印
btw 個io初初仲問我要唔要出境stamp
我費時返黎有麻煩 要咗

敢唔敢買3月29後去歐洲嘅機票 一陣要visa

唔係咁撚大獲呀

唔係咁撚大獲呀

我見上面條link又剩係講BC

唔係咁撚大獲呀

The European Commission has proposed that in a no deal situation, if you are a British Citizen, you would not need a visa for short stays in the Schengen area or elsewhere in the EU.

完全冇講其他type
我3月尾同9月仲要去歐洲呀
唔係咁撚大獲呀

The European Commission has proposed that in a no deal situation, if you are a British Citizen, you would not need a visa for short stays in the Schengen area or elsewhere in the EU.

完全冇講其他type

唔通會差咗咩其實
都係照常㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞