『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
有dhl姐係整完本passport寄緊去你到啦
個status都係算鳩數啦
[member]希望啦[/member]
> 除咗台灣應該冇國家坐台會知你用兩本護照出入

唔好咁講,淨係對 DOB 加名已經夠 match 到唔少人,可能好多電腦一 scan 就已經 show 晒出嚟
港式英文 (羅馬字拼音) 名得香港人同某啲海外華人有 (其他拼音方法唔同)
當然廣東話名十幾隻字都可以用同一個拼音,重覆嘅機會都好大,好彩嘅會有人同你同名撞出生日期
不過有相嘅話一樣分到
出生證明同結婚證明可以比錢去婚姻登記處/生死註冊處攞副本
如果唔見咗改名契,又唔記得係邊間律師樓到改,要去人事證記處攞返張證記事項證明書,證明我幾時改名同埋原名係乜改做而家個名,費用$385,由申請日計五星期後有得攞。

果張係會列明你幾時攞出世紙、兒童身分證,成人生身證,甚至乎幾時結婚同咩人結都會列晒出黎,當然仲會列明幾時改名,原名係乜嘢新名係乜嘢。同埋依張紙係由政府發出,所以係一份正式嘅身份證明文件。
上次去新山佢問我個名點讀
唔知係八掛定點
開新POST咩名
好奇一問
究竟新申請嘅BNO係咩色嘅封面
網上講2019年脫歐後會轉藍色
但依家仲未脫到 依家申請會唔會仲係紅色
酒紅
紅色簿皮應該仲有大量存貨
no簿皮
好奇一問
究竟新申請嘅BNO係咩色嘅封面
網上講2019年脫歐後會轉藍色
但依家仲未脫到 依家申請會唔會仲係紅色
酒紅
紅色簿皮應該仲有大量存貨
bno簿皮
係幾好玩,不過玩到台灣IO揼錯印落你本BNO後再打返交叉你就玩埋你自己
敢唔敢買3月29後去歐洲嘅機票 一陣要visa
唔係咁撚大獲呀
我見上面條link又剩係講BC
The European Commission has proposed that in a no deal situation, if you are a British Citizen, you would not need a visa for short stays in the Schengen area or elsewhere in the EU.

完全冇講其他type
我3月尾同9月仲要去歐洲呀
唔通會差咗咩其實
都係照常㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞