『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
返英國搵工交下稅 等下之renew 佢唔比返本bc我 我就搵律師告 hmpo
睇doc
惡過狗
剛用BNO係Heathrow排EU, 個黒人IO哦咗幾句都照做
屌你一入嚟DOC都唔睇就問嘢
呢啲嘢英國內政部一早戴曬頭盔 告得入頂多咪賠返本BNO同郵費俾你
呢啲問題不嬲係講人情講人道立場 搬上法律 白紙黑字你輸到甩褲都得
詳細講咗啲咩
有冇用機場個網寫住UK Passport大佢
其實係咪應該有方法向台灣申報左先
好勇,黎緊我都可能排non EU算

想旅遊暏唔想做show
等陣搞到成堆英警包圍我就去得冇引
Non EU heathrow坐底排一個鐘wo
七年時間你可能可以搵一份工申請到 tier 2 留夠五年拎 ILR 跟住過多一年正式拎到 BC
博懵浪費七年時間,到頭來乜都冇俾人遣返仲要搞一大餐
你自己決定
巴打攞得BNO最少都21歲啦,想法仲咁天真既,你呢句野同朋友講笑就得,認真就比人當你傻佬咋
本來你個BC就唔係合法取得,你要告HMPO咩?出錯本護照比你?
得,比返本BNO你囉,跟住唔該你返香港。咪住,你好似做左7年非法勞工喎,等我充公左呢7年出左既薪金先強制遣返你
巴打攞得BNO最少都21歲啦,想法仲咁天真既,你呢句野同朋友講笑就得,認真就比人當你傻佬咋
本來你個BC就唔係合法取得,你要告HMPO咩?出錯本護照比你?
得,比返本BNO你囉,跟住唔該你返香港。咪住,你好似做左10年非法勞工喎,等我充公左呢7年出左既薪金先強制遣返你
咪叫HMPO出張證明話之前出錯左BC
而家出返BNO 嘅俾你
咁樣呢張算唔算係證明
無居留權既人只會充公薪金同遣返,佢老細先會坐監,但基於佢老細都唔知本BC係HMPO 鳩出既應該唔洗坐

利申唔係讀LAW
咁好笑?我邊有非法途徑取得bc passport?我偷返黎架?定係我仿製架?

好似係有例子 如果因為hmpo出錯而又用左一段長時間後 係可以用法律途徑去同hmpo拗

仲有當我成功而合法地入到英國境內 返工交稅證明我係英國盡左我既公民責任 佢又點都無辦法話我係非法努工 因為我係合法做野

如果有日佢真係要比返bno我 我諗我可以用法律途徑追究我咁多d既損失
但據我所知 英國佬唔會比依d事發生 英國佬只會暗啞底繼續比當時人做bc
好似係有例子 如果因為hmpo出錯而又用左一段長時間後 係可以用法律途徑去同hmpo拗<-好似係有咁例子係邊?你個例子唔係比我,係等你確定你既"好似"係可行既。

我睇返之前D post並無你所講既例子,最接近既只有Sam Gor係薪火(9)#619既:"據我之前詢問英國國籍律師,出錯護照比持照人,並且在持照人確信為真嘅情況下使用超過一段合理時間,咁本護照記載嘅資料就可以成為既定事實。"
問題係你無進行過任何嘗試入藉既動作,你如何可以"確信為真"自己由BNO變成BC status?
我並無話你係非法途徑取得BC passport,但一定唔係合法途徑,因為只有入藉/移民,BNSS同埋2009年3月前只有BNO而無其他國籍身份而賦予既BC先係合法取得既途徑。

返工交稅證明我係英國盡左我既公民責任 佢又點都無辦法話我係非法努工 因為我係合法做野<—請留意所謂合法做野係建基於你個BC係合法途徑取得既前題底下。

如果有日佢真係要比返bno我 我諗我可以用法律途徑追究我咁多d既損失<—呢個真心問下你有咩損失?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞