『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
巴打認真就輸了, 其實佢都唔係持平地去睇件事而只係一面倒地認為自己無做錯,佢只會睇到支持佢既comment
我覺得...所以點睇都係3月29日前去EU國申請居留
聽日去問
屌你老母我幾撚時講唔報呀 都話會去問
屌你老母我執架本野?
英國無身份證制度。你講嗰張係唔係車牌
BNO Post 又再熱鬧
拾遺不報又唔係指執既
"任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬盜竊罪。" 而你本由bno "upgrade" 既BC係16年發出到而家都就3年, 而你又無action 去查詢本野是否有出錯, 咁好大程度上你同永久地無分別. 甚至你想用本bc去幫子女register都反映出你刻意去利用呢個人為出錯. 咁唔知法律上你又有無say呢
「國籍」並不是財產

HMPO 出錯本護照比你,係佢錯,只要你唔係申請過程提供錯誤資料促使佢出錯護照,咁你就冇錯
「國籍」並不是財產 但本passport 係
所以你想講我本bc passport 係偷返黎?
第1 我依3年都無留意我本野唔同左 我淨知本野到左我手無耐我就用佢出境 返到黎就擺埋一二邊
到最近我想去旅行先發現
第2 當我發現之後 當然就為自身利益著想啦 但發現原來有好多問題 所以我會email去 hmpo問清楚
當日我申請佢要咩 我比咩出世紙 身份証 咩都比齊
因為改過名 差d要搵埋d改名契出黎 好彩出世紙有提過我改過 名所以唔洗
我本來諗住大佢,但見佢都scan 我本passport 就算了,對話如下:
IO

good morning
Morning, hmmm u aren't supposed to line up here. This is EU passport lane.
I know but the sign shows UK/ EU passport, that's y I line up here
This lane is for BRITISH CITIZEN passport only but not this one. They do not need to fill in the landing card.
Oh I am misled by the Heathrow website then
This time I will do it for you cuz it's no point to send you back to non eu. Next time pls go to the other lane
Ok thanks so much

(Standard 問題)

Enjoy your trip
Thank you so much. Have a nice day!
唔知點解你係咁將個注意點放係個"偷"字道, 但由頭到尾都無人話你"偷". 你明知你本身應得既係一本新既bno 而你得到一本bc, 咁已經係得到左唔屬於你既野, 而你用左3年都無意歸還, 咁就好大程度上同永久地無分別.
hmpo出錯比你係佢地錯, 但你亦有責任去check renew比你既有無錯, 如果你明知有錯而以此去獲益咁咪又係你錯, 法律上無知並非理由.
就嚟去日本
又有得用 BNO
依家邊到獲益呀 你老母 我獲撚左益未呀?
乜撚野好大程度上同永久地無分別呀? 用撚過一次咋 點用撚左3年呀 我揸撚住黎曬3年呀? 唔去旅行就放返入櫃架啦
最多你咪可以話我持有3年 係無check係我責任 但依家check到啦 咪報上hmpo囉

屌你老母講撚到我係原罪咁
再講 點解本passport唔屬於我呀 ?你老母 有刻名架 本野真係刻撚左我個名係到架
下下唔夠人講就你老母.
你自己講#423 我諗住用本bc黎退中國籍
咁樣唔叫獲益?
由無citizenship到有citizenship, 咁樣唔叫獲益?
你都識講冇check係你責任, 仲咁大聲屌人老母?
再講 睇清楚你本passport先講本passport屬於你啦
1。咁你話拾遺不報 我問係咪我自己執既 你又唔答
2。你又話拾遺不報係 指“任何人不誠實地挪佔屬於另一人的財產,意圖永久地剝奪該另一人的財產,即屬盜竊罪”
我問你我係咪偷 你又唔答
3。依家話諗下點係灰色地帶到行 行都未行 你又話我獲益

幾時諗下野就等於犯法架?
你個龍門幾時搬返去你屋企呀?
有哂名有哂相 本野唔係我?
你跌撚左銀包千奇唔好執同用入面既錢呀 有身份証都唔等於你 入面既錢同身份証係屬於你架
樓主你個名 你老母咁抵屌 唔係唔黎得出黎講呀麻
咁中意numbering 就逐個答你
1)無人話係你執
2)亦都冇人話你偷
3)由頭到尾都係講緊你想借呢本”BC”去做既行為係有係問題,咁當然係講intention,如果要等你做左先講得,我直接幫你通知HMPO啦

個龍門一路無搬過,你身有屎先會覺得人哋話你犯左法,由頭到尾都係講你個intention 有錯
This passport remains property of HMPO. 睇清左先講啦,本野由頭到尾都唔係你財產啊傻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞