『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike
記得check清楚, hmpo做野真係好俹簁
呢邊讀書有個香港人(97前香港出世)屋企人喺澳門人
佢自己有葡國護照

除咗寫住簽發機構喺MACAU(CHINA)
出生地係寫住"REINO UNIDO"(United Kingdom嘅葡文)
造工方面英國護照真喺被比下去
外皮又硬正啲
人哋頁頁都喺類似塑膠質地
英國護照相比下真喺好易爛
發護照係...馬交(支那) 領事館?
唔使寄去葡國方便好多
另外見好多人用廁板去英國讀書
之後renew 咗bno
點解唔用千零蚊改visa?
用bno計留英時間(年資) 唔好係啲咩?
有咩意外都唔使問支那領事照你嘛
唔係咩?
renew bno 用意就係揾事頭婆照住之嘛
當年英國都有
發證機構係FCO
不過2010 年後政府縮皮
分兩個階段將全球英國領事館嘅護照部執柒哂
舊版型啲
好似好多人都錯 check名 日期 仲有咩check
[你問我答] 用BNO係EU註冊Residency比人Rejected
https://lih.kg/ckaFiT
好似我咁出咗BRP要轉唔止千零蚊
https://www.gov.uk/biometric-residence-permits/replace-visa-brp
同埋Student Visa停留時間好似唔計?
用Long residency申請嘅話好似計 查下gov.hk有講
18/1寄 琴日收到了
唔該曬呢度一路幫忙嘅巴打絲打
唔好唔記得係英國順便登記做選民
https://www.yourvotematters.co.uk/can-i-vote/who-can-register-to-vote
Nationality

You qualify to register to vote if you are:
a UK or Irish citizen
a qualifying Commonwealth citizen resident in the UK
an EU citizen resident in the UK
A qualifying Commonwealth citizen is someone who has leave to enter or remain in the UK, or does not require such leave.
The definition of a 'Commonwealth' citizen includes citizens of British Crown Dependencies and British Overseas Territories.

https://www.yourvotematters.co.uk/can-i-vote/which-elections-can-i-vote-in
Citizenship
British, Irish, Commonwealth, British Overseas Territory and British Crown Dependency citizens
British, Irish, and qualifying Commonwealth citizens who are living in the UK can vote in all elections taking place that cover the area where they live.
簿皮
已到手

搵左個冇bno 得特衰護照既fd做副簽
冇問題照過骨
你好彩啦
睇左FAQ
屋企肯定係我BB仔個陣申請過BNO
但係換特區護照個陣還返本bno
咁樣係咪計自願取消bno呢個權利?
定係要好似FAQ咁講自己試一次申請續領bno?
清朝的劍斬唔到明朝既官,
講左d咩自己參透下
清朝的劍斬唔到明朝既官,
簽發特區護照既入境處屬於中囯
講左d咩自己參透下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞