『薪火post』BNO 續期資訊(30) 早續早享受,遲續有排受

1001 回覆
39 Like 2 Dislike

屌英國啲Passport真喺亂到仆街
到底咩情況下仲會有三萬幾本valid嘅non-Gibraltar嘅BDTC
點會冇 唔計直布羅陀仲有13個海外領土
就咁百慕達已經有64000人 開曼群島都有5萬幾 得30000本其實算少
留名
但呢班人唔喺應該攞BOTC/BOC㗎咩
加勒比海啲BOT嘅BOTC本嘢有美國免簽證唔使申請ESTA,已經夠有班捧場客。去美國/美洲國家用BOTC,其他就用BC,完美
BDTC=BOTC BOC多數係前英殖民地嘅人拎而家海外領土嘅人係唔會拎
不過冇記錯其實而家所有BOTC都有得拎BC
佢打咗舊名啫,GBD 個code 根本就係BOTC。(雖然新出嘅護照國籍碼已經唔用GBD)
唔係,呢個只係講副署問題,講緊淨係改咗個名搵唔搵人簽好。都係嗰句,唔跟佢要求做就有風險會被要求後補副署。

而你個問題,個答案係咁:

如果你有任何非英國護照嘅話(如港澳特區護照/台灣護照/葡國護照):

1)舊名BNO+新名非英國護照+新名身份證
你就要改名契

2)舊名BNO+舊名非英國護照+新名身份證
除咗改名契,嗰本仲用緊舊名嘅非英國護照你要搞過本新嘅先再寄(唔寄都得,不過萬一佢哋問你拎黎睇,你到時先再搞過本嘢,佢哋睇到issue date之後,我怕你有排解畫。不過好似好少聽話無寄護照被人問起要黎睇,但唔係無,風險自己衡量)

總之你寄過去嘅證件,求其一樣用咗舊名或者其他名佢都會叫你改返好先出畀你
利申返之前改名後續BNO都係 改曬身分證+特區護照+整埋人事登記個個證明 連埋啲文件寄曬過去好快就dispatch咗
緊係改咗名先續啦,邊個同你咁大仇口老點你

你今次被當完first passport case,交咗一大堆普通renewal case唔使交嘅文件之後續咗啦,十年之後再續嘅時候你就又唔係普通renewal case, 變咗change to an existing passport case啦喎,嗰啲本來又係唔使交嗰啲文件你又要再交多次,又要麻煩多次你朋友幫你副署喎

乜咁大整蠱呀

緊係改咗名先,呢次就做change to an existing passport, 十年間如果你唔改名無唔見護照無整容,咁下次續嘅時候咪普通renewal case,咪輕鬆囉

就咁睇你朋友個資格夠做啦
sam gor
上個post 好多 countersign 嚴謹左既case, HMPO 睇黎開始認真少少做野了
You do not need a countersignature if you’re changing your name or adding a title

你啱,自膠 change toan existing passport case 只係樣唔同先至需要副署。
琴晚哥本哈根返香港行all passport出境關員當我BC冇比印仔scan完就放行,但之前我入境丹麥就有印, 咁請問有冇影響我之後入歐洲?#cn
我放棄左唔去copenhagen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞