[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
我係一個十二點前一定要訓既人
其實我係唔了解晚晚三點先放工係一個咩概念

同路人 不過聽上面啲巴打講話advisory 好似唔洗咁夜收工 我得Ey advisory 一個offer 咋所以都無得揀

Chur果時12點都未放工架
不過唔會好似audit chur 咁耐

咁到底big 4生涯入面有無可能準時收工 ?我收七點已經好滿足 星期六日會唔會成日要攞野反屋企做?
七點?
七點?

間中有可能嘛?

利申: advisory
我係一個十二點前一定要訓既人
其實我係唔了解晚晚三點先放工係一個咩概念

同路人 不過聽上面啲巴打講話advisory 好似唔洗咁夜收工 我得Ey advisory 一個offer 咋所以都無得揀

Chur果時12點都未放工架
不過唔會好似audit chur 咁耐

咁到底big 4生涯入面有無可能準時收工 ?我收七點已經好滿足 星期六日會唔會成日要攞野反屋企做?

爆肝人生

出街的野唔係過左 department sec先出街架咩
係味對 d記個d幾人 team?
正常A draft,SA edit, manage review

Audit 一般做法
橫掂寫野點尻都無乜人 care

但 advisory 出 report 都咁西就
如果係我依邊 tax 同 advisory 唔比 department sec review 就出街,實比人屌死

就係咁西 屌打多個partner兩句就知佢成條team乜撚都唔識

我成日撚鳩佢地話:你地係advisory唔係你地advise我既咩?

乜撚柒都要問 仲要比錢佢
黎緊會係d 記business risk advisory做, 放棄左ey audit, 想問下risk advisory 既人工點升,工時同前途係點
點解無人講tax
D記 consulting exit如何?

DTT S&O 好啊 --> 真係做緊strategy 既野同其他big4 advisory 個D做PMO 比好好多(好似係)
如果係IT consulting做到digital 同enterprise architecture 個team 都幾好

好想知點解你話it 依2條team 好
廢事自爆 世界好細

因為算係IT 好發展既team
利伸:之前做過in house EA intern
dtt audit 又點睇 得尼個offer 迷茫中

好過無,我依家報secobd tier

我又唔係讀acct,second tier應該都唔請
同埋second tier出路真係好少

而家先報
今日大家逗左幾多利是?
有 partner 派20 雞仲孤撚寒過sm
點解無人講tax

Tax撚
BIG4做左2年跳左去2nd tier
輕鬆6點收工 work life balance
點解無人講tax

Tax撚

Pay cut?
點解無人講tax

Tax撚

Pay cut?

Cut左1-2K到, 但買返個人生返黎
識有人fresh grad 有eo and bank mt offer 都係簡入big 4

邊間bank既mt?

有大志唔揀eo都有得解,政府工做鈍人
但如果係大bank mt都唔揀就真係一定後悔
bank mt起薪高, structured training, 工時唔會離譜, 有位升(銀行真mt的話), 福利好
big4入到去成村人,又黎過玩爭崩頭,仲有acct野你幾醒目都好,都要捱住做
有mt唔揀 揀big4真係攞苦黎辛
想聽下你個frd有咩特別考慮而咁揀
識有人fresh grad 有eo and bank mt offer 都係簡入big 4

邊間bank既mt?

bank mt起薪高, structured training, 工時唔會離譜, 有位升(銀行真mt的話), 福利好
big4入到去成村人,又黎過玩爭崩頭,仲有acct野你幾醒目都好,都要捱住做

有大志就唔打工

Tax撚

Pay cut?

Cut左1-2K到, 但買返個人生返黎

2nd tier audit同tax爭咁遠?

DTT S&O 好啊 --> 真係做緊strategy 既野同其他big4 advisory 個D做PMO 比好好多(好似係)
如果係IT consulting做到digital 同enterprise architecture 個team 都幾好

廢事自爆 世界好細

其實只係一間細vendor 但比大公司個名照住
明既人會明
有冇係big 4做 transaction service分享下
七點?

間中有可能嘛?

利申: advisory

平時7到8點左右 唔係趕deadline有時都可以早d走

邊間bank既mt?

Big4先唔洗爭崩頭,日日都有人quit。你留下來就贏。

好少少嘅bank MT咪又係跑數。學嘅technical knowledge 一定比big 4少。
今日大家逗左幾多利是?
有 partner 派20 雞仲孤撚寒過sm

3間今日但有間星期五

巴打可唔可以講多d? 另外有e記audit 唔知點揀好
個人黎講想chur想博

有deals唔揀

exactly

Audit exposure 好d

其實你知唔知deals係做D咩

廢事自爆 世界好細

其實只係一間細vendor 但比大公司個名照住
明既人會明

但如果係做implementation 係咪都係做SI 多
但如果係EA team 係咪好d,somehow 係做下IT strategic 既野同framework 個d
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?

你有冇telegram?

exactly

Audit exposure 好d

其實你知唔知deals係做D咩

Deals好多時都係audit。只係audit係睇合唔合IFRS,due diligence 係睇IFRS之外嘅其他野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞