[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike

間中有可能嘛?

利申: advisory

平時7到8點左右 唔係趕deadline有時都可以早d走

時間咁正常嘅?介唔介意分享係邊間 唔介意可以講埋team

E仔

平時7到8點左右 唔係趕deadline有時都可以早d走

時間咁正常嘅?介唔介意分享係邊間 唔介意可以講埋team

E仔

我而家都係攞到EY intern advisory 嘅offer 巴打知唔知道攞反return offer 嘅機會大唔大
唔係會計出身入唔入到big4?

咁d會計野佢會比我讀返?
利申讀過會計但好廢

利申讀過會計但好廢

有conversion course讀,但好似要做夠幾年,否則要比分手費。。

利申讀過會計但好廢

有conversion course讀,但好似要做夠幾年,否則要比分手費。。

做唔夠2年要賠幾萬蚊

利申讀過會計但好廢

做唔夠2年要賠幾萬蚊

未聽過 4間都係???
首先,都唔明你班fresh grad 日big4夜big4咁無限吹奏為乜

除非會計係你既興趣,否則都唔好入黎
又辛苦又chur,浪費青春有咩好
你甘心斷六親做失蹤人口?
人地溝梗女果陣你係office比人捽梗
難得放假,d mgr會打黎搵你做野

日日收6點,溝下女飲下野咪幾開心
政府工同MT一律都會好過做big4

pay方面big4一向全城最抵價
分分鐘連個ive仔都不如

前途方面宜家全世界都係big4人,你既優勢係零
囡囡聽到big4係唔會出水

所以呢,追夢吧,年輕人

入正題,疊job疊到就黎想死
開始覺得逃避雖可恥但有用
呢幾日都唔會開電腦,索性唔係香港算
但過完年應該都3-4點先收工

你唔做big4,或唔由big4開始做起,你覺得你幾多機會做2、3年有3萬人工?

3萬好高咩,我做銀行唔係Mt 2年都3萬啦 ,

搵個銀行mt唔洗跑數嘅黎睇睇
留名!
利申: Risk Advisory
想問下大陸Big4 既Intern經驗有無用
定係香港second tie有用啲

根本用喺Big4 OT到半夜嘅精力同毅力去跑數做sales可以搵多好多
至少多勞多得
我發覺我無論點講都好
都係有一堆人話2-3年3萬,5年5萬,幾年升par
所以此post已完
你地即管發你既夢,去幻想全世界都有top pay同super fast track啦
我發覺我無論點講都好
所以此post已完
你地即管發你既夢,去幻想全世界都有top pay同super fast track啦

事實係唔錯 幾有前途
我發覺我無論點講都好
所以此post已完

3年3萬 5年5萬
跟本係正常path唔需要你拎top/highpay都有
連big4最廢果間都有
定係你連grade都升唔到比留grade呀
留名!
利申: Risk Advisory

求指教
升Grade機會同升得快唔快,Exit係點??
我發覺我無論點講都好
所以此post已完

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

根本做完第2年升s1個下都2萬尾啦

大把銀行back office有請mt la 做risk做finance做strategy做regulatory 做ops 跑咩數

做唔夠2年要賠幾萬蚊

未聽過 4間都係???

我個間係

恆生 operation trainee
只是升得好慢
個個做做下一係跳去其他 bank 一係去 big4
之前見過個A grade 做左一年再考入黎
我發覺我無論點講都好
所以此post已完

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

唔同 team根本無野好講
FS team 晚晩準時8點收工個個 high pay grade考試假足
SME team/ eg 晚晚食垃圾鬥 charge 鐘被流放上大陸 假都無得放 high pay 唔超過兩個又點計

做完第三年升第四年先叫剛好三皮係常識
Advisory/ tax 比audit 少一兩個 grade 係常識

做唔夠2年要賠幾萬蚊

未聽過 4間都係???

我個間係

來來去去得 pkmg 先會迫人考香港個試
迫人要上 conversion
我地個邊係自由選擇
考曬就q pay

大把銀行back office有請mt la 做risk做finance做strategy做regulatory 做ops 跑咩數

Back office係咪真係請都唔知

利申 報back office叫我in rm
我發覺我無論點講都好
所以此post已完

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

唔同 team根本無野好講
FS team 晚晩準時8點收工個個 high pay grade考試假足
SME team/ eg 晚晚食垃圾鬥 charge 鐘被流放上大陸 假都無得放 high pay 唔超過兩個又點計

做完第三年升第四年先叫剛好三皮係常識
Advisory/ tax 比audit 少一兩個 grade 係常識

少一兩個grade咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞