[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
可能大家覺得big 4易入啦, 但係客觀數據係 <10% apply左既人有offer, 某一big 4 HR講既, 易唔易見人見知, 同ibank比緊係易架

其實真係幾易入
一年請咁多人
三大正正常常都有兩三個big 4 offer

屌我2017grad
三大,gpa輕鬆過3
自問interview唔錯,cv唔算差
報big4果陣同學屋人朋友都話我洗乜做big4 audit
點知得2間有得in,一個offer都無
同d grad左嘅friend檢討下點解,都揾唔出原因,有啲人話依家唔興請三大,流失率高喎

我唔知gpa太高(有buff,準備first hon)定非三大,p字頭果間唔要me,superday 都無
考到cpa 係咪包你第三年$30k 個月

我咪第三年囉
連q公價$25k喳

扮咩丫你
Q左啦咩你?
你個fd補習搵咁多你唔跟佢去做?
又想上黎扮野show off自己EY FS除左頭3個月之外準時放工?

計埋OT未有, 唔好話咩OT唔計, 好多工OT都冇錢

你邊間ot咁好可以篤足錢介紹黎聽 我即轉

有D advisory可以篤足

it audit有d 都篤得足

身邊唔少同事因爲辛苦得濟升左S2之後裸辭
身邊唔少同事因爲辛苦得濟升左S2之後裸辭

正常都想M 先走
無奈M位要跑數而人工少過s2分糧
(有 OT 同無OT claim)
想跑數我做銀行唔撚好

利申:走唔到
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?

上到sa 好難再上啦
audut 易好多
再上睇實力
考到cpa 係咪包你第三年$30k 個月

我咪第三年囉
連q公價$25k喳

扮咩丫你
Q左啦咩你?
你個fd補習搵咁多你唔跟佢去做?
又想上黎扮野show off自己EY FS除左頭3個月之外準時放工?

佢真係好撚好笑
以前係高登成日講到自己fs幾撚威威咁,pm問佢邊間咁犀利呀peak都咁輕鬆,又即刻唔覆我
做埋哂D垃圾fund梗係準時走 我唔覺得有幾咁馨香
利伸:pwc fs,冇資格曬命因爲只係垃圾audit狗,係純粹想串下條垃圾
其實fs都可以好wok,有d bank team日日wok到3,4點,有時通頂都有
淨係睇3年咩
長線睇絕對好過AOEO/垃圾MT啦 ,講緊十年二十年
睇你自己做唔做到

請問點定義垃圾MT
MNC 同f500 MT 叫唔叫垃圾MT
真心指教

9UP既姐 ,唔講咩順豐個D啦
我既定義係做5年冇40k/ 60-80k就封頂個D

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工

big4就有?
sa3邊撚度有40k呀
2017 grad 遲d如無意外入ey audit, 求指點

Request Team C or FSO

可唔可以講多少少

其他3 team你既生活應該都幾充實下

咁你係咪一定要做到最大粒果個先滿意?
你做到果陣身體都唔方好得去邊

咪就係,長線睇好過EO垃圾MT,但有幾多人去到長線呀。當你垃圾MT一出黎25K當你硬膠膠咁過十年二十年都總升到去70-80K,講緊當中唔洗點捱可以享受下Work life balance。 你入Big4頭5年都已經捱到頭髮都無曬,仲長線做落去根本成個人生都變左工作機器,當然喇你捱到5年轉去sell side做research或者做in-house audit係人工會高過當初既MT,但值得咩? 未計你捱唔到既話兩三年走出黎根本就灰暗到不得了

EO 晉升路線

EO2 > EO 1 > SEO > PEO > SPEO > CEO
一樣百多萬年薪

差在專業人士呢個term

都叫做會計師

政府EO都好,但差左專業人士呢個位

全港3萬幾個cpa,真係好專咩?
我唔覺囉

請問點定義垃圾MT
真心指教

我有big4 offer 又有一間mnc offer ,未諗到點揀

2份工做咩架?
而家 fg既人都仲信三年三萬呢個大話真係天真過天真嬌
我幾年前都知冇左呢支歌仔唱啦

我地夠無限食鐘啦
計埋OT都唔會有,你估做到3點就真係有9粒鐘OT咩
其實份份工都有好有唔好吶,大學生都唔係話好易入big4,一開始入big4好過其他local個d,同律師才醫生當然冇得比,但起碼條路比其他工清楚,知道要點上位,你捱得30歲前應該都有可觀既收入既

利申,acct

問題係你係咪真係有興趣?
同埋係咪淨係得ACCT一條路
考到政府工同mt駛撚做big4

可否解釋下

屌你用下腦啦
論錢途論work life balance

請問點定義垃圾MT
真心指教

咪係 其實好多大公司唔會俾d MT上得咁快 講緊上到manager最快都要6-7年

big4咪快果一兩年
仲要你真係爭到

有D advisory可以篤足

黎緊入D記做forensic, SA3,巴打們有咩建議,之後條路點行好啲

睇你邊間啦,PwC SA year 1都有30% high pay
SA2 and above 有成差唔多一半high pay

咁你係咪一定要做到最大粒果個先滿意?
你做到果陣身體都唔方好得去邊

咪就係,長線睇好過EO垃圾MT,但有幾多人去到長線呀。當你垃圾MT一出黎25K當你硬膠膠咁過十年二十年都總升到去70-80K,講緊當中唔洗點捱可以享受下Work life balance。 你入Big4頭5年都已經捱到頭髮都無曬,仲長線做落去根本成個人生都變左工作機器,當然喇你捱到5年轉去sell side做research或者做in-house audit係人工會高過當初既MT,但值得咩? 未計你捱唔到既話兩三年走出黎根本就灰暗到不得了

EO 晉升路線

EO2 > EO 1 > SEO > PEO > SPEO > CEO
一樣百多萬年薪

差在專業人士呢個term

都叫做會計師

政府EO都好,但差左專業人士呢個位

全港3萬幾個cpa,真係好專咩?
我唔覺囉

而家係HKICPA登記嘅CPA已經有四萬幾個啦!
CPA質素良莠不齊。我個間公司有個CPA,睇個樣覺得起碼4X歲,不時比老闆鬧佢D working做得差,有次屌佢屌到公司半層都聽到。個老闆寧願比D工作比個考緊牌嘅後生伙記做都唔比佢。
唔係鬥慘區咩而家

辛苦幾年又唔係做成世

做幾年轉出黎4~5萬又唔洗點ot既好多

最痴線既係 其實都有相當一部分人係鍾意做依份工

睇你邊間啦,PwC SA year 1都有30% high pay
SA2 and above 有成差唔多一半high pay

👍

Cyber security 個堆有
ITGC/ITAC就算9數啦
今日cpa過剩,他日big4人過剩,劇本已經寫好

Big4永遠缺人,唔洗擔心
淨係睇3年咩
長線睇絕對好過AOEO/垃圾MT啦 ,講緊十年二十年
睇你自己做唔做到

好過AO?

如果你係一中之龍,假設2邊都上到最頂,咁的確係

請問點定義垃圾MT
真心指教

咪係 其實好多大公司唔會俾d MT上得咁快 講緊上到manager最快都要6-7年

big4咪快果一兩年
仲要你真係爭到

但big4 exit 點都好過local MT (Property)個D,做完真係只係留係個個industry 無得去,徐非你係有志之士留係property
但big4 升唔到味轉第二間或者轉in-house
利伸:非big4 打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞