[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
首先,都唔明你班fresh grad 日big4夜big4咁無限吹奏為乜

除非會計係你既興趣,否則都唔好入黎
又辛苦又chur,浪費青春有咩好
你甘心斷六親做失蹤人口?
人地溝梗女果陣你係office比人捽梗
難得放假,d mgr會打黎搵你做野

日日收6點,溝下女飲下野咪幾開心
政府工同MT一律都會好過做big4

pay方面big4一向全城最抵價
分分鐘連個ive仔都不如

前途方面宜家全世界都係big4人,你既優勢係零
囡囡聽到big4係唔會出水

所以呢,追夢吧,年輕人

入正題,疊job疊到就黎想死
開始覺得逃避雖可恥但有用
呢幾日都唔會開電腦,索性唔係香港算
但過完年應該都3-4點先收工
考到cpa 係咪包你第三年$30k 個月
人總係犯賤
你有你講 大把人一樣仆去做
有無Advisory既朋友
講到咁陰公咁低賤又唔走
係到扮可憐其實暗地有份優越感?

我咪第三年囉
連q公價$25k喳

我咪第三年囉
連q公價$25k喳

咁陰公
講到咁陰公咁低賤又唔走

讀左會計q埋走得去邊
唔做audit轉commercial又比人壓價
講到咁陰公咁低賤又唔走

冇優越感,我睇住我d fd做醫生,炒下股咁
不知幾快活
連教補習果個都搵多我好多
有個fd 畢業之後入安永做,做左一年之後出番啲公司做internal auditor , 好似輕鬆好多
但唔知人工係咪大幅增加

我咪第三年囉
連q公價$25k喳

咁陰公

你要有high pay先去到28-29k
但workload多幾多就
我個high pay同事8月都O梗T
講到咁陰公咁低賤又唔走

讀左會計q埋走得去邊

MT/政府工先啦
有個fd 畢業之後入安永做,做左一年之後出番啲公司做internal auditor , 好似輕鬆好多
但唔知人工係咪大幅增加

做IA要成日周圍飛
唔係個個人都做到
但唔知人工係咪大幅增加

做IA要成日周圍飛
唔係個個人都做到

IA 有同事返左一個月大陸 仲要係咁轉城市
不過有Allowance 賺
鐘唔鐘意就見仁見智
人總係犯賤

因為總有人講以下兩樣:
1. 你拎到會計師牌後,大把大公司揀。唔似2nd tier, local,想揀都冇。
2. 邊有行業好似Big4咁高人工?對入唔到AO/EO,MT,i-bank嚟講, Big4算唔錯。
迫科啲人咪又係冇其他offer先做 邊有人吹奏
但唔知人工係咪大幅增加

轉出去package 好似通常+20%
講到咁陰公咁低賤又唔走

讀左會計q埋走得去邊

唔q都唔知走去邊啦
人總係犯賤

因為總有人講以下兩樣:
1. 你拎到會計師牌後,大把大公司揀。唔似2nd tier, local,想揀都冇。
2. 邊有行業好似Big4咁高人工?對入唔到AO/EO,MT,i-bank嚟講, Big4算唔錯。

1. 人揀工既年代都就快過去
2. 大把啦,3年連q先得果25k

我係最唔明d fresh grad點解入唔到又喊苦喊忽
巴打3年考曬qp未?

我係最唔明d fresh grad點解入唔到又喊苦喊忽

比d垃圾 professor 昆左
以為實入到big4
同埋以為只是得big4 條路
講到咁陰公咁低賤又唔走

讀左會計q埋走得去邊

唔q都唔知走去邊啦

見同 batch 頭3年走個堆去銀行/IA 出路唔差
有個變埋做財演

讀左會計q埋走得去邊

唔q都唔知走去邊啦

見同 batch 頭3年走個堆去銀行/IA 出路唔差
有個變埋做財演

ia真係有咁好搵咩
前ia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞