[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike

睇你邊間啦,PwC SA year 1都有30% high pay
SA2 and above 有成差唔多一半high pay

八大行星應該無依支歌唱
D記 consulting exit如何?

DTT S&O 好啊 --> 真係做緊strategy 既野同其他big4 advisory 個D做PMO 比好好多(好似係)
如果係IT consulting做到digital 同enterprise architecture 個team 都幾好

好想知點解你話it 依2條team 好
廢事自爆 世界好細

睇你邊間啦,PwC SA year 1都有30% high pay
SA2 and above 有成差唔多一半high pay

八大行星應該無依支歌唱

佢個邊我唔知啦。
但唉豬有

觀點與角度? 我都想
係差到寫野連complete sentence都無 grammar 錯到hihi咁 cite我個部門個簡稱都要錯撚左 啲野我delete完都還魂咁返返嚟 下刪一萬字 叫佢睇完又係錯 屌 搵個ACO都做得好過佢

咁又真係抵屌嘅。

出街的野唔係過左 department sec先出街架咩
係味對 d記個d幾人 team?
正常A draft,SA edit, manage review
dtt audit 又點睇 得尼個offer 迷茫中

好過無,我依家報secobd tier

我又唔係讀acct,second tier應該都唔請
同埋second tier出路真係好少

黎嘉恩:有speed dating又有K唱 仲唔狗衝????

9UP既姐 ,唔講咩順豐個D啦
我既定義係做5年冇40k/ 60-80k就封頂個D

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工

big4就有?
sa3邊撚度有40k呀

點會冇
今年全部senior year 3都4字頭
定你想講做咗4年都未考哂試個班?

黎嘉恩:有speed dating又有K唱 仲唔狗衝????

狗都唔衝
你話係 同client 唱就話姐
係公司搵過殘撚過自己就咪搞

同埋參加依d野會上 newsletter
味即係公開同 teammate 講自己無人要咁 on9

Second tier自己都冇training比較少會請non acct

繼續試big4 la

D垃圾四大老闆唔死都臨頭都唔請人 請完一round先發現走得太多人 就會再出offer

唔洗灰心

唔洗灰心
我係一個十二點前一定要訓既人
其實我係唔了解晚晚三點先放工係一個咩概念

咁又真係抵屌嘅。

出街的野唔係過左 department sec先出街架咩
係味對 d記個d幾人 team?
正常A draft,SA edit, manage review

Audit 一般做法
橫掂寫野點尻都無乜人 care

但 advisory 出 report 都咁西就
如果係我依邊 tax 同 advisory 唔比 department sec review 就出街,實比人屌死
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?

上到sa 好難再上啦
audut 易好多
再上睇實力

巴打可唔可以講多d? 另外有e記audit 唔知點揀好
個人黎講想chur想博
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?

上到sa 好難再上啦
audut 易好多
再上睇實力

個人黎講想chur想博

有deals唔揀

上到sa 好難再上啦
audut 易好多
再上睇實力

個人黎講想chur想博

有deals唔揀

exactly
你地講既AO係指政務主任定會計主任先

係會計post講AO要講清楚d
識有人fresh grad 有eo and bank mt offer 都係簡入big 4

on9, 除非做 PwC FS team啦

Why?
big 4 人點睇IRD AA?
未做過big 4 做左兩年多d AA,人工叫做32k左右但日日比市民屌覺得自己好低賤

好難升職 但係work life balance 係極正

同路人 不過聽上面啲巴打講話advisory 好似唔洗咁夜收工 我得Ey advisory 一個offer 咋所以都無得揀

Second tier自己都冇training比較少會請non acct

繼續試big4 la

D垃圾四大老闆唔死都臨頭都唔請人 請完一round先發現走得太多人 就會再出offer

唔洗灰心

唔洗灰心

想問唔同batch入有無唔同?
例如最早果batch入最易入好team 遲入就入wok team 咁

繼續試big4 la

唔洗灰心

唔洗灰心

想問唔同batch入有無唔同?
例如最早果batch入最易入好team 遲入就入wok team 咁

自己輕敵hea底 搞到得番D記尼個offer
好後悔想補救已經黎唔切... 想再搏入下batch既big3 但已無乜機
未grad既巴打千萬唔好好似我咁垃圾

個人黎講想chur想博

有deals唔揀

exactly

Audit exposure 好d

個人黎講想chur想博

有deals唔揀

exactly

Audit exposure 好d

同路人 不過聽上面啲巴打講話advisory 好似唔洗咁夜收工 我得Ey advisory 一個offer 咋所以都無得揀

Chur果時12點都未放工架
不過唔會好似audit chur 咁耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞