[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
考到政府工同mt駛撚做big4

可否解釋下
考到cpa 係咪包你第三年$30k 個月

我咪第三年囉
連q公價$25k喳

其實30k算少 大把工第三年唔只
上年grad一間big4 offer 都冇
Second tier 係咪仲慘

屌你老母你條仆街
報哂4間 但得D記有offer
跪求指點 入邊team無咁wok 又有咩辦法可以爭取入邊team
報哂4間 但得D記有offer
跪求指點 入邊team無咁wok 又有咩辦法可以爭取入邊team

做a 你可以講d 咩
同埋講多句,乜你覺得AOEO好有work life balance?
所有搵到錢既工都辛苦,醫生,律師如是

哩句真
big 4 計番易入程度都唔知有咩好屌 唔係醒又要有條明確啲既路就要出多啲力架啦

同埋鬼唔知AO好咩,一年收幾多人呀
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?
搵食艱難

請問點定義垃圾MT
MNC 同f500 MT 叫唔叫垃圾MT
真心指教

9UP既姐 ,唔講咩順豐個D啦
我既定義係做5年冇40k/ 60-80k就封頂個D

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工

咪係 其實好多大公司唔會俾d MT上得咁快 講緊上到manager最快都要6-7年
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?

正常係

對唔住
就算是水記都係要S1 位
做即是左第四年q埋先勉強叫有

第四年即係做左三年
三年三萬唔係講做滿三年咩

A1->A2->S1->S2->S3

基本上s2先有3萬 前題係q到 姐係點都要第四年

我上面打錯s2/s1
自膠

要Senior grade 第二年q埋仲要 High pay grade 先叫上到三萬

用kp 以前計法
即是話你做到第四年 pass 哂 certified exam
每年 performance 要5,次次 exam 一 take pass 先生有

9UP既姐 ,唔講咩順豐個D啦
我既定義係做5年冇40k/ 60-80k就封頂個D

咪係 其實好多大公司唔會俾d MT上得咁快 講緊上到manager最快都要6-7年

屌做多d research先啦,講到mt天上有地下無,真係有清晰路向既mt有幾多

正常係

其實唔只一年一 grade....
因為 benefit 跑輸大市
好多人好快閃去對家

屌做多d research先啦,講到mt天上有地下無,真係有清晰路向既mt有幾多

所以我未話big4 好過好多MT lor
而家 fg既人都仲信三年三萬呢個大話真係天真過天真嬌
我幾年前都知冇左呢支歌仔唱啦

計埋OT未有, 唔好話咩OT唔計, 好多工OT都冇錢

你邊間ot咁好可以篤足錢介紹黎聽 我即轉

真正嘅mt夾埋都唔知有冇一百個位,點爭

所以我未話big4 好過好多MT lor

咪由得佢地J mt 囉
反正咩野都總有少數例子
而家 fg既人都仲信三年三萬呢個大話真係天真過天真嬌
我幾年前都知冇左呢支歌仔唱啦

有D advisory可以篤足

有D advisory可以篤足

it audit有d 都篤得足

讀左會計q埋走得去邊
唔做audit轉commercial又比人壓價

唔q都唔知走去邊啦

見同 batch 頭3年走個堆去銀行/IA 出路唔差
有個變埋做財演

姓譚個個?

對唔住
就算是水記都係要S1 位
做即是左第四年q埋先勉強叫有

第四年即係做左三年
三年三萬唔係講做滿三年咩

A1->A2->S1->S2->S3

基本上s2先有3萬 前題係q到 姐係點都要第四年

你係唔係撈架
考齊卷已經有q pay

真正嘅mt夾埋都唔知有冇一百個位,點爭

Local 個D MT 伏伏地...2/3年之後鬼有咁多AM/M 位比你

其實真係幾易入
一年請咁多人
三大正正常常都有兩三個big 4 offer

屌我2017grad
三大,gpa輕鬆過3
自問interview唔錯,cv唔算差
報big4果陣同學屋人朋友都話我洗乜做big4 audit
點知得2間有得in,一個offer都無
同d grad左嘅friend檢討下點解,都揾唔出原因,有啲人話依家唔興請三大,流失率高喎

講真 我都覺依家唔興請三大
三大好多人都會reject big 4
請佢地都浪費資源
City poly個d因爲最好嘅offer得big 4所以多數accept

個個都話big4 易入,正正常常幾個offer,無諗過無offer 覺得自己比「正正常常」再好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞