[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
玩緊每晚4點,好辛苦呀
玩緊每晚4點,好辛苦呀

D記?
會計界講到好像圍城咁
搞到依家都唔知搵咩工好,仲等唔等grad前報下exp hire搏佢等人用

會計是一座圍城,沒有offer的人,拚命想擠進去,有offer的人卻拚命想向外爬。
Big 4係咪剩係唔請三大 poly city以外既人

On 撚9
我個度S grade 幾多人係bu lu 的人
不過係屌唔落的殘女

好撚多ling u 恆管

恆管d畢左業喇咩?
會計界講到好像圍城咁
搞到依家都唔知搵咩工好,仲等唔等grad前報下exp hire搏佢等人用

會計是一座圍城,沒有offer的人,拚命想擠進去,有offer的人卻拚命想向外爬。

全香港除左醫生公務員,有邊個唔係做果行厭果行?

On 撚9
不過係屌唔落的殘女

恆管d人畢左業喇咩?

On 撚9
不過係屌唔落的殘女

恆管d畢左業喇咩?

已經有人做緊s1
會計界講到好像圍城咁

以上情況只適用 big4
不適用CH 依類 local firm 同commercial 低級位
因為有基本能力的人都一早去左 big4
有能力的人一早會想辨法同等時機離開 big4
有優秀能力的人一早脫離左 big4
有天賦能力的人一早唔會揀big4
會計界講到好像圍城咁

以上情況只適用 big4audit
不適用CH 依類 local firm 同commercial 低級位

利申:年紀大無能力尻heahea 所以只好留係 big4
玩緊每晚4點,好辛苦呀

D記?

金鐘政總個邊
有得揀真係唔好揀dtt
返大陸無allowance 已經令你收少好多糧
長期唔夠人,連狗屎垃圾都升到manager
大部分都係poly shitty, 好少3大人
玩緊每晚4點,好辛苦呀

D記?

金鐘政總個邊

你做藥定係純SME?
有得揀真係唔好揀dtt

好撚多 EY ,DOG 過去的飛機王
有得揀真係唔好揀dtt

屌得dtt audit有offer,點撚算 除左下年再接再厲報mt仲有咩好路數
有得揀真係唔好揀dtt

屌得dtt audit有offer,點撚算 除左下年再接再厲報mt仲有咩好路數

轉去 PwC
有得揀真係唔好揀dtt

轉去 PwC

做住dtt 先 然後試pwc experience hire?
會計界講到好像圍城咁

以上情況只適用 big4

叫我呢得17grad
只得bdo offer既人情何以堪?
有得揀真係唔好揀dtt

轉去 PwC

pwc唔係fs都無咩大分別
有得揀真係唔好揀dtt

轉去 PwC

起碼人工搭夠同副牌叫靚d
要轉第一年就報 graduate program 走人
有得揀真係唔好揀dtt

轉去 PwC

起碼人工搭夠同副牌叫靚d
要轉第一年就報 graduate program 走人

哈哈哈⋯我要讀conversion
以前返工日日想死,走咗之後健康咗,人都開心晒

利申:過來人,已轉field

我AO 對住某big 4 advisory個director 撚狗咁撚 做big4好過AO (咁當然係因為佢地做得太差先要大大力屌)

Professional service 係要受氣架喇。
律師咪又係比d客撚9。

Big 4收你咁多錢比你撚下都好應份。就算你老闆係SAO,個director都應該高人工過佢。

我都想知點解做咁多錢人工可以咁垃圾
AO就算係fresh grad你起碼都要出個Manager 同我講野 要屌個director 甚至係partner我唔會同你客氣 所以話Big 4好過AO我真係笑出聲

Between SAO係唔會做AO老闆

垃唔垃圾都係觀點角度問題姐,有時真係做唔到client心目中個套可能因為係 compliance ,技術etc好多原因。不過我地都會盡量配合client要求。

我冇做過政府project 我唔清楚,我估都係IT野多?

如果係開會big4當然會最少出SA yr3 or above啦,咁無論家出咩人big4係以一貫嘅專業水平去做,我又冇乜話見對家fresh grad,自己唔係fresh grad 就自卑呢樣野,AO好EO好,如果係fresh grad反正大家年紀都係差幾年,反而仲好溝通。大家都係對事不對人。

我亦見過IPO時有個magic circle 律師仔黎同我老闆講:「我覺得盤數可以再點點點」。我老闆微笑住答佢:「i think thats out of your responsibility.」

最後果段我睇唔明。人地好心提你你串勁人做乜?

咁你睇數人地睇字,你去搞人啲字人地咪一樣咁答你。我唔明你想串人定點?

我就見唔少lawyers,唔洗mag唔magic circle,係唔會放CPA在眼內。親耳聽過有人同我講「全間firm得個Trainee最平最賤出得果四五萬糧蚊,唔搵佢proof read搵邊個?」咁你又點睇?人地做咗兩年,第三年Q咗已經80K. 佢果個做咗幾年叫"asso"既「律師仔」人工未必低過你個partner,即係你老闆。

利申:會計轉咗去法律,兩邊都知少少

我AO 對住某big 4 advisory個director 撚狗咁撚 做big4好過AO (咁當然係因為佢地做得太差先要大大力屌)

律師咪又係比d客撚9。

Big 4收你咁多錢比你撚下都好應份。就算你老闆係SAO,個director都應該高人工過佢。

AO就算係fresh grad你起碼都要出個Manager 同我講野 要屌個director 甚至係partner我唔會同你客氣 所以話Big 4好過AO我真係笑出聲

垃唔垃圾都係觀點角度問題姐,有時真係做唔到client心目中個套可能因為係 compliance ,技術etc好多原因。不過我地都會盡量配合client要求。

如果係開會big4當然會最少出SA yr3 or above啦,咁無論家出咩人big4係以一貫嘅專業水平去做,我又冇乜話見對家fresh grad,自己唔係fresh grad 就自卑呢樣野,AO好EO好,如果係fresh grad反正大家年紀都係差幾年,反而仲好溝通。大家都係對事不對人。

我亦見過IPO時有個magic circle 律師仔黎同我老闆講:「我覺得盤數可以再點點點」。我老闆微笑住答佢:「i think thats out of your responsibility.」

咁你睇數人地睇字,你去搞人啲字人地咪一樣咁答你。我唔明你想串人定點?

我就見唔少lawyers,唔洗mag唔magic circle,係唔會放CPA在眼內。親耳聽過有人同我講「全間firm得個Trainee最平最賤出得果四五萬糧蚊,唔搵佢proof read搵邊個?」咁你又點睇?人地做咗兩年,第三年Q咗已經80K. 佢果個做咗幾年叫"asso"既「律師仔」人工未必低過你個partner,即係你老闆。

巴打 可唔可以講多少少點轉 field

律師咪又係比d客撚9。

巴打 可唔可以講多少少點轉 field

最簡單,LLM on financial law
想問問big4嘅巴打絲打,tax investigation嘅前景好唔好?
如果有呢個offer同audit嘅offer,大家會點樣選擇?麻煩哂咁多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞