[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
我發覺我無論點講都好
都係有一堆人話2-3年3萬,5年5萬,幾年升par
所以此post已完
你地即管發你既夢,去幻想全世界都有top pay同super fast track啦

3年3萬 5年5萬
跟本係正常path唔需要你拎top/highpay都有
連big4最廢果間都有
定係你連grade都升唔到比留grade呀

唔同 team根本無野好講
FS team 晚晩準時8點收工個個 high pay grade考試假足
SME team/ eg 晚晚食垃圾鬥 charge 鐘被流放上大陸 假都無得放 high pay 唔超過兩個又點計

做完第三年升第四年先叫剛好三皮係常識
Advisory/ tax 比audit 少一兩個 grade 係常識

三年咪即係第4年 有咩問題
你得兩年經驗人地問你做左幾耐會唔會同人講三年?

做唔夠2年要賠幾萬蚊

未聽過 4間都係???

我個間係

來來去去得 pkmg 先會迫人考香港個試
迫人要上 conversion
我地個邊係自由選擇
考曬就q pay

你唔係回緊我架可 我講緊你上左conversion就要賠 唔係話non account就要上堂

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

FS team 晚晩準時8點收工個個 high pay grade考試假足
SME team/ eg 晚晚食垃圾鬥 charge 鐘被流放上大陸 假都無得放 high pay 唔超過兩個又點計

Advisory/ tax 比audit 少一兩個 grade 係常識

少一兩個grade咩意思

升快d
我發覺我無論點講都好
所以此post已完
你地即管發你既夢,去幻想全世界都有top pay同super fast track啦

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

SME組都有靚job,呢d真係講運。
搵個銀行mt唔洗跑數嘅黎睇睇

根本用喺Big4 OT到半夜嘅精力同毅力去跑數做sales可以搵多好多
至少多勞多得

可能係。
但要係skill set唔一樣。big4你死揼爛揼點都會揼到出黎,但sales呢d你唔啱skill set你點揼都係冇客
番左半年big4 audit 日日5點半走 最遲都係試過幾日6點半
番左半年big4 audit 日日5點半走 最遲都係試過幾日6點半

咁好命
RP intern?
有冇advisory/consulting既手足講下幾點放工

無人book? 係咪就快counsel out?
有無巴打知呢張野而且up唔updated?

有無巴打知呢張野而且up唔updated?

蘋果都有 大致相同
有冇advisory/consulting既手足講下幾點放工

留名
我發覺我無論點講都好
所以此post已完

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

3年係講梗sa1喎
normal pay公價先24.5左右
OT charge黎charge一個禮拜最多12粒
慘果班得8粒
仲要扣老強

FS 8點收工,唔好講笑啦

3年3萬 5年5萬
連big4最廢果間都有

3年係講梗sa1喎
慘果班得8粒
仲要扣老強

有冇巴打分享下FS 有咩分別?in terms of workload and exit path

3年係講梗sa1喎
慘果班得8粒
仲要扣老強

有冇巴打分享下FS 有咩分別?in terms of workload and exit path

做到你就知 做唔到知左都無用

3年係講梗sa1喎
慘果班得8粒
仲要扣老強

做到你就知 做唔到知左都無用

有offer
留名!
利申: Risk Advisory

求指教
升Grade機會同升得快唔快,Exit係點??

上Manager前應該無太大問題
只要做野OK 唔太7 一般都直上
上Manager可能要等上面有人走
一般去 bank or commercial

7-8點
一般就算有都係返屋企做 都係做多陣
正常OT 1-2個中

利申

時間咁正常嘅?介唔介意分享係邊間 唔介意可以講埋team

E仔

我而家都係攞到EY intern advisory 嘅offer 巴打知唔知道攞反return offer 嘅機會大唔大

巴打 咩offer黎?i mean 係summer intern定EYA既?
唔去big4攞經驗仲可以去邊
我女友岩岩入p記 比個親生SIC玩 咩野爆之前就assign 比佢 爆完搵佢咩獲
又咩都唔教 咩都唔講 之後係咁話佢慢
聽番朋友講 話佢地咁做係踩住人黎升

我成兩三個星期冇見過女友...
我女友岩岩入p記 比個親生SIC玩 咩野爆之前就assign 比佢 爆完搵佢咩獲

p記特色

p記特色

其實成件事好有問題 個人利益大於團隊目標
親生仔最鐘仔害人黎升職

p記特色

其實成件事好有問題 個人利益大於團隊目標
親生仔最鐘仔害人黎升職

你理鬼有無問題 同p記過世咩 升到咁上下 出返去 又洗底 人地只係知你個title
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞