[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike

9UP既姐 ,唔講咩順豐個D啦
我既定義係做5年冇40k/ 60-80k就封頂個D

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工

big4就有?
sa3邊撚度有40k呀

姐係你唔係PWC/EY
D記 consulting exit如何?
淨係睇3年咩
長線睇絕對好過AOEO/垃圾MT啦 ,講緊十年二十年
睇你自己做唔做到

好過AO?

我AO 對住某big 4 advisory個director 撚狗咁撚 做big4好過AO (咁當然係因為佢地做得太差先要大大力屌)
D記 consulting exit如何?

DTT S&O 好啊 --> 真係做緊strategy 既野同其他big4 advisory 個D做PMO 比好好多(好似係)
如果係IT consulting做到digital 同enterprise architecture 個team 都幾好
淨係睇3年咩
睇你自己做唔做到

好過AO?

我AO 對住某big 4 advisory個director 撚狗咁撚 做big4好過AO (咁當然係因為佢地做得太差先要大大力屌)

Professional service 係要受氣架喇。
律師咪又係比d客撚9。

Big 4收你咁多錢比你撚下都好應份。就算你老闆係SAO,個director都應該高人工過佢。
黎緊入D記做forensic, SA3,巴打們有咩建議,之後條路點行好啲

forensic 預左比 auditor同個客屌
黎緊入D記做forensic, SA3,巴打們有咩建議,之後條路點行好啲

forensic 預左比 auditor同個客屌

讀咩出身?
淨係睇3年咩
睇你自己做唔做到

好過AO?

律師咪又係比d客撚9。

Big 4收你咁多錢比你撚下都好應份。就算你老闆係SAO,個director都應該高人工過佢。

做到director/partner 就係做sales,去offeree celebration 個partner 衣著行頭勁到不得了 分享個陣成日講包裝

好過AO?

律師咪又係比d客撚9。

我都想知點解做咁多錢人工可以咁垃圾
AO就算係fresh grad你起碼都要出個Manager 同我講野 要屌個director 甚至係partner我唔會同你客氣 所以話Big 4好過AO我真係笑出聲

Between SAO係唔會做AO老闆
識有人fresh grad 有eo and bank mt offer 都係簡入big 4

律師咪又係比d客撚9。

AO就算係fresh grad你起碼都要出個Manager 同我講野 要屌個director 甚至係partner我唔會同你客氣 所以話Big 4好過AO我真係笑出聲

垃唔垃圾都係觀點角度問題姐,有時真係做唔到client心目中個套可能因為係 compliance ,技術etc好多原因。不過我地都會盡量配合client要求。

我冇做過政府project 我唔清楚,我估都係IT野多?

如果係開會big4當然會最少出SA yr3 or above啦,咁無論家出咩人big4係以一貫嘅專業水平去做,我又冇乜話見對家fresh grad,自己唔係fresh grad 就自卑呢樣野,AO好EO好,如果係fresh grad反正大家年紀都係差幾年,反而仲好溝通。大家都係對事不對人。

我亦見過IPO時有個magic circle 律師仔黎同我老闆講:「我覺得盤數可以再點點點」。我老闆微笑住答佢:「i think thats out of your responsibility.」

好過AO?

律師咪又係比d客撚9。

冇生意要cut cost 谷 profit, 自然做得差, 間間都係咁
識有人fresh grad 有eo and bank mt offer 都係簡入big 4

on9, 除非做 PwC FS team啦

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工

big4就有?
sa3邊撚度有40k呀

姐係你唔係PWC/EY

條友垃圾預自己拎唔到high pay緊係啦
廢到要比人借去第2個dept就自己反省下啦
我朋友係佢果間E記SA2拎high+已經有38xxx
仲未計bonus同頭半年必定有既每星期16-20粒鐘OT錢
big 4 人點睇IRD AA?
未做過big 4 做左兩年多d AA,人工叫做32k左右但日日比市民屌覺得自己好低賤

律師咪又係比d客撚9。

垃唔垃圾都係觀點角度問題姐,有時真係做唔到client心目中個套可能因為係 compliance ,技術etc好多原因。不過我地都會盡量配合client要求。

如果係開會big4當然會最少出SA yr3 or above啦,咁無論家出咩人big4係以一貫嘅專業水平去做,我又冇乜話見對家fresh grad,自己唔係fresh grad 就自卑呢樣野,AO好EO好,如果係fresh grad反正大家年紀都係差幾年,反而仲好溝通。大家都係對事不對人。

我亦見過IPO時有個magic circle 律師仔黎同我老闆講:「我覺得盤數可以再點點點」。我老闆微笑住答佢:「i think thats out of your responsibility.」

觀點與角度? 我都想
係差到寫野連complete sentence都無 grammar 錯到hihi咁 cite我個部門個簡稱都要錯撚左 啲野我delete完都還魂咁返返嚟 下刪一萬字 叫佢睇完又係錯 屌 搵個ACO都做得好過佢

觀點與角度? 我都想
係差到寫野連complete sentence都無 grammar 錯到hihi咁 cite我個部門個簡稱都要錯撚左 啲野我delete完都還魂咁返返嚟 下刪一萬字 叫佢睇完又係錯 屌 搵個ACO都做得好過佢

咁又真係抵屌嘅。

律師咪又係比d客撚9。

冇生意要cut cost 谷 profit, 自然做得差, 間間都係咁

全部labour intensive 都係fresh grad/intern 做
未做過big 4 做左兩年多d AA,人工叫做32k左右但日日比市民屌覺得自己好低賤

好似Acct officer正d?

考咗牌先入去,professional grade 5Xk starting

考咗牌先入去,professional grade 5Xk starting

個人覺得呢個難d
上至sen man/mgr下至sa都想做呢個位

個人覺得呢個難d
上至sen man/mgr下至sa都想做呢個位

係。
但做到SM做FC好過啦

邊間bank既mt?

觀點與角度? 我都想

咁又真係抵屌嘅。

出街的野唔係過左 department sec先出街架咩
係味對 d記個d幾人 team?
想問下巴打知唔知ey cyber security工作環境如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞