[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
2017 grad 遲d如無意外入ey audit, 求指點
同埋講多句,乜你覺得AOEO好有work life balance?
所有搵到錢既工都辛苦,醫生,律師如是
我係big4 做左4個月audit
依家諗緊轉唔轉工
我朋友refer我去做一份23k 朝9晚6 ge工
係關於indexing (恆生指數d friend)

其實就算留係big4 我都係打算一q到就走
我想問下做緊big4 ge巴打q完除左轉去commercial 或者做IA 仲有咩選擇?

我下星期入去做intern 我係17fg好想知多啲advisory嘅生活 係咪好似audit 咁chur?

advisory 分好多種
上唔到sc grade 咪仲慘過audit 狗
有人做左4,5年都仲係c/sa
人工都係得3萬左右

全年唔洗3,4點
但日日12點

做4,5年就有三萬都唔差啦 我夠架啦 好多人三十歲都無三萬一個月
咁有無分peak / non peak season? 有無啲日子可以準時收工?

即你咁
其實根本冇咩叫放工
你做緊個project
可以快 可以慢
如果wok 緊,基本上番屋企都做
如果唔wok(冇咩見過)
我7點幾走都得
同埋我唔係a
我可以分配自己時間
做人最緊要識偷時間休息
但好多時夜晚搵fd 食完飯都要番屋企做野
成年係咁 唔一定輕鬆過audit
同埋講多句,乜你覺得AOEO好有work life balance?

星期六唔洗做我覺得叫balance

eo 圯碼星期六真係唔洗做同埋9點前都走得

每人追求既野/心態/能力/志向都唔同,如果想打併上位發圍唔怕捱未big4 lor,想安安份份穩定既未政府lor
淨係睇3年咩
長線睇絕對好過AOEO/垃圾MT啦 ,講緊十年二十年
睇你自己做唔做到

請問點定義垃圾MT
MNC 同f500 MT 叫唔叫垃圾MT
真心指教

每人追求既野/心態/能力/志向都唔同,如果想打併上位發圍唔怕捱未big4 lor,想安安份份穩定既未政府lor

入BIG 4易入過政府EO/AO啦
淨係睇3年咩
睇你自己做唔做到

請問點定義垃圾MT
真心指教

9UP既姐 ,唔講咩順豐個D啦
我既定義係做5年冇40k/ 60-80k就封頂個D

入BIG 4易入過政府EO/AO啦

睇人啦, general黎講係既
見過高登有人入唔到big4入左bank mt
真係咁chur
我啲non-fs audit friend peak season都係平均8點收工
可能大家覺得big 4易入啦, 但係客觀數據係 <10% apply左既人有offer, 某一big 4 HR講既, 易唔易見人見知, 同ibank比緊係易架
可能大家覺得big 4易入啦, 但係客觀數據係 &lt;10% apply左既人有offer, 某一big 4 HR講既, 易唔易見人見知, 同ibank比緊係易架

見人見智
可能大家覺得big 4易入啦, 但係客觀數據係 &amp;lt;10% apply左既人有offer, 某一big 4 HR講既, 易唔易見人見知, 同ibank比緊係易架

見人見智

見仁見智先岩

做緊
可能大家覺得big 4易入啦, 但係客觀數據係 &lt;10% apply左既人有offer, 某一big 4 HR講既, 易唔易見人見知, 同ibank比緊係易架

其實真係幾易入
一年請咁多人
三大正正常常都有兩三個big 4 offer
淨係睇3年咩
睇你自己做唔做到

請問點定義垃圾MT
真心指教

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工
屌有mt offer 洗撚揀big4 咩 係比較都唔係搵mt ao eo 啦
2017 grad 遲d如無意外入ey audit, 求指點

Request Team C or FSO

可唔可以講多少少

咁你係咪一定要做到最大粒果個先滿意?
你做到果陣身體都唔方好得去邊

咪就係,長線睇好過EO垃圾MT,但有幾多人去到長線呀。當你垃圾MT一出黎25K當你硬膠膠咁過十年二十年都總升到去70-80K,講緊當中唔洗點捱可以享受下Work life balance。 你入Big4頭5年都已經捱到頭髮都無曬,仲長線做落去根本成個人生都變左工作機器,當然喇你捱到5年轉去sell side做research或者做in-house audit係人工會高過當初既MT,但值得咩? 未計你捱唔到既話兩三年走出黎根本就灰暗到不得了

EO 晉升路線

EO2 &gt; EO 1 &gt; SEO &gt; PEO &gt; SPEO &gt; CEO
一樣百多萬年薪

差在專業人士呢個term

都叫做會計師

政府EO都好,但差左專業人士呢個位

咪就係,長線睇好過EO垃圾MT,但有幾多人去到長線呀。當你垃圾MT一出黎25K當你硬膠膠咁過十年二十年都總升到去70-80K,講緊當中唔洗點捱可以享受下Work life balance。 你入Big4頭5年都已經捱到頭髮都無曬,仲長線做落去根本成個人生都變左工作機器,當然喇你捱到5年轉去sell side做research或者做in-house audit係人工會高過當初既MT,但值得咩? 未計你捱唔到既話兩三年走出黎根本就灰暗到不得了

EO 晉升路線

EO2 &amp;gt; EO 1 &amp;gt; SEO &amp;gt; PEO &amp;gt; SPEO &amp;gt; CEO
一樣百多萬年薪

都叫做會計師

個 term 講就咁講
但地位同揾錢能力同醫師工程師律師差好遠

話做十幾年 big4 等升sm 同p 又是得淡笑
知唔知 第二年SA 升 M 勾幾多人
M 到SM 又勾幾多

咁易做的話
同 batch 入個班唔使走剩1/3 都無

EO 晉升路線

EO2 &amp;amp;gt; EO 1 &amp;amp;gt; SEO &amp;amp;gt; PEO &amp;amp;gt; SPEO &amp;amp;gt; CEO
一樣百多萬年薪

都叫做會計師

個 term 講就咁講
但地位同揾錢能力同醫師工程師律師差好遠

話做十幾年 big4 等升sm 同p 又是得淡笑
知唔知 第二年SA 升 M 勾幾多人
M 到SM 又勾幾多

咁易做的話
同 batch 入個班唔使走剩1/3 都無

我讀工程degree, 你話工程師搵錢過big4真係膠都廢事比, 已經係講緊建造業

請問點定義垃圾MT
真心指教

其實都有唔少大公司MT做5年冇40k
利申 同意長線好過EO呢類工

我有big4 offer 又有一間mnc offer ,未諗到點揀
而家 fg既人都仲信三年三萬呢個大話真係天真過天真嬌
我幾年前都知冇左呢支歌仔唱啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞