[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike

Audit exposure 好d

其實你知唔知deals係做D咩

Deals好多時都係audit。只係audit係睇合唔合IFRS,due diligence 係睇IFRS之外嘅其他野

Deals入面都好多人係audit出身的。
如果唔係都唔會有secondment program
黎緊會係d 記business risk advisory做, 放棄左ey audit, 想問下risk advisory 既人工點升,工時同前途係點

同問

Audit exposure 好d

Deals好多時都係audit。只係audit係睇合唔合IFRS,due diligence 係睇IFRS之外嘅其他野

TS
日日都好想quit

TS

知唔知ts環境係點
今日大家逗左幾多利是?
有 partner 派20 雞仲孤撚寒過sm

3間今日但有間星期五

個間唔憂做(定無得做)就唔駛理佢
今日個客問起公司開工利是有幾多
我都唔撚咁講
2017 fg 有p記advisory deals 想知career path係點升 係咪同audit一樣一年一grade?

你有冇telegram?

Tg: marvin_random
求賜教
請問有冇人可以講吓E同P FS audit 大約嘅實際情況

Ps 17垃圾fresh grad

介唔介意留個tg講 真心唔清楚big 4 ts實質工作 好vague
身邊d fd做bank retail sales 輕輕鬆鬆2年幾上rm 30k底薪仲每個月皮幾commission 做big 4 捱親死把撚
身邊d fd做bank retail sales 輕輕鬆鬆2年幾上rm 30k底薪仲每個月皮幾commission 做big 4 捱親死把撚

咁易你唔去輕輕鬆鬆搵4皮

grad左唔想諗咁多就入big 4 ,而家先知入左坑唔信就算,做big4 都要比d視野,唔好成日以為自己比同期fresh grad 優越,其實自己輸左好多時間,人工同視野

邊間bank既mt?

有大志唔揀eo都有得解,政府工做鈍人
但如果係大bank mt都唔揀就真係一定後悔
bank mt起薪高, structured training, 工時唔會離譜, 有位升(銀行真mt的話), 福利好
big4入到去成村人,又黎過玩爭崩頭,仲有acct野你幾醒目都好,都要捱住做
有mt唔揀 揀big4真係攞苦黎辛
想聽下你個frd有咩特別考慮而咁揀

Big4先唔洗爭崩頭,日日都有人quit。你留下來就贏。

好少少嘅bank MT咪又係跑數。學嘅technical knowledge 一定比big 4少。

soft skill 永遠比technical skill 值錢
bank MT 2xK 起薪高,當你Big4 Q 完 先加幾千
人地bank MT 未完Program 已加人工,完左再加 big4邊有得鬥
當你OT 緊既時候,班MT 已經收工去左飲野
年尾un un腳出bonus
有體能,有EQ可以捱ge
捱5年5xk 算係咁啦,比ibank, mt無得比啦

不過唔好以為得big4最多野學,出到commercial其實你先發覺自己乜春都唔識,尤其係business operation d野,唔好以為做下control就知曬d野,你掂到ge只係皮毛。

最憎resign時班partner係度講big 4幾好幾好,有咩exposure,升職快人工加得多。出到commercial先發現其實升職同人工未必慢過big 4,仲要有work life balance

利申:已上岸

不過唔好以為得big4最多野學,出到commercial其實你先發覺自己乜春都唔識,尤其係business operation d野,唔好以為做下control就知曬d野,你掂到ge只係皮毛。

最憎resign時班partner係度講big 4幾好幾好,有咩exposure,升職快人工加得多。出到commercial先發現其實升職同人工未必慢過big 4,仲要有work life balance

9成人big4都只係跳板 鬼唔知ibank mt好咩 一年加埋請唔請到500人
Mt mt m 你老味呀
係咪啲老屎忽太耐無搵過工
知唔知真嘅mt 請幾撚少人
仲要有啲大bank以mt 為名實質跑數
好啦當你係真mt ,係咪又一定包你做到AM/M?
你估個2年program真係教到你咁多野咩

講番big4
三年三萬有咩錯
不嬲都係話做滿3年,即係s2就有3萬
Q唔到就過主啦
Wok就係wok過人,但算係少數工可以包你年年升
比起一畢業就係commercial 度做會樂觀啲
聰明人緊係升m前轉工

利申:9up
Big4係wok係無生活
但唔好吹奏mt

講番big4
聰明人緊係升m前轉工#yup

但唔好吹奏mt

你都吹奏緊big4

講個故事比你地聽
係n年前曾經有個傳說話入 big3 3年考完牌出去做就安枕無憂
之後個傳說就進化到做4年 big4 攞埋 practice 牌就可以自己開 firm 唔驚中年失業
依家個傳說進化到做到m位走大把公司請你做fc
咁就傳左十尻幾年

最後發現越做越耐
出去搵唔番依個人工

grad左唔想諗咁多就入big 4 ,而家先知入左坑唔信就算,做big4 都要比d視野,唔好成日以為自己比同期fresh grad 優越,其實自己輸左好多時間,人工同視野

Retail sales一個月要跑幾多數先出到呢個人工?可以睇番高登個RM post。但最少都要跑二三十萬fee先出到4皮野。留意番係fee,唔係個investment amount.

人工頭幾年係輸嘅,視野同business sense就睇人,好多人只係做好手頭上嘅野就算,唔多問一下,唔諗多少少,咁好難進步。

咪又係打工仔,有幾優越

講番big4

但唔好吹奏mt

你都吹奏緊big4

講個故事比你地聽
係n年前曾經有個傳說話入 big3 3年考完牌出去做就安枕無憂
之後個傳說就進化到做4年 big4 攞埋 practice 牌就可以自己開 firm 唔驚中年失業
咁就傳左十尻幾年

最後發現越做越耐
出去搵唔番依個人工

全地球都話個樣野得,穩賺,叫你去做,咁呢個世界唔會有窮人。

巴打有咩好路數

講番big4

但唔好吹奏mt

你都吹奏緊big4

講個故事比你地聽
咁就傳左十尻幾年

最後發現越做越耐
出去搵唔番依個人工

唔通一個auditor幫到公司賺大錢慳大錢咩。
生意佬醒過你地打工仔十倍啦

Pay cut?

Cut左1-2K到, 但買返個人生返黎

2nd tier audit同tax爭咁遠?

又唔係個個都做到隻狗咁ge
不過開得post diu 都應該係最wok果班

利申: 7年consulting 3分2日子7點半走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞