[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
big4遲派offer同早派offer 係分team 方面有無分別

話無就假
但亦有人七月先收 offer 入 PwC fs
想問下有冇人知而家big4 hr係咪未開始再做野?新年前開始就冇再收到update, send email問進度都唔覆

出晒offer 啦卜

係咪只係audit 定係其他function/team 到出晒??
報咗好多mt但只有big4consulting 有得in...
都係自從一月新年前去咗pi 到而家咩消息都冇

Local grad新年前出晒喇,不過唔洗擔心,大把人之後reject offer,可以等汁死雞

咁海龜呢... 定係其實係咪local 三大grad優先
利申 英國大學... 非野雞
想問下有冇人知而家big4 hr係咪未開始再做野?新年前開始就冇再收到update, send email問進度都唔覆

出晒offer 啦卜

係咪只係audit 定係其他function/team 到出晒??
報咗好多mt但只有big4consulting 有得in...

Local grad新年前出晒喇,不過唔洗擔心,大把人之後reject offer,可以等汁死雞

會留位俾oversea,同local分開in

出晒offer 啦卜

UCL /Lse 個類 定 kings college/ Manchester 個類?
big4遲派offer同早派offer 係分team 方面有無分別

話無就假

請問非intern/rp 又有咩途徑可以爭取自己想入既team?

話無就假

請問非intern/rp 又有咩途徑可以爭取自己想入既team?

認真
整容,扮abc,爭取入到 oversea 的 top rank university

話無就假

認真
整容,扮abc,爭取入到 oversea 的 top rank university

練下accent

話無就假

認真

Overseas Top Rank University返黎有獨立一條team?

話無就假

認真

Overseas Top Rank University返黎有獨立一條team?

你懂的
PwC 仲有個 program 係比佢地試一年 audit
然後再決定去 advisory/tax 定留番 audit

Deloitte 就有d team 絕對唔會去到
例如地獄 SME 個條 team

同hang lung,sino, Hopewell mt 比,big4 audit 好唔好過佢地?

我唔知呀 我咩offer都未有

我除左big4乜都無
咁如果慘過big4就in都廢事
btw如果big4 audit同樣待遇一年收幾十個我都好過d
但一年入幾百個感覺好撚公廁

香港一年有幾萬人出世㖭

幾百個入,冇乜幾個留到5年

係一間big4 一年幾百
四間分分鐘過千人

Yes
到第三、四年走勁多

根本上 big4越留得耐,轉番出去個 bargaining power 越細
除左有心長做 big4或者係凖備自己開檔做
但開檔做最少坐十年上到SM 位先有人會睇你
EY 有條友就是坐到頂唔順,做左8年後走左去做補習,依家搵成千個一年...

其實大家都知有d hidden 野....
所以d人通常考完牌升到有 assistant manager title ,即是四年到就走人

我唔知呀 我咩offer都未有

我除左big4乜都無
btw如果big4 audit同樣待遇一年收幾十個我都好過d

香港一年有幾萬人出世㖭

四間分分鐘過千人

Yes
到第三、四年走勁多

根本上 big4越留得耐,轉番出去個 bargaining power 越細
EY 有條友就是坐到頂唔順,做左8年後走左去做補習,依家搵成千個一年...

所以d人通常考完牌升到有 assistant manager title ,即是四年到就走人

Who?

我除左big4乜都無

香港一年有幾萬人出世㖭

四間分分鐘過千人

Yes
到第三、四年走勁多

Who?

Qp有幾多個補習名師

UCL /Lse 個類 定 kings college/ Manchester 個類?

頭個類 再講就自爆所以唔方便透露
呢度有人話local 同海龜分開 in
但係之前d group in 呀partner/manager in
我同d都有報consulting嘅同學&師姐夾埋有三間都係同香港三大質素都ok嘅人一齊in
究竟邊個講先啱
定係分開收既意思 係話分開考慮咁解

anyway 盡量貼返題
有無話邊間嘅consulting客源廣得嚟正正常常/冇咁鑊
會唔會話好似audit咁成日會ot到凌晨都冇得放工
有冇人可以開心share 接咗啲咩騎呢job /有咩地獄team

但係之前d group in 呀partner/manager in
我同d都有報consulting嘅同學&師姐夾埋有三間都係同香港三大質素都ok嘅人一齊in
究竟邊個講先啱

有冇人可以開心share 接咗啲咩騎呢job /有咩地獄team

Consulting 本身已經係第二條隊
無再分 local 唔 local

Consulting 就睇邊方面
Liquidation 去PwC kpmg
Tax advisory 去dtt EY
Ipo / Cor fin 去dtt
Forensic 去PwC ddt
Compliance 去kpmg

正正經經就去 Deloitte 同PwC
Kpmg 學手勢
EY 夠 hea

究竟邊個講先啱

Consulting 本身已經係第二條隊
無再分 local 唔 local

Consulting 就睇邊方面
Liquidation 去PwC kpmg
Tax advisory 去dtt EY
Ipo / Cor fin 去dtt
Forensic 去PwC ddt
Compliance 去kpmg

正正經經就去 Deloitte 同PwC
Kpmg 學手勢
EY 夠 hea

Really?
Thought PwC has the largest client base IN CN/HK

香港一年有幾萬人出世㖭

四間分分鐘過千人

Yes
到第三、四年走勁多

Who?

Qp有幾多個補習名師

係咪成日係fb post自己唱歌果個
佢唔係比人炒架咩

四間分分鐘過千人

Yes
到第三、四年走勁多

Who?

Qp有幾多個補習名師

係咪成日係fb post自己唱歌果個
佢唔係比人炒架咩

如果係佢點係某間 2 tier 坐到 m grade 位
搵個銀行mt唔洗跑數嘅黎睇睇

大把銀行back office有請mt la 做risk做finance做strategy做regulatory 做ops 跑咩數

但係點入到行

Page personal
有唔人直播公司送花情況
係客度睇 Skype 無野睇
4年U換嚟人工仲低過Ive仔
KPMG IT consultant 定 Dtt IT audit 好d?

想問下巴打知唔知ey cyber security工作環境如何

做緊 平均朝9晚7有陣可以6點準時走

應該一早入ive

應該一早入ive

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞