[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
有冇TS 巴打講下近況

【Big4日與夜】大染缸是非多 流行「婚外情」?
互惠互利,在職場上不算新鮮,但當其涉及到男女關係便是另一回事。

記者在訪問前着阿樹想想有沒有一些傳媒鮮有報導的Big 4文化,他報以3隻字:「婚外情」。他稱有些已婚的男manager或partner會搭上年輕的女同事,而且不是小貓三數隻,而是在公司重整架構,而是每個50至60人的組別內,便有着一對「地下情人」。
「例如有位男上司,經常提及他很疼愛自己的老婆囝囡,努力做工是為了養家,甚至特意在星期一至六OT,就是為了騰空周日留給家人,但他後來被人發現原來跟另一名女同事搭上了;有一對是男的才剛結婚,但在不久已搭上一名女同事,二人甚至很公開地出雙入對。」記者曾向其他在同公司內工作的人求證,部分人士亦表示略有聽聞這些事情。

依四年結婚的 m grade
Non fs 好似唔係好多個

阿樹好似今年先係d記走
big4 intern易唔易有offer?

同問
利申non audit

同問
利申non audit

想當年報Winter intern in都唔洗in就出offer

同問
利申non audit

想當年報Winter intern in都唔洗in就出offer

Sorry 我意思係intern 嘅return offer 我而家響入面做緊spring intern

Intern 好易有offer架咋你唔洗太擔心

同問
利申non audit

Sorry 我意思係intern 嘅return offer 我而家響入面做緊spring intern

P撚
識既Intern冇一個有

同問
利申non audit

P撚

Non 3大?

同問
利申non audit

P撚

Non 3大?

Hku
無intern experience既MSc人有無機?

同問
利申non audit

P撚

p唔係冇return offer架咩

同問
利申non audit

P撚

我係三大,響ey做緊
有冇citic人相認下,講下自己坐幾多樓

得閒會上17食飯,近排見到連pantry都有人霸位做野係咪真係咁多人

17樓

巴打係audit?

17樓好似冇咩其他野?

新入無耐,唔係好識

19F 揮手區

同問
利申non audit

P撚

聽講有,但好少

同問
利申non audit

同問 ey tax summer派唔派return offer?

普通Audit

點解揀audit?
我有個朋友入咗big4做translate
peak都係收8點 爽撚到

因為最易入
我D日文水平遠遠translate唔到

你中學有無接觸過account?
或者大學有無讀過?

剩係讀過Intro fin acct,仲要C撚左

冇關係
讀書果陣勁唔代表做野得
Big4大把呢d人

如果仲
用 audit 個套計utilisation 標凖叫做得野
出到黎做就笑死人

有時唔怪得出面越来越多工要求 mnc experience

做得野同utilization兩樣野黎
我話知你24個鐘唔訓 唔代表你做到野
gap緊來年讀master accounting 依家報左intern但未有online test
讀完master報big4 grad program會唔會唔受我玩

點解揀audit?
我有個朋友入咗big4做translate
peak都係收8點 爽撚到

因為最易入
我D日文水平遠遠translate唔到

你中學有無接觸過account?
或者大學有無讀過?

剩係讀過Intro fin acct,仲要C撚左

冇關係
讀書果陣勁唔代表做野得
Big4大把呢d人

如果仲
用 audit 個套計utilisation 標凖叫做得野
出到黎做就笑死人

有時唔怪得出面越来越多工要求 mnc experience

做得野同utilization兩樣野黎
我話知你24個鐘唔訓 唔代表你做到野

偏偏入面好多人為鬥督鐘而督
老細見你早走又會 send warming reminders 黎屌尻你
結果成班人鬥夜鬥尻流流

當然遇到個睇 budget 緊的老細又另一回事
尤其係第一二年 Sen man 個堆
Big4係咪accounting, audit, consulting 果d每年調整都加同一percentage 架?月中入職月年仲會唔會加?一般加幾多?
Big4係咪accounting, audit, consulting 果d每年調整都加同一percentage 架?月中入職月年仲會唔會加?一般加幾多?

唔係
睇腦細同 dept hr
但是 tax 同 audit mgr grade 對下通常差不多

年中入個年12月無得加
其實Big4 可以學到d 乜野有用技能?

我自己會當big 4 係一個大型academy (做過兩間, financial audit 轉advisory), 可以學到咩睇你一入去跟邊條team邊個project 邊個manager.
Audit, tax 通常伏多, advisory 有唔少 team 會學到野 (IT adivsory, data analytics / enterprise intelligence, cybersecurity, supply chain & ops, strategy, customers 等等)

big 4 最大value我覺得係可以對唔同既客 (無咩其他公司可以俾你係junior level 接觸咁多c-suites), 有晒基本上各行各業既 data / materials / resources 俾你自己學野, 可以同唔同國家既勁人交流學野
代價就係 junior 入去逗果份人工同你要付出既時間生命其實唔係好成正比 (尤其audit)

大把工junior level已經可以接觸唔同既senior management,最多出現呢d工種既係it vendor

我freshgrad已經同大bank director級同head of 某global business line坐會,不過只係做人肉佈景板,齋坐
頭兂落星街食飯見到隔離 team 班傻西小 jun Jun 一個二個拿住堆 qp learning pack 話要點考點考
佢地無唸到係中伏的開始

話說公司最長紀錄係有人考五年 qp 先pass 曬
頭兂落星街食飯見到隔離 team 班傻西小 jun Jun 一個二個拿住堆 qp learning pack 話要點考點考
佢地無唸到係中伏的開始

如果係wok緊
起碼有得放假
佢地無唸到係中伏的開始

如果係wok緊
起碼有得放假

如果係KP個種計法就唔係咁講
Fail 三次就...
佢地無唸到係中伏的開始

話說公司最長紀錄係有人考五年 qp 先pas00s 曬

me已放棄治療 明知係伏都照踩
尋日攞住兩袋lp一路行一路諗條街咁多車快啲撞死我就好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞