[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
恆生mt 同 pwc audit fs 係咪應該要選擇前者?

你都吹奏緊big4

講個故事比你地聽
係n年前曾經有個傳說話入 big3 3年考完牌出去做就安枕無憂
之後個傳說就進化到做4年 big4 攞埋 practice 牌就可以自己開 firm 唔驚中年失業
依家個傳說進化到做到m位走大把公司請你做fc
咁就傳左十尻幾年

最後發現越做越耐
出去搵唔番依個人工

全地球都話個樣野得,穩賺,叫你去做,咁呢個世界唔會有窮人。

如果當年識咁想
絕對唔會揀依條路
依家除左係錢之外唔知賺到d乜

每日返工又好驚達唔到標被人叫入房
有體能,有EQ可以捱ge
捱5年5xk 算係咁啦,比ibank, mt無得比啦

不過唔好以為得big4最多野學,出到commercial其實你先發覺自己乜春都唔識,尤其係business operation d野,唔好以為做下control就知曬d野,你掂到ge只係皮毛。

最憎resign時班partner係度講big 4幾好幾好,有咩exposure,升職快人工加得多。出到commercial先發現其實升職同人工未必慢過big 4,仲要有work life balance

利申:已上岸

巴打有咩好路數

唔係咩好路數,大把人好過我
做financial control, 睇p&l, 唔講咩industry費事自爆。出黎後真係會學到d business 點run。
恆生mt 同 pwc audit fs 係咪應該要選擇前者?

我覺得係 巴打係2017batch? 點解知自己入咩team嘅?
恆生mt出左offer?

我覺得係 巴打係2017batch? 點解知自己入咩team嘅?

我純粹問問炸 我未畢業

巴打有報? 我下年先grad

香港grad要英文好先會入FS

岩岩完左hr interview 下個月先ac

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係
請問有冇人可以講吓E同P FS audit 大約嘅實際情況

Ps 17垃圾fresh grad

Pish

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係

巴打做緊?trainee唔到數會點

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係

Corp bank mt 十成9都係rm要跑數 不過local bank難d轉到global bank做

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係

Corp bank mt 十成9都係rm要跑數 不過local bank難d轉到global bank做

想問下rm係指咩 我google過搵唔到 學生唔識野 唔好意思

岩岩完左hr interview 下個月先ac

咁hr in完幾耐會有消息嫁

香港grad要英文好先會入FS

係interviewer 去決定?
2017 grad
早一兩個月個輪grad program無offer
幾時可以再博in過
2017 grad
早一兩個月個輪grad program無offer
幾時可以再博in過

七點?

間中有可能嘛?

利申: advisory

平時7到8點左右 唔係趕deadline有時都可以早d走

時間咁正常嘅?介唔介意分享係邊間 唔介意可以講埋team
又唔係個個都做到隻狗咁ge
不過開得post diu 都應該係最wok果班

利申: 7年consulting 3分2日子7點半走人

Mt都無得咁早走 介唔介意講多啲

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係

識唔少人做緊 話就話因為啲SME會自動送上門 跑SME數好易
但始終MT都係比人洗所以都幾辛苦
但佢地啲comment都幾極端 一啲好後悔入左去做 一啲就好似洗曬腦咁話咩其他銀行啲MT programme冇佢地咁好

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係

我諗如果想完左trainee之後跳去其他global bank/大公司 local bank MT真係比較難
有三萬
係會計師都話慘
咁出面班搵萬幾蚊既大學生要去跳樓?
究竟果三年有幾恐怖幾難捱
有冇人形容到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞