[EDPK] Big4人鬥慘區😑

1001 回覆
20 Like 15 Dislike
究竟果三年有幾恐怖幾難捱
有冇人形容到

其實咪又係睇team睇job
識人可以全年都唔peak 屌你
究竟果三年有幾恐怖幾難捱
有冇人形容到

其實咪又係睇team睇job
識人可以全年都唔peak 屌你

Bro條team走左好多人?
Big4 請人愈黎愈濫

聽講有一間 60% 新仔都要上「雞精班」

搞到晒4年讀account的人好無引

Which ?
要搵40k
要去到咩grade ?

好似第4-5 年 q左

唔怕跑數既話就前者啦
恆生mt真係

巴打做緊?trainee唔到數會點

識唔少人做緊 話就話因為啲SME會自動送上門 跑SME數好易
但始終MT都係比人洗所以都幾辛苦
但佢地啲comment都幾極端 一啲好後悔入左去做 一啲就好似洗曬腦咁話咩其他銀行啲MT programme冇佢地咁好

仲以為恆生mt好好添 因為起薪高 audit 成9000$/ 月
竟然有人話big 4 audit好過AO
訓醒未
Big4做幾年,人工過5皮
做多幾年parntership
好過正苦工多多聲
big4又多靚女,前途又好

無得輸
竟然有人話big 4 audit好過AO
訓醒未

出到去個個做ceo cfo架
點解明知班fresh grad做一陣就走都仲請
點解明知班fresh grad做一陣就走都仲請

唔請邊夠人做

Corp bank mt 十成9都係rm要跑數 不過local bank難d轉到global bank做

我諗如果想完左trainee之後跳去其他global bank/大公司 local bank MT真係比較難

恆生都算半個龍頭啦
亦唔係中資寫中文寫壞手 唔會掛

識唔少人做緊 話就話因為啲SME會自動送上門 跑SME數好易
但始終MT都係比人洗所以都幾辛苦
但佢地啲comment都幾極端 一啲好後悔入左去做 一啲就好似洗曬腦咁話咩其他銀行啲MT programme冇佢地咁好

仲以為恆生mt好好添 因為起薪高 audit 成9000$/ 月

我都係
見個個爭崩頭入,起薪咁高
Big 4幾時再請人阿
做緊local firm想試it audit
有咩慘得過禮拜六日都要返去wok
第一輪apply完big4 audit衰左想再試 P記E記係咪已經無機? D記同K記又入邊個好啲?
要搵40k
要去到咩grade ?

好似第4-5 年 q左

正常grad 完 最快 q .到要幾耐?

3年
我仲未放工
我仲未放工

X2
初四已經朝10晚4
我仲未放工

X2
初四已經朝10晚4

巴打T幾
我仲未放工

X2
初四已經朝10晚4

巴打T幾

可能我係CP 呢
首先,都唔明你班fresh grad 日big4夜big4咁無限吹奏為乜

除非會計係你既興趣,否則都唔好入黎
又辛苦又chur,浪費青春有咩好
你甘心斷六親做失蹤人口?
人地溝梗女果陣你係office比人捽梗
難得放假,d mgr會打黎搵你做野

日日收6點,溝下女飲下野咪幾開心
政府工同MT一律都會好過做big4

pay方面big4一向全城最抵價
分分鐘連個ive仔都不如

前途方面宜家全世界都係big4人,你既優勢係零
囡囡聽到big4係唔會出水

所以呢,追夢吧,年輕人

入正題,疊job疊到就黎想死
開始覺得逃避雖可恥但有用
呢幾日都唔會開電腦,索性唔係香港算
但過完年應該都3-4點先收工

你唔做big4,或唔由big4開始做起,你覺得你幾多機會做2、3年有3萬人工?

3萬好高咩,我做銀行唔係Mt 2年都3萬啦 ,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞