[選擇困難症]買唔買Kindle好(4)暨交流區

1001 回覆
24 Like 3 Dislike
天火轉都好簡單姐 其實睇返10本書左右已經回左本
Kindle上Amazon搵到嘅中文書得簡體
而且係Amazon us 嘅話中文書嘅數量比較少
要轉去Amazon cn買
3月先喺美馬買過,冇事
今日試左用電腦買就無事
早幾日係用電話(唔係app)上網買就唔得,睇嚟我以後都用電腦買算啦
google play book / kobo 買書 download落去再轉入kindle
大把中文書暢銷書. ...鞋狗, 未來簡史, 東野圭吾, 旅遊,
最緊要有時間, 海量書睇都睇唔完.
睇你識唔識轉繁體, google 買書轉檔, 搵開心版
精心細選入咗 300幾本書, 依家都冇再入書, 慢慢睇
有冇書單方享
係cn同uk分別買咗書
係咪冇方法將啲書放埋一齊睇
一定要轉ac先睇到果個ac買嘅書咁麻煩
你可以將部Kindle連落電腦
然後將是但一個地區嘅file拉曬落電腦到
之後轉另一個地區
再將啱先啲 backup拉番落部Kindle到
應該就可以
屌,真係選擇困難症
唔知買邊部
去Yoho 買Paperwhite定上淘寶買乜鳩青春版?
如果係淘寶嘅Amazon官方店買Paperwhite其實係一樣
但運送過程會唔整爛就唔擔保
咁你建議買新定舊嘅paperwhite
功能上係咪一樣?
我建議有新買新啦
價錢唔係差好多
多咗防水同儲存量由4GB->8GB
個mon又變做Oasis個平面mon
冇咁易sip塵
博客來都有繁體電子書賣
但係無得轉去其他device或save去電腦
Kindle入面嘅就會唔見咗
但啲書仲會你Amazon us嘅account入面
只要轉番地區就會幫你download番
dl左本簡體mobi格式書, 想用calibre簡轉繁, 再Send-to-kindle
即係要mobi--> epub/azw3---> 轉返做mobi

但係結果最後個新mobi檔都係簡體字 (唔係Based on我轉好左既繁體epub檔黎轉檔)
應該點做?
應該書檔 字串有問題.  係幾煩. .

用 calibre 重新打包 EPUB 之後搵番個 OFG 檔 , 用 notepad 開,
之後加句野入去. 
<meta name="output encoding" content="utf-8" />
重新打包 EPUB . 再轉 mobi. 就掂.
更正係 OPF 檔 metadata.opf
1.開 calibre 按一下本書
2. 路徑: 按一下以開啟
3. notepad 開 metadata.opf
4. 加這句code  <meta name="output encoding" content="utf-8" />
5. save
6. 轉換書籍 epub 打包 , 確認.
7. 右下角 路徑: 按一下以開啟, 搵番個新打包 epub 出來.
8. 再轉 mobi

如果唔得重有其他方法.
kindle 會唔會喺Easter 特價?
想買部水貨pw4 但有d問題
唔同地區嘅水貨有無咩分別?買咩地區好d?
我睇中文書
香港買水貨都係900姐 早買早享受
kindle真係可以上肥花睇下有冇人放出黎
本身kindle都無咁易壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞