《溝女的聖地──補習社》

992 回覆
407 Like 4 Dislike
快啦
返到屋企未?
Kitty嘅Facebook名係「程雪」,Icon係一張背影相,只係去到及腰,完全發揮唔到佢優勢。

封面照片係一張班相,邊會估到邊個係Kitty姐?我憑自己嘅記憶,搵到Kitty出嚟,佢唔高唔矮,企係左邊中間度,仍然笑得好燦爛。

我用咗15分鐘時間睇曬佢所有相同埋status, ststus都無乜嘢,循例俾朋友偷ac,

喺人哋度登入咗,但唔記得左登出,俾人拎咗嚟玩。

留言嘅都係女仔,似乎搵唔到一點男人嘅味道。睇嚟真係如Kitty所講,真係無乜男仔朋友。

有點慶幸之餘,又鄧小平Kitty慘,就好似我呢種毒撚無女性朋友一樣。

慶幸嘅係,我竟然可以做到Kitty嘅男性朋友,好運終於降臨喺我頭上啦!

我更想做Kitty嘅男朋友多啲,嘻嘻。

令我比較在意嘅係,Kitty有一個個Status係講:今日黑心巫師又嚟搵我啦……

黑心巫師又係邊個呢?但呢個只係好小事,無乜人理,所以我都無放係心上。

其實kitty個Facebook 除左幾個status同幾張相之外,都無乜嘢。但對我嚟講已經好滿足。

總好過我地學校啲女仔,個個P曬圖咁,又share 自己啲相呀買like,收兵派糧。

有時係Facebook見到都覺得佢哋好無謂,日日就係為左經營自己嘅網上生活,現實生活就一團糟。明明係學校同埋網上面係兩個唔同嘅人…

所以我覺得kitty Facebook空無一物反而更令我欣喜。

我怔怔地望住自己嘅手掌,工工整整嘅數字,好女仔feel嘅字。

有啲位置誇張地大,有啲位又特別字,幾有特色,整體嚟講幾得意。

一望到呢一連串數字,就諗嗰一幕,心入面嘅甜就會好似泉水咁湧上嚟,眼眶都會感到一熱──感動。

就好似Kitty一直係我身旁咁。

我立即輸入佢嘅電話,加左佢 whatsapp先,唔理咁多。

到咗聽日,我手掌上嘅筆跡,已經消去大半,只剩底淡淡嘅痕跡,慢慢退卻,消失殆盡……

但係我哋嘅回憶,唔會因此而消失不見。
應承過大家到50正評就會加速兩更

真男人
留名跟進
補習有人開門真係會望一望
唔知點解
個陣補econ都有個我鐘意既類型既女仔
可惜我毒唔敢同佢講野
呢個世界其實無啲咩咁美好嘅事,女神唔會主動搵自己,唔好當自己係電影入面嘅靚仔男主角,總係有女撩你。

現實生活入面,好多事情都需要自己爭取,人哋請唔請你,都要自己爭取機會面試,表現自己。

而愛情亦同見工一樣,人哋會唔會接受,都要睇你點樣表現自己,你嘅全部係咪人哋想要嘅。

感覺就好似機會一樣,都要去爭取,唔係係度等,感覺就會嚟到。

以上嘅嘢我係用左成個禮拜嚟諗,就係為左要唔要sd 個 whatsapp俾人。

諗左好耐,先說服到自己sd個whatsapp俾人。

好幼稚呀呵?我都覺呀…

仲幼稚嘅係,我用咗一個連自己都覺得柒嘅方法──問數。

『Hallo,我係呀水呀。我有條數唔識呀想問下你…你得唔得閒呀?』

我覺得我真係應該上連登開Post問,「如何向女神問數而不失霸氣」

總之柒咗就柒咗…一時情急就返唔到轉頭。

點知Kitty又好快覆我喎,不禁令我喜出望外。

Kitty:你係抽水呀?

我又點會覆得慢呀?

我:係呀。

Kitty:我依家唔得閒住呀…我依家就要去練琴啦,一係你sd咗俾我先,我一陣再覆你啦。(再加個微笑嘅emoji。)

雖然我係幾憎呢個個emoji,覺得佢好做作,假到死。但Kitty sd過嚟就完全唔一樣,忽然間好有畫面,好match返 kitty嘅樣同性格。

當然Kitty無笑得好似個emoji咁膠啦。

我:好啦,等你。

幾好,感覺幾好!

其實我係無咩唔識,純粹係想同佢傾下偈,所以我求其係書入面揀咗題算係最多字嘅俾佢,當係考下佢。

呢段時間我除咗成日睇部手機,就無所事事,等msg嘅時候真係好空虛。

不停拎起個電話,打開螢幕,咩都無,熄返,隔一段時間,再開,又係咩都無。

你想同自己講,放低啦,等一陣啦。但你又會手癮癮,去㩒電話。
應承過大家到50正評就會加速兩更

真男人

多謝支持
之前加速咗,我要補返啲文
今日已經係咁打文

到100正評會加3更
返嚟再出
推到有加更
加油巴打
文呀
叮咚…

終有一次你係會等到嘅,成功就係你眼前。

屌你… 呀楊嚟,whatsapp我問我打唔打機…搞到我空歡喜一場。打打打,打你老母呀,依家我要讀書呀,等待kitty覆我。

又返去輪迴嘅節奏。

下一次收到kitty嘅whatsapp,已經係連答案sd咗過嚟,再外加句早抖,聽日要返學。

瞬間由期待嘅心情跌咗落谷底。

Kitty:聽日見。

見到呢句先醒起,係喎!聽日禮拜四!又可以見到底Kitty,又係谷底升返上嚟,就好似玩完過山車咁。

每個禮拜可以見上Kitty一面,係我覺得最開心嘅時候。

今次我無好似平時咁,放咗學去食少少嘢,再去補習社。而係一放學就揹起書包,以最快速度去補習社。

無他,就係為咗快啲見Kitty。

比著係我平時返屋企補習,我一定拖得就拖!最好遲嗰5分鐘返去,咁就會覺得自己賺咗,依家係快啲去到會係自己賺咗。

愛情嘅魔力真係強大,如果世間上無咗愛情,一定好寂寞…

我嚟到無耐,揀返原位,Kitty就嚟到啦。

「抽水,咁早嘅?」Kitty問道。

「係呀,早啲嚟溫書呀嘛…」我求其諗咗個藉口,其實係司馬貂之心,路人皆知。
依家要執執啲文,有啲位寫得唔係咁好
仲要加返速補返之前嘅進度
如果唔係再加更嘅話我就無曬存貨
所以呢一兩日會出文慢少少,屌得細力啲
「咁琴日條數係咪識咗啦?」我估唔到佢有此一問。

「係呀,識咗啦,哈哈。」我亂咁嗡。

「吓?真係?琴日條數好難喎。」Kitty有啲唔係幾信咁,眼神透露出一份猜疑。

「係呀,你教完點會唔識呀?」我口氣開始大起上嚟。

「咁好啦,一陣俾一條類似嘅數俾你做啦,睇下你係咪真係識。」Kitty放返低個背包,係書包拎左本厚厚嘅數學書。

我開始有啲淆底…老實講,我琴日問嗰條數,連咩類型都唔知,正係知好多字,好似好複雜咁,就sd咗出去。

正當我盤算緊點算嘅時候,佢已經搵好咗嗰一題數,指一指,「你試下好似琴日我寫俾你嘅步驟,睇下做唔做到。」

此刻佢忽然間變得好嚴厲…令我有種威逼感。

我投降…我認輸…「其實我琴日嗰條數唔係幾識…唔係幾明…」

我唔敢望住Kitty,我害怕見到佢失望嗰種眼神。

「抽水,我都估到架啦。」Kitty「唉」咗一聲,「呢條數,我琴晚做都用咗一段時間先計到出嚟,一係你本來數學就好勁,一係你其實都唔識。」

「我都係一半一半,睇下你程度去到邊,但無論結果係點,都係我預料之內。」

「咁,你可唔可以答我點解要問呢條數嘅?」Kitty一臉認真,似乎唔係講笑。

我只好講返個真相出嚟…

「其實我只係想同你傾偈先會咁做……」我後尾越講越細聲,因為越講就覺得自己越柒。

「抽水,呢個時候…」我大約估到Kitty想講咩,但我唔想再聽落去。

「得啦!我明啦,我知道…」我怕佢講出嚟我承受唔住…

「不如你教我前排補習嘅嘢呀?」我急中生智,轉一轉個話題。

「都好嘅,當係順便複習下。」Kitty又回復返笑容,拎我哋本補習書出嚟。
依家要執執啲文,有啲位寫得唔係咁好
仲要加返速補返之前嘅進度
如果唔係再加更嘅話我就無曬存貨
所以呢一兩日會出文慢少少,屌得細力啲

屌你

屌得我好痛
Kitty慢慢一個步驟一個步驟咁教我,係佢細心嘅教導下,我開始慢慢識做。

其實我細個成績唔差,只不過搵唔到讀書嘅理由。依家Kitty教一教,細細個嘅記憶就俾人call返出嚟。

雖然無咁快學識,但都算係有進步。

跟住落嚟嘅補習,我都好專心咁聽咁抄,一入咗個mode,就停唔到,出奇地認真。

「抽水。」Kitty忽然間叫一叫我。

「嗯?」我係聽書mode入面抽離咗出嚟,望一望Kitty。

Kitty認真咁抄緊嘢,正眼都無望過我,但佢認真嘅樣都係咁迷人。

「其實你唔係蠢,你只係懶姐。」佢繼續埋頭苦幹咁抄筆記。

「只要你肯努力,依家都未遲。」

呢一番說話,老師、屋企人、私補老師都同我講咗好多次。

但無一次好似Kitty咁,講得咁有震撼力,震入我心。

「就算努力咁又點?」我諗返起自己細細個嘅事。

「有啲人點努力都無用…」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞