《溝女的聖地──補習社》

992 回覆
407 Like 4 Dislike

Push

多謝你
今晚10-11點左右我會加更
推啊
加更1

我帶住Kitty去坐,幫佢拉開張凳,然後自己就坐佢對面。

Kitty嘅舉手投足都十分之優雅,與呢間平民化嘅茶餐廳形成一個好大嘅對比,紛紛惹來唔少人嘅眼光。

「乜頭先個侍應態度咁差嘅?」Kitty細細問我。

係茶餐廳講「侍應」我真係第一次聽,但可能Kitty已經習慣曬,就唔怪得佢啦。

「無嘢架,唔洗理啲粗人。」

我拎咗餐牌俾佢睇下,「你睇下食咩啦。」

我就一早係門口諗好咗──豆腐火腩飯。

「我揀好啦。」Kitty瞄一瞄個餐牌,話咁快就揀好咗。

「吓?咁快?」

「係呀,其實我想食好耐架啦。」

「咁你食咩呀?」

「我食干炒牛河。」

好啦,既然決定好曬,就落單啦。

「唔該!」跟住頭先個伙記就行過嚟,企係我隔離,望住Kitty,柔聲問:「食咩呀?」

「一個豆腐火腩飯,一個干炒牛河,唔該。」我代Kitty答。

縱然伙記面色唔好,但係Kitty面前,都係照樣落咗張單。

「飲咩?」佢語氣好明顯無頭先咁好。

Kitty有啲驚驚地,「有咩飲架?」佢細細聲問我。

「有凍奶茶,凍咖啡,可樂冰底,凍柯華田,凍朱古力,上面有齊曬。」

呢個伙記真係好莫名其妙,無啦啦對人好,又無啦啦咁惡。

Kitty滿臉委屈,「飲凍奶茶呀唔該。」見佢求其點咗杯嘢飲。
加更2

「兩杯呀唔該。」個伙記就飛快咁落好咗張單。

經常出入茶餐廳嘅我,對呢啲事已成習慣,唔係發生係自己身上,就係發生係人哋身上架啦。

但係Kitty就好似一個驚弓之鳥咁,好驚咁款。

不禁令我懷疑起上嚟,「你未嚟過茶餐廳架?」

「係呀。」佢細細聲咁講,樣子甚是甜美。

「我屋企一向都唔俾我嚟,話呢度污糟,又唔好食,係平民先嚟食架咋。」

「咁何解你依家又會想食呢?」我問道。

Kitty又進入返傷心嘅狀態,「唉…」

佢長嘆一聲。

「其實我屋企一向都好嚴,係傳統嗰種嚴父慈母。細細個一向都私補開嘅我都換咗好多老師,後未我都係自己一個溫書,唔洗靠人。至於我點解會嚟補習社,呢個係祕密!」

每個女仔都會有一個祕密……

「我覺得我個世界實在太細啦,我想見識多啲呢個世界,我一直都住係半山,居高臨下咁望住呢個香港,但其實山腳底下嘅嘢,我係無接觸過。」

「前幾日因為我報咗補習社,先同屋企嘈咗一輪,佢哋唔想我曬埋呢啲時間,寧願我去做返啲有用嘅嘢。」

但問心,我覺得佢屋企人係講得幾啱,上到中六嘅我先知,時間少得可憐。

「咁你又真係應該把握多啲時間嘅,以你嘅成績,上大學無難度啦。」我咁樣答佢。

「把握時間?我就係知道自己中學就嚟完,先想做更加多嘅嘢,成個中學我就不停咁讀書…除咗讀書,我咩都無。」

「我想留返多啲回憶。」

「干炒牛河到!」換咗第二個伙記招呼我哋。
一陣仲會出
一陣仲會出

點解我會睇咗做一陣會中出
一陣仲會出

點解我會睇咗做一陣會中出

Same

又係既,搞咁耐都係為中出唧
俾個伙記咁樣打一打斷,搞到我一時之間唔記得咗自己想問咩添。

Kitty好興奮咁望住碟干炒牛河,口水都流埋出嚟咁制,然後問我,「有無叉呀?」

我係枱面度搵兩搵,又唔見有叉,於是就同Kitty講,「用筷子啦,呢度無叉用,用筷子都一樣姐。」

Kitty充滿疑惑咁望住對筷子……

唔撚係掛?

我自己走咗出去拎咗隻叉返嚟,Kitty拎到之後,「嘻嘻」兩聲,個樣勁唔好意思咁。

「唔好意思呀,我唔識用筷子,平時係屋企用開刀叉架。」Kitty吐一吐舌口。

見到佢嘅開心樣,就滿足曬。呢啲小小嘢,算得係咩呀?

「呢個就係我所講嘅回憶啦!」Kitty拎起隻叉,指一指碟干炒牛肉。

對我嚟講普通不過嘅嘢,係Kitty眼中卻變得特別。

「做咩唔食呀?」我諗住叫佢唔洗等我。

「唔得嘅,我習慣咗等齊人先食。」佢好斯文咁放低返隻叉。

「依家咪齊人囉!」我打趣地道。

「係要全部人到齊,啲嘢食上曬嚟先食得。」Kitty無我咁好氣。

「我屋企就不嬲都係邊個肚餓就邊個食先架嘛,快啲食啦。」我見住Kitty流曬口水咁,但又要係度死忍爛忍。

「等埋你先!」佢想食但又食唔到個樣,十分之滑稽,搞到我都忍唔住心軟。

「好啦,應該好快姐。」但我唔明點解干炒牛河仲快過豆腐火腩飯上,要炒架喎牛河,咁快有得食?

我碟火腩應該三兩下就搞掂,不禁令我懷疑係咪關Kitty事…
俾個伙記咁樣打一打斷,搞到我一時之間唔記得咗自己想問咩添。

Kitty好興奮咁望住碟干炒牛河,口水都流埋出嚟咁制,然後問我,「有無叉呀?」

我係枱面度搵兩搵,又唔見有叉,於是就同Kitty講,「用筷子啦,呢度無叉用,用筷子都一樣姐。」

Kitty充滿疑惑咁望住對筷子……

唔撚係掛?

我自己走咗出去拎咗隻叉返嚟,Kitty拎到之後,「嘻嘻」兩聲,個樣勁唔好意思咁。

「唔好意思呀,我唔識用筷子,平時係屋企用開刀叉架。」Kitty吐一吐舌口。

見到佢嘅開心樣,就滿足曬。呢啲小小嘢,算得係咩呀?

「呢個就係我所講嘅回憶啦!」Kitty拎起隻叉,指一指碟干炒牛肉。

對我嚟講普通不過嘅嘢,係Kitty眼中卻變得特別。

「做咩唔食呀?」我諗住叫佢唔洗等我。

「唔得嘅,我習慣咗等齊人先食。」佢好斯文咁放低返隻叉。

「依家咪齊人囉!」我打趣地道。

「係要全部人到齊,啲嘢食上曬嚟先食得。」Kitty無我咁好氣。

「我屋企就不嬲都係邊個肚餓就邊個食先架嘛,快啲食啦。」我見住Kitty流曬口水咁,但又要係度死忍爛忍。

「等埋你先!」佢想食但又食唔到個樣,十分之滑稽,搞到我都忍唔住心軟。

「好啦,應該好快姐。」但我唔明點解干炒牛河仲快過豆腐火腩飯上,要炒架喎牛河,咁快有得食?

我碟火腩應該三兩下就搞掂,不禁令我懷疑係咪關Kitty事…

邊有可能唔識用筷子
留名
阿水 行運茶餐廳架靈魂
過多三分鐘到,先至嚟到,個伙記係一開始睥住我嗰個,送嚟嘅時候仲要陰陰嘴係度笑。

算啦,都係食一陣姐,無謂受氣!

「我唔客氣啦!」Kitty拎起隻叉,就大快朵頤起嚟。

「嗯~」佢食咗嘅呢一啖,同我係電視上睇嘅飲食節目差唔多,Kitty嘅樣貌同入面嗰啲女食家平起平坐。

咁當然,一個係有化妝;一個係無化妝。

但其表情豐富之程度係有得媲美。

「真係……巧巧食!比起我…我平時食開嗰啲…牛排呀,意粉…好食得多!」Kitty含住佢啖河粉,口齒不清咁講。

莫名其妙地,睇住Kitty食得咁開心滿足嘅樣,亦會跟住開心起上嚟。

甜甜嘅感覺係心口嗰個衝緊上嚟,轉眼間令成個人變得溫暖。

「唔好食咁快呀,小心啃親呀。」我小心提醒佢,笑住講。

Kitty咁嘅食相完全打破曬佢完美嘅形象,同佢啱啱入到嚟嘅高檔感覺唔同曬。

但反而咁樣覺得佢更加靠近我,距離好似拉短咗咁。

「真係好好食呀!」Kitty終於吞咗佢啖河炒。

「你要唔要試啲呀?」佢輕輕撓一撓佢側邊啲短髮,甚是唯美。唔知點解我覺得佢呢個不其然嘅動作好有氣質。

「唔洗啦,你鐘意食就食多啲啦。」干炒牛河我都成日食嘅其實。

「真係?」佢好似唔係好信咁,「真係好好食呀!第一次食咁好食嘅嘢…」Kitty舉起個手指公,比個讚。

「係呀!其實我都成日食。」

「真好!有得成日食,如果俾我呀,我日日食都唔厭呀!」嘴上面不停講,但個口都無停過,不停咁食。
live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞