《溝女的聖地──補習社》

992 回覆
407 Like 4 Dislike
有D離地
「你嗰個咩嚟架?好似都好好食咁喎!」Kitty食咗一陣先察覺,隻眼好似發光咁,眼前一亮。

「豆腐火腩囉,豆腐同燒肉。」我解釋到。

「係咪嗰個咩男人嘅浪漫呀?」

「識貨喎!」估唔到竟然有女仔識得欣賞,不禁令我又驚又喜。

「點解會係叫男人嘅浪漫?」佢用水汪汪嘅眼睛咁望住我問。

「你係咪男人呀?」見到咁豪放嘅Kitty,我都不自覺大膽起上嚟,開始亂咁講嘢啦。

「唔係。」

「唔係男人又點會明呢?」我串佢。

「點呀!你講唔講呀!?」Kitty作勢要食我碟火腩飯。

「你咪食囉,我知你想食嘅!」我故意挑釁佢。

「唔講就算!」Kitty都係照舊食咗我個飯一啖。

嗯…

嗯嗯……

嗯嗯嗯………

我下意識摸一摸自己褲袋,唔係我電話響喎。

「係咪你電話響呀?」我問Kitty。

Kitty拎咗個電話出嚟,一望,眼神立馬變得嚴肅。我偷望到係佢屋企打嚟…

Kitty望一望我,遲疑緊應唔應該接呢個電話,表情15/16咁。

「聽啦,你屋企人會擔心你。」

Kitty小心翼翼咁行埋一邊接起呢個電話,剩底我坐係個位度。

Kitty唔係灰姑娘,而係真係童話入面嘅公主,而我頂多係個馬夫。

頭先開心嘅時光,就因為一通電話,猛地裡將我拉回現實……
今晚再出
Live 快d再出
皮已正,加速
馬夫
live
養左2個星期 一次睇曬
再2個星期先番黎繼續睇
馬夫

係咪媽咪呀
我要call囡囡
LM
留名
極速Live咗
lm
一路睇一路諗起天航本書蟲的少年時代
Kitty聽完個電話,愁眉苦臉咁返埋嚟,慢慢咁食埋未食完嘅嘢。

「屋企人叫你返去?」我明知故問。

Kitty默默地點頭,然後又加快速度,眨下間功夫就清曬。

同時間我都食完,「我送你返去呀?」

「唔洗啦,廢事俾我屋企人見到啦。」佢開心得嗰一陣又sad返。

不過我唔係身處佢嘅家庭,好難真正體會Kitty嘅感受。

「不過多謝你!」Kitty衷心地說。

Kitty轉得快到我有啲跟唔上,「多謝我啲咩?」

「多謝你好多嘢呀……」佢開始如數家珍。

「多謝你頭先講笑話俾我聽,其實…我聽到架,但…真係唔好笑,哈哈。」佢瞬間打走曬心入面唔開心嘅嘢,笑住咁拍住我膊頭。

我跟唔上,但點都好,有笑總好過無笑。

「仲有呀……多謝你陪我嚟食茶餐廳!對我嚟講係個好好嘅回憶嚟!」

我笑而不語,對我嚟講,呢啲只不過係小事。

「最後呀……」

「登登!!」

Kitty拎高佢件長袖襯衫,露出如雪一般白滑嘅手臂,同埋我送俾佢嘅手繩!

原來Kitty一直都帶住,只不過係遮住咗,我睇唔到咋!

「哇……你,原來你一直戴住?」我好開心,我以為佢會唔記得咗架。

心裡暗暗高興著,原來Kitty都幾重視我。

當你好用心送一樣嘢俾人,而人哋又好好珍惜,無論中間花咗幾多功夫,幾多錢都好,你都會打從心底覺得值得。
留名
lm
留名
Lm
More
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞