羽絨/風褸/旅行用品討論[10](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
我有全新
Beta SL Hybrid Small 黑同灰色各一件 $2690 (現貨),其他色/size 可以代訂,有興趣留TG。
Ar咩色?幾錢?https://t.me/kk28649
自己買 $2000都唔洗
Sor 唔係想同師兄爭生意,如果無心水顏色或者 size 先搵我啦
kappa 有冇得訂
想請問去北海道滑雪 (-10 至0度),市區(-5至0度),因為幾年都未必去一次好寒冷既地方,手上呢批衫,互相配搭夠唔夠做?

手上有既衫
1.Arcteryx Alpha SL
2.theta AR
3.mont-bell 唔知咩型號輕量GORETEX
4.Beta SL Hybrid (昨晚岩岩REI 買,埋單$1200 lol)
5.Atom AR Hoody
6.Atom AR Jacket
7. AMES
8.ATOM LT
9.Leaf Atom LT
10. Patagonia R1 Jacket
11. Patagonia R1 1/4 ZIP

市區(-5至0度)
10. Patagonia R1 Jacket
6.Atom AR Jacket
7. AMES

滑雪 (-10 至0度)
11. Patagonia R1 1/4 ZIP
8.ATOM LT
5.Atom AR Hoody
1.Arcteryx Alpha SL

各位比下意見,謝謝
係到搵水魚
去沙木尼買都係差唔多,使乜幫襯啲來路不明嘅人
同埋想問

kappa hoody Coreloft™ 140 (140 g/m²) insulation
AMES Coreloft™ 60 (60 g/m²) insulation
ATOM AR Coreloft™ 120 (120g/m²) insulation

保暖度
AMES + ATOM AR = kappa hoody 嗎?
每個人體質唔同,要自己感受下。早排去完北京(-7 至 -10度)。著

Base layer: RHO AR
Mid layer: Atom AR
Shell: Beta AR

下身著 Gamma LT 褲 加 heattech

緊緊夠頂😂 利申寒底,今日都要著 heattech。保暖襪同手套都好重要。不過師兄呢堆 gear 夠晒做。加返件 base layer 就 perfect 池,推 RHO LT/AR/LTW,著成個星期唔洗都無味!
BASE LAYER 有三件簡,最怕滑雪大汗
Odlo Warm Base Layer
Odlo Originals Warm Half-Zip Base Layer
UNIQLO ULTRA WARM HEAT

上年去大板(2度)
1.UNIQLO ULTRA WARM HEATTECH
2.Atom AR Hoody
3.Arcteryx Alpha SL
冇手套冇厚SOCK,一收太陽就凍
揀滑雪 base layer 著重排汗多過保暖,因為運動會產生大量熱量去 keep 住你暖。個人覺得 heattech 排汗 mama, 其他未試過比唔到 comment
外國仲要周圍做緊起碼7折
連埋運費都平佢幾舊
搵水魚過主啦2690
有冇人試過係Blackleaf 買野, 信得過??
https://www.blackleaf.com/
2000應該唔得 前排買左件計埋運費21xx
2019年版我搵唔倒有折,正價USD399,同埋paclite 擋唔倒山頂風。
想問各位巴打,montbell 日本網可以點樣寄香港?有無一d 澳門代收再寄香港既公司推薦下,thanks!
可能係唔同色,我自己ATOM LT 都有3件
滑雪個陣, 我會揀atom ar jacket, theta AR, R1 1/4 zip. 滑雪要加多條防水雪褲同一條虧佬褲。

不過我自己市區應該唔夠暖。。。你嘅衫係無左大褸。
呀, 打錯, 滑雪揀atom LT jacket 先啱, 行街先著atom ar jacket. 件theta ar 就滑雪同行街都係著最外面
其實滑雪黎講 揀返滑雪專用既雪褸會好d
雪褸入面會有雪裙(Snow skirt)先有效防止仆街時雪走入去褸入面
因為我自己都係有Theta AR, 所以我約莫知佢用黎滑雪都ok.

Skiing review with Theta AR 如下

https://www.outdoorgearlab.com/reviews/clothing-mens/hardshell-jacket/arcteryx-theta-ar
我-8度郊外影相 都係
Smart wool 250 + R1 1/4 zip + atom ar + zeta lt

Uniqlo ultra warm 虧佬褲+普通出街褲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞