羽絨/風褸/旅行用品討論[10](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
zeta 行山撚
Alpha 爬山撚
beta 乜都撚
入室內之前拍走褸上面D雪先

邊度買得到sosad ?周圍都無哂貨
想買件atom AR
$1800算唔算抵
雖然唔係羽絨樓, 但係呢次我講羽絨被.

早排天氣凍, 我張羽絨被用左10年, 無左個彈性, 唔會脹起. 所以就諗住買過張. 咁我去日本覺得日本d 羽絨被好正. 所以我就上左樂天市場搵. 俾我搵到張唔係特別貴, 又係日本製既羽絨被.

佢係好脹身. 係會標明脹身到有 165cm 厚. 你搵把間呎度下就知有幾厚. 不過你一噤佢就會扁, 我買既係400DP 暖度, 有1.8KG 羽絨係裡面. 而佢仲有個貴d d 既功能, 就係張被係分左兩層黎裝d 羽絨, 咁d 羽絨就唔會則埋一邊, 會平均d

價錢真係有平有貴. 我買個個叫貴既, 多花巧野. 34000 yen. 最平400DP 暖度既, 唔要兩層呢d 花巧野, queen size 最平22000 yen 有交易. 你無我咁怕凍 唔洗要d 無脹得咁緊要既, 揀350DP 暖度, 漲起145cm , 1.4KG 個d 咁, 18000 yen 有交易.

咁要講下訓完既感受. 係真係好暖, 而且係好輕. 佢脹起再攬番扁佢既感覺好正. 我係等緊香港跌到below 10 度試下佢效果. 有興趣睇下面條link

https://item.rakuten.co.jp/tansu/c/0000001089/
落微雨都頂到
著緊
打錯, 唔係著緊
之前上海 兩度 加落雨
著住都頂到 無濕
轉運咪好貴
想問下有無被袋?無既話要成日洗厚被好似有D難搞
係咪未有人造羽絨被?有應該平好多
直接送到屋企, 5300 yen
我求其係amazon.co.jp 搵左個被套笠住佢.
羽絨被會唔會好重?
被套係中間穿個窿, 住日本和室果種?
反而我想知會唔會輕得滯
想有少少重量, 但又唔好好似棉被咁重
棉被好正
com 住好有安全感
唔重. 好似無乜重量咁. 你幻想你搵件Atom AR 襟住你咁. 係無乜重量感.

我唔係用中間穿個窿個d 日式被笠. 雖則 amazon.co.jp 都有得賣. 我end up 係買左呢d. 都係日本製. 5000 yen.

點睇patagonia torrentshell?

或者$1500 budget 有咩選擇?
買shell jacket 的話, Montbell 啦. 你budget 內既價錢,,Montbell用Goretex 料. 而 Torrentshell 唔係用goretex

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1128531
香港d款d色唔靚姐
前排係日本間原宿睇
勁多色都好靚
呢件垃圾黎,又焗又易爛
著左3年入面層膠甩撚晒
+1
件patagonia爛左之後係outlet買左件new balance風褸三舊幾水又係有防水拉鏈又係有果層膠係入面,去旅行去行山擋下雨擋下風都用得著
仲襟著過千幾蚊patagonia
果件撚屌野只係一件型少少既7仔即棄雨褸
雖然佢係我冇遮又落大雨既時候救過我
係我無意諗過千幾銀件衫咁快會落雪咁款甩法
之後買風褸都一係買d cheap一係起碼買gore tex
而家好多風褸都防到小小水
真係大雨到黑雨咁有遮有雨褸都未必會行
而家我都係著beta sl hybrid算
不過風褸真係一件夠,香港d天氣唔岩著
行山著又太熱,平時著外套仲舒服
係打風落雨冬天去旅行先岩洗
atom lt 真係好舒服
最後直接係香港買千6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞