羽絨/風褸/旅行用品討論[10](Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
我而家果對係呢隻款
覺得幾好
我果對都係差唔多咁既樣
用黎單一著黎行麥徑果d又唔會出國行山又唔會雨後行山咪ok
但如果用黎多用途又會去雪地又會出國行山又會行隱徑又會雨後行山一定揀番d megagrip同gtx既鞋
salomon我貪平買過一次之後真係狗也不屌
呢對有gtx
咁我又唔會去跑澗 落雨去行
出國行山更加唔會 最多都係去d明知路唔靚景點會著下
咁就夠做
但果位巴打話平時落雨都會著,salomon一定跣撚到佢仆街
特別係火車站商場果d撚屌地
我係前用家深深感受到如何濕地亡
巴打如果係你 你會推介邊隻
如果落雨都著既話
濕碎石我都跣左野
我就覺得Solomon乾地著好正既,輕身好舒服
好耐冇睇鞋啦,我買果陣唔多鞋用megagrip
如果要落雨著我都係推介vasque果對咋
乾地係ok既,但一多用途就一定唔會考慮佢
btw唔會掂到水既話scott kinabalu enduro都正,去過試著但唔多岩我腳形
但冇gtx版
所以而家唔會再著佢
呢個牌子其實名過其實,好多人著都係因為玩山賽申請到贊助
就算行乾地都好多選擇
講開鞋
我有對adidas goretex行山鞋我覺得都ok
特價400幾蚊買,仲平過普通波鞋
但如果要防水同保暖呢?
今日去左藏王,上到山頂 -14度,好凍!
你點著呀?
由內到外講:
上身下身Heat tech打底
Patagonia 薄Fleece Pullover
North Face 羽絨(700 Fill)
North Face Goretex嬲
迪卡濃入面有Fleece褲
North Face 手套,迪卡濃頸套
腳板同身都痴左暖包!

今日著左對Salomon x ultra 係日本行山,準備不足下,無帶冰爪係啲冰加雪地行左一粒鐘,最終攻唔到頂,無奈放棄
跣死 好彩你無攻, 上左去都唔知點落返黎
我應該都行左五分一,但去到有啲位真係行一步都跣,仲要無任何野扶! 仲見住好多人同自己一樣無冰爪行加跣低,驚到我sir滑梯咁sir落山,好彩最後有裝備夠既好心人旁住我落山
發覺香港冇人著westcomb
made in Canada 好高汁喎d褸~~~~
巴打,換唔換到貨?
http://webshop.montbell.jp/sp/goods/disp.php?product_id=1128596
想問下香港仲有冇lee款montbell褸深藍色
overlander全線賣曬了
睇相啲fitting好似麻麻地咁?
大家件atom lt 係咪就咁用凍水洗就ok???
柏裕都好似有間鋪有賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞