[選擇題] 異世界冒險

1001 回覆
45 Like 7 Dislike
「喂,後生仔你冇野呀嘛?就咁訓係到會冷親架!」

張開雙眼後你見到的是下午時你幫過的那位婆婆,見到你倒在草地上睡著便上來關心一番。

對方的眼神中有點不忍。

「你係唔係窮到冇地方住呀...?要露宿街頭?」看來她有點誤會了,居然將我當做一名露宿者!?

你望了望自己一身裝束,你的皮革護甲與布衣雖然經過戰鬥有點破爛殘舊,但這身裝扮怎麼看也是個事業有成的三好青年吧!那兒像是個流浪漢?

「呃...我冇事呀婆婆。」

「你唔好呃呀婆呀!睇你個樣一係就老婆跟佬走,一係就生意失敗俾人清左袋完黎,唔方有好事呀!你如果真係手頭緊既話,呀婆盡力幫幫你!」她上前拍了拍你的肩,露出一副若有所思的樣子。

「呀婆我對眼好準架,一睇就知你地有咩事,唔怕你講黎聽下。」

點解個呀婆咁似上世個班祈福黨架!仲要角色倒轉左,正常唔係應該係班後生仔呃婆婆生果金架咩!?

「算喇,你地呢班後生仔就係咁咀硬架喇。一望你對眼都知你咩事,唔信既話呀婆我點精你,你係咪煩緊未來既事?」

我唔煩未來,唔通煩緊過去既野咩?

你會選擇:

1 跟她吐苦水
2 不理她,將她當做神婆
「婆婆我今晚應該屌黑頭髮定金頭髮果個?」
冇哂手足投票加有啲凍 夜少少要上水了
先食個飯再番來
大家注意保暖
「唔止未來既事...仲有好多好多野我需要去諗。」你露出了一個苦笑,你的確有很多心煩的事在想著。

你在想到底自己是不是還要去成立黑之族村莊?還是把餘生用在拯救兩名少女身上。

人的慾望是無限,可是時間卻永遠是有限的。

「唔好諗咁多未來既事!做人最緊要活在當下嘛!拿,婆婆我當年都有過好多唔同既經歷,有好多傷心同唔開心既事,但係我而家咪又係好地地係到生活緊?」

「但最斃既係我家陣連當下都處理唔到呢...」你低下了頭。

就算只是想著現在的事,你又有什麼方法能夠幫助到兩名少女?那種超越高階治療魔法的稀有光魔法和施術者,要去哪兒找?

「拿,婆婆教你一樣野喇,好多事有班人會同你講做事要做取捨,要諗點樣平衡好兩邊又要諗捨棄呢樣定捨棄個樣,但其實呀你地後生仔呢最緊要呢係...!」

婆婆坐到你身邊,然後搭著你肩膀:「我要哂!」

你被她展露出的霸氣嚇到。

「未來同現在,如果對於你都係咁重要,咁唔好諗咩放棄邊一邊!你全部都應該要守護好,拯救左眼前你最需要幫忙既人,然後同佢地一齊創造一個未來?何樂而不為呢?」她好像讀穿了你的心思一樣,告訴著你不要放棄。

嗯,你已經沒有時間再去氣餒和放棄。

因為你之前已經放棄過一次,然後使到所有人都受傷,這次你已經學會了堅強與成長。

「拿,老人家我呢就準備要番去食飯架喇...」老婆婆慢慢地站了起來。

「臨走前婆婆教多你一樣野,記住好好留意下你身邊既人、事同埋物。或者你需要既答案其實一直已經係你既身邊呢?」她露出一個慈祥的笑容。

你想了想她話中的意思,我身邊到底有著什麼可以破解現下這個困境?

人?

事?

物?

物...!是物!!!

妮絲當初見面時不是說你身上有著奇幻的元素波動嗎,那個你穿越帶來的會考證書可能就是現在可以破開眼下難題的解答卷!

「婆婆唔該...?」你正想向她老人家道謝,但是環視一圈發現她已經在不知不覺間離開了。

你看了看手上的三十分會考證書,證書上有著很多行文字,當初你用手字虛畫上名字後根本就沒有好好看清楚整張證書。

[連登仔]

中國語文 A

英國語文 A

經濟 A

宗教 A

生物 A

化學 A

物理 A

數學 A

附加數學 A

會計 A

這是什麼鬼逆天成績,更重要的是為什麼中國語文和英國語文上會有一條橫線,這是代表已經使用了...?

你望向自己的技能欄上。

鑒定之眼與堅毅連結...兩者與這個科目難道有著關係?

本土語言?外地用語?共通點是什麼?

「...」

談判和溝通!!

你沒有再想任何事,拔足狂奔通往聖院。
晚上的聖院很安靜,因為所有病患者也需要這麼一個空間去好好休息,但是寂夜的寧靜突然被人撞破,一個黑髮的少年從門口一口氣由底層向上瘋狂奔跑著。

你趕到了兩女的房間,只見愛媽已經回去休息,只有愛爸靜靜坐在牆角的椅子上休息著,他落寞的眼神正望著兩名好像不會再醒來的女生,但突然間你滿頭大汗、滿臉緊張神情,匆忙的推門而入使到他嚇了一下。

「阿登你冇事嘛...?」他擔心地問。

「艾叔,可唔可以俾少少時間我同佢地獨處一下?」你喘著氣說道。

你半夜趕來就是為了再見她們一面嗎?愛爸雖然不知道你要幹什麼,但他知道你是不會傷害兩女的。

「好喇,咁岩我都有少少餓想去買下野食先,你好好地睇住佢地。」你拍了拍你的肩然後走出房間。

接下來就是最重要的時刻了,現在你回想起了很多事情。

為什麼本來瘦弱得明明連呀俊十招都擋不下來的你可以成長得這麼快?

妮絲第一次見面時說過不久前感受到你們村莊或者村落附近有著一股奇怪的元素波動,又是來自什麼東西?

證書的物品標籤為什麼是「異世界魔導書」?

或者現在你就有機會看看到底這些謎題背後是否和你所想的一致。

你拿出了會考證書,然後把兩女的手放上紙上。

系統提示:是否要對「愛莉莎.亞歷山大」與「妮絲.華爾奇利」進行資質改造?

提醒:

剩餘使用次數:8/10

改造後兩人體力以及精神力將回復正常水準。

「愛莉莎.亞歷山大」資質為4/10,魔力改造可能對身體或精神造成創傷。

「妮絲.華爾奇利」資質為7/10,可以安全進行魔力改造

媽的老子管你什麼負作用,現在只可以拼了這個可能性!

你手上的會考證書突然散發出奇特的光芒。

聖院外有著一個臉熟的老婆婆,手上持著一把翠綠的長杖,她在地下畫著一個又一個魔法陣,而每個魔法陣間相連著,連成一個圍著聖院的大圈。

「如果冇我老人家幫手,一陣你搞出咁大既元素波動都唔知要點收科。」

請選擇兩人改造科目:

愛莉莎 [生物/數學/會計] 三選一
妮絲 [宗教/化學/物理] 三選一
如果一早剔哂全部科咪變超人end game
主角使用次數已經MAX左
BTW我要食一食書
本身寫使用次數4/5
因為聽左之前一位巴打既提議將呢到改左改
希望可以令到證書真係有佢自己用途
即係主角資質差
最多會考拎兩個A
呢個就請咁多位巴打留留言 三選一喇
將會令到兩位女主未來既技能有所改變
聽日再睇大家係偏向咩
應該聽問會再更!仲差住大家四千字就慢慢還喇
已經算叻仔了
如果佢係正宗兩登仔咁樣我相信10A都冇問題
又係分享型嘅金手指
愛莉莎 生物 reproduction
妮絲 魔法撚就梗係宗教
愛 bio
妮 chem
愛莉莎 生物
妮絲 宗教
math

chem
愛莉莎 [生物] 三選一
妮絲 [物理] 三選一

數學會計留俾莉娜用 化學遲下可能有錬金術師用
我想問魔法會根據乜野加攻? 對大自然理解多左會唔會有幫助? 好似無職咁,會就物理,唔會就宗教
呢個世界個魔法純水係跟魔力量提升
而個強化係會使到佢地係個方面知識增加然後有新技能
照舊夜晚出文

話說今日真係好冷凍
今日真係凍到癲😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞