羽絨/風褸/旅行用品討論[9][年尾清貨] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
平平地買件heattech打底啦, 咁簡單
喺日本買咗件montbell 原來只係平香港200蚊
頭先睇status唔同左, 終於見曙光了
我其實係睇唔過眼近幾年啲人對戶外褸興趣大左,
著到全身乜乜名牌又乜乜型號,
以為只要係貴野就會夠保暖,
對件褸一啲都唔了解,
啲配搭又錯曬, 面底配搭調轉都夠膽死,
羽絨當雪褸, 基本打底又冇,
總知你冬天去一次北海道或者歐洲就會見識到
你講果d 都唔會係呢個group出現啦,呢度最多大家買貴野姐,但都知訂既
著得多唔多,睇個人體質
日本極少鋪先有退稅,其實差好少 如果香港做埋特價其實差唔多

同埋佢地成日斷碼,幾次去都買唔倒
呢件點睇?
幾時落單?
30%off
26/11
著左啦
當年我有件Burton gore tex同樣情況,D封條甩晒,上網揾到gore tex hk office, 拎上去擺低再報價,換咗大部份都係百幾蚊,你試下打去客戶服務問下先,我諗只要係正版gore tex不論牌子都會做維修
https://www.gore-tex.com.tw/支持/維修
至少都要 sl hybrid啦, 行山重野上上落落,膊位磨得好勁
我諗佢講旅行坐車去到山腰行少少果種

唔係trekking 可能要拎埋訓教求生裝備果種吧
Atom LT cutting fit 少少

Micro puff hoody 應該暖少少少少冇運動透氣features

外國網話micro puff hoody 面料耐磨性低,唔好著得咁粗,市區旅行果d冇太大concern
差唔多size, 係易磨損既位用較耐磨既料
咁就真係睇下行咩山啦
普通富士山呢d剩係得沙石 防風防水就夠
Ss 件mammut convey tour hardshell 終於寄左
之前聽日講過arcteryx 原廠保養好過 goretex 保養先問下
eg原廠無得整 直接換過件同級數比你之類
所意先問下
25號晚買,到左香港倉
正確嚟分係
Beta SL < Beta SL Hybrid < Beta LT < Beta AR < Beta SV
以零度以上行山嚟講,基本上好難着住Gore-Tex嚟行山,因為太焗太熱
個人建議買件polartech 高透氣嘅fleece或者Atom SL保暖,底衫就羊毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞