羽絨/風褸/旅行用品討論[9][年尾清貨] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
各位好,想問下 入手件Montbell 3in1 Fall Line Parka 好唔好,佢唔係Gore-tex,個防風防水性能比起Gore-tex 又差幾遠? 事關我18 年 7 月上富士山傾盆大雨,著住件舊Columbia 兩件頭由濕到落腳,今年打算買過件再上,希望唔好咁濕
最凍個幾日你掂著?唔夠暖?

零度,shell 加 U 薄羽絨 好似薄咗啲,加件fleece囉
你怕熱就諗諗軟殼,透氣啲,防風佳有少少保暖,十零度一件過,凍啲加衫,嚟緊去日本我都會買返件玩玩,上次見GAMMA LT 一千到,不過鴨屎綠我唔鍾意隻色
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1106570
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1106612
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1106572
傾盆大雨係goretex 架啦...........無乜點走得甩. Montbell3 in1 唔係預你檔大雨. 你細雨dup 10靚分鐘實無問題, 件野唔係預你落大雨用.
噴d 防水納米噴霧有冇用?上次因為有frd 冇帶雨褸,我借左件雨褸俾佢焗住要淋雨,今年book 8月上應該少d 機會落雨嘅,但唔怕一萬只怕萬一,濕住行山真係好難頂。

但同樣價位仲有d 咩選擇?鍾情雨件頭,已經blacklist 左Columbia
想問Patagonia 仲有無邊幾款可以適合0-10度歐洲城市著 ,唔太鐘意hyper puff hoody個款
我上次上富士山又係最外層著Columbia 個種防水膠褸 ,又係到左山頂落大雨
但好彩頂到無濕身,只係唔夠暖凍到我想死
我著得件長袖運動衫+薄羽絨+防風防水褸 仲要臨天光最凍個時先落大雨
7月10,前後幾日都好天,係我上嗰日落雨,上到頂係舊雲入面咩都睇唔到,嗰種飢寒交迫嘅感覺令我好想換左件Columbia佢
我都係7月10上喎, 都睇到少少日出既,
我beta ar + atom lt, 落山時又毛毛雨又濕又好大霧,
入面D濕氣走唔到
係英國0度左右 普通衫加atom ar 都okay
自從買左第一件patagonia
山系只買佢當其他牌子隱形
大家點睇nikko呢個牌子
見到佢件2in1 jacket(入面薄羽絨外面防風)由1899減到1199
好似好抵
帶件便利雨衣好過啦,得件褸防水條褲咪一樣濕
睇黎唯有係咁,最多帶多兩件預借俾人,上山都會㨂好天先上,落雨都係意外
上次上山用左條Montbell Full Zip 防水褲
穿著又容易 又防水好 落山腳套都唔洗著 無石仔入鞋
有無啲又暖又靚仔既mid layer推介
R1 R2
Nano puff?
唔知夠唔夠暖 但個樣幾好
香港依幾日著就good fit羅
咁個邊應該唔夠用
加件厚啲ge hoody or 著件baselayer羅

nano puff做layering幾好

個樣又唔差
Arcteryx?
想問巴打 有冇話永安邊間分店羽絨會款多d齊d? 之前去過尖東都無咩野揀...
今日回暖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞