羽絨/風褸/旅行用品討論[9][年尾清貨] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
問下d洗衣鋪 或者比幾十蚊佢地賺
去負10幾度嘅地方滑雪著幾厚好
手上有件買細咗嘅goretex
入面加件薄嘅C記omni heat人造羽絨之類再縮埋個腩都勉強拉得埋拉鏈嘅
但係唔知夠唔夠暖
利申窮L想啲衫買完喺香港冬天都著得返
想問普通行山鞋去雪地夠唔夠做?
城市定雪山嘅雪地?到此一遊定長時間停留响雪地?情況差好遠
賣二手Atom LT Jacket(無帽), Rigel, Size:L, 95%new, 掉左牌, hkd 700
二手Beta SL, Nocturne, Size:L, 95%new, 剪左牌但keep左係度 hkd1400
呢兩件淨係去旅行著過兩個禮拜, 用左專用清潔劑清理, 睇落同全新都好似咁濟, 不過Size比較大
全新Atom AR Hoody, Tui, Size M, 未開袋, hkd 1700
https://t.me/chukinwaiwai
前幾日先羅到件R1 PULLOVER, 睇落就好薄
但今日著落 都幾熱下.....

我覺得呢件野好似係BASE+MID LAYER既混合物.....

各位巴打,呢件點睇?
幾錢買?
差不多$2500
終於寄左件alpha sv去加拿大
去郵局郵原來都唔平
幾錢?
最平既無掛號都要200
有掛號 210
我不如寄speed post
岩岩去完巴打鋪頭
買左件kappa hoody 黑s size
同埋permafrost down parka 黑 m size
果到都幾多款,起碼齊過overlander
仲要做緊85折
件mont bell應該平唔過永安,不過永安一早斷晒
100蚊運就俾佢啦
左夾右夾都係平雞碎
想問下 0至負20度 係咪都係 heattech, insulated jacket + shell jacket咁著就ok?
最應該投資係咪件shell jacket?
未試過-20度
我試過韓國滑 夜晚-11度 日頭0度
一件extreme heatech, fleece同滑雪褸
有陽光時好熱 要開哂拉鍊
夜晚坐lift car 無運動時好鬼凍 要縮埋個人坐半個鐘
一滑番有運動量就熱
唔好著羽絨做運動
gamma lt屬於薄身的softshell,絕對值得入手,可以睇下人哋介紹
https://read01.com/zh-mo/L5BxB5.html#.XCTr3Rh-U0M
防水有gore tex, 保暖有coreloft
gamma真係比較少用得著
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞