羽絨/風褸/旅行用品討論[9][年尾清貨] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

1001 回覆
14 Like 4 Dislike
你打底著d heattech之類
mid layer atom lt
加件hardshell 基本都好夠砌
hardshell beta SL 夠?
thx
如果你多郁動既,arcteryx建議sl hybird起跳,耐磨d
HK 無見過有
我會揀右邊
如果你係需要戶外工作, 係要keep 住有郁而會產生熱力嘅工種, 你確實可以好似上面咁講heat tec 內衣, 笠衫, Atom LT 配件hard shell. 但係如果你係戶外工作而係靜態多嘅, 咁樣未必夠暖
咁樣atom Lt 轉 AR 會唔會好啲?
定會太over ?
size 方面 兩件係一樣? 暫時未搵到AR 試

hardshell 又有咩野推介呢? 都係防風為主
唔該巴打
Thanks your advice ,因為一件過唔洗煩?

http://www.overlander.com.hk/hk/en/product/details?code=0021101443#/

著上身係咁樣既

你本身戶外工作會唔會好大體力上既活動?
係, 因為一件過. 不過如果係基於1月去Finland 的話, 我會揀Permafrost Parka.
開頭會 但之後就企定定
TNF有冇好介紹?
拿, 你揀AR 的話, 開頭我估你會有d 熱. 因為你開頭郁會產生熱力. 不過之後企既時間多的話, AR 會啱d. 好似上面講, 買多件Beta SL Hybrid 係面就得. 平d 既揀Montbell storm cruiser jacket 既hardshell 都得.

呢件嗎?但防水功能如何?需要喺呢件衫上面再着防水外套嗎?
Permafrost Down Parka

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101574

呢件有Windstopper 防風, 不過只係冼水, 唔係防水. 你去Finland 係會去邊度同做d 咩? 我自己個次都係著件冼水既去Finland 都無問題.
主要去inari 睇極光,鹿車,snow mobile ....聖誕老人村,瑞典同塔林行下
同我行程99% 一樣. 冼水夠做. Permafrost down parka 夠做
行程竟然咁啱? 一陣去overlander 睇下先,睇岩買埋算
入面fleece 有介紹嗎? 謝巴打!
我玩埋坐d 狗仔拉既雪橇. 快到你唔信.

fleece 我自己鍾意Patagonia R1/R2
去黃刀 -4x
係咪得番加拿大鵝揀
去得芬蘭我諗住乜嘢都玩㗎啦

Patagonia r1/r2 一陣留意埋

唔好意思呀雪褲有冇介紹啊
超出我識既野....真係唔知.
褲我當時係着Montbell 既雪褲
明白哂
咁又想問多樣 LT size 同AR size 分別

因為我185cm 75kg
M size 岩岩好 插袋有啲吊手
L size 就有鬆插袋舒服

AR size 會唔會鬆啲? 因為冇得試
thx 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞