有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
個人未ready去溫書 ?
俾個小小既break自己,放鬆下,可以大概諗個溫書既plan再去做
可能個人會比較有方向同效率
叫做有個目標俾自己努力下
不過日日考試都要注意休息啊

下個sem追番
讀緊一科冇興趣既科 真係好辛苦

可能都係其中一個可以令你放鬆下自己、唔好咁大壓力既方法
只要最後你唔後悔就得
番緊ft 然後pt讀書 ?

出左黎做野幾年先返黎讀
因為以前讀嘅野係而家份工冇用武之地
所以要讀返d有用嘅野
上嗰sem爆到3.2,唔想跌返落去
準備考了 好驚數 失手就爆唔到4
有時覺得讀asso 要面對之後升學,反而心理壓大都更大
如果仲要番工就更加chur
係啊
考完喇 好多野都唔記得左 記得一忽忽咁 記得個definition又唔記得個term 求pass啊 唔想retake啊
Btw我tip中左一題 但我冇溫熟個part 好on9
過佐就唔好諗住先啦
出佐grade再諗 有咩就上黎一齊拆掂佢
唉屌一陣就考major了 我琴日完全失眠 都唔知有無訓到三個鐘 祝我好運
最後就grad佐都未試過日日溫書
其實我覺得都係要搵番適合自己既溫書模式,有D人日日溫都未必入腦,反而最兩三日開始睇下都可以理解得幾透澈 要睇下你係點樣既人
ching 你係習慣性post deadline fighter ?
定係實在太多deadline,完全冇時間做
hd入u後第一個sem
已經係咁走堂 走到一堂lecture都冇返過
尋日連某科final都走埋

聽人講補考 份卷會再難佐 / down grade
好似會再驚D
多謝絲打 而家好好多喇

聽日就開始考
六人小組報告
我一個做撚晒
都唔知講乜撚嘢好
絲 你淨係今次考試先有呢種感覺? 
有冇話呢種焦慮既感覺會維持幾耐架 ?
你之前有冇試過咁樣 ? 定係淨係今次?

有需要都可以傾下喎
有時現實同理想 真係幾難取捨
不過如果已經plan好夜讀既話,都要講聲加油
見D人日頭番工,夜晚讀書,真係好辛苦
但最緊要係搵到自己既目標,知道自己辛苦係為乜野,仲要適當休息同娛樂,個人會冇咁容易崩潰
都幾大分別喎兩科
ching對science好有興趣架 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞