有冇人Sem尾壓力大? 入黎吹下水

1001 回覆
261 Like 5 Dislike
爭少少
咁少時間prof可能都會酌量罰既
剩低既deadline 早多少少開始做就得啦木
頭兩年sem尾都會做野做到頹
唔知點解今年做得好起勁
絲 番緊咩類型既pt ? 好似好chur咁
一個人有時面對唔同既task 都好難同時處到得晒
有D野始終都要分番先後
有冇諗過pt vs 學業,兩樣野對你既重要性分別有幾大 ?
不過現階段你好似都逼得自己好緊,俾少少時間 (幾分鐘又好,幾個鐘又好) 放空下自己啦

any肥 考試同deadline果度 都仲有幾日時間 慢慢溫 有時大概立一立 幫自己打個底先 到時做/溫起上黎 個人都定D
個個人都有壓力既
肯面對壓力既人 就唔WEAK

有清晰目標喎
一星期考四科 molamola
見過人邊番工邊讀書 真係好辛苦
ching 介唔介意講下自己做緊咩、讀緊咩 ?
見到依加壓力都好大 又未搵到方法顧及兩邊
可以一齊傾下
過佐去就由佢,等埋結果出再諗下補救 / 改善方法
但如果因為過佐去既考試,而影響自己係其他科上面既付出,到時可能會更後悔
BTW有咩諗唔通都可以係度傾下
又遲佐覆添
希望你溫得晒果2課啦 就算溫唔晒都有其他課熟既
mid term佔分比較少 final如果考得好都拉到好多
final先係影響最大
考得好就好有機拉高個grade
但可能要花多D時間去溫番mid term唔識既野

該來既始終要來
雖然我遲佐少少睇到 但希望絲你都有盡力去考啦 唔後悔就好
五科考試加上最近被分手,就黎死得
屋企人未必經歷過你依加既生活 可能會唔理解
可以既話就試下同佢地講下你生活歷程
同埋搵到明白你/支持你既人都好重要啊
今朝考咗,畀想像中容易
多謝你
原來咁多人都係今日考
今日考完第一科 你仲有5日
溫到攰就上黎吹下水放鬆下,想傾下都得架
今日考完一科,十號又考一科。十號果科有上堂都唔撚知教過乜,點算好
嗚 CHING你咁大壓力都會顧慮同學既心情
有冇其他朋友可以聽你呻架 ? 如果冇都可以上黎
有需要可以TG傾下,俾你放負
咁大整蠱 佢都冇顧及到你既情況同心情
有需要可以傾下 睇下有冇方法可以令自己FOCUS佐考試先
就來final 啱啱派番來啲mid term全部都低空飛過
冇讀2年 宜家走去讀番真係好唔慣
以前hd個陣成績都唔好 以為過多2年會冇咁差 點知都係咁
宜家希望final全部都pass 我只求順利畢業就夠
一直都覺得PASS同唔PASS
唔到放GPA都冇人知
唯有盡答啦
個人建議睇DEADLINE時間決定
如果你可以一心二用既話 都可以兩樣一齊做
當分散下注意力 俾自己多D時間同空間去brainstorm下idea

睇得出你都幾重視其他人既感受
不過有時如果你對自己要求高 可能都未必真係做得到 hea溫final
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞